Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 13.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 116 ОТ 12 МАЙ 2015 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 116 ОТ 12 МАЙ 2015 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА СЪВЕТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ

В сила от 19.05.2015 г.

Обн. ДВ. бр.36 от 19 Май 2015г., изм. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2016г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2017г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г., изм. ДВ. бр.43 от 10 Юни 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Създава Съвет за интелигентен растеж като консултативен орган към Министерския съвет, наричан по-нататък "съвета", който определя насоките на развитие на тематичните области на икономиката, визията, стратегическите цели, координира и мониторира изпълнението на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014 - 2020 г. (ИСИС).

Чл. 2. Съветът:

1. определя приоритетите в сферата на образованието, науката, иновациите, информационните и комуникационните технологии;

2. координира изпълнението на ИСИС;

3. разглежда годишни доклади за изпълнение на ИСИС съгласно мониторинговия механизъм;

4. предлага промени в приоритетните технологични области на ИСИС, ако е необходимо; предложението за промяна/допълнение се внася от водещото ведомство, в чиито правомощия е разглежданият въпрос;

5. приема набор от дейности за осигуряване изпълнението на ИСИС на базата на тригодишната бюджетна прогноза и програми на Комитетите за наблюдение на всяко от водещите ведомства и в съответствие с предложенията на бизнеса, научните и академичните среди, които да залегнат в бюджетната прогноза за следващата бюджетна година;

6. координира политиките по управление на функциите на Националния иновационен фонд и на Фонд "Научни изследвания".

Чл. 3. (1) Съветът се състои от председател и членове.

(2) Председател на съвета е министър-председателят на Република България.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2022 г., в сила от 10.06.2022 г.) Членове на съвета са министрите или техни заместници на водещите ведомства, отговорни за формиране на политиката в областта на образованието и науката, индустриалните иновации, информационните и комуникационните технологии и иновациите в земеделието - Министерството на образованието и науката, Министерството на иновациите и растежа, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на земеделието, както и четирима представители на индустрията - авторитетни представители на бизнеса от приоритетните технологични сектори на икономиката, и четирима представители на научните и академичните среди.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2022 г., в сила от 10.06.2022 г.) Поименният състав на съвета се определя със заповед на министър-председателя на Република България по предложение на министъра на иновациите и растежа, който провежда консултации със заинтересованите страни. В заповедта се определят заместник министър-председателят и заместник-министрите, които участват в работата на съвета като заместници съответно на министър-председателя и на министрите.

Чл. 4. (1) Съветът провежда редовни заседания най-малко веднъж на шест месеца.

(2) Поне веднъж годишно съветът провежда едно открито заседание, на което се канят широк кръг представители на бизнеса, работодателските организации, браншовите организации, изследователските, научните, академичните организации и други заинтересовани страни.

(3) Председателят на съвета определя дневния ред и датата на следващото заседание въз основа на направени предложения от членовете на съвета на предходното заседание. Материалите за заседанията задължително включват проект на решение и мотиви за всеки от разглежданите въпроси.

(4) Дневният ред и материалите за редовните заседания се изпращат на секретариата на съвета най-малко 7 дни преди датата на заседанието.

Чл. 5. (1) Извънредни заседания на съвета се провеждат по предложение на председателя на съвета или по искане на повече от половината от членовете му.

(2) Дневният ред и материалите за извънредните заседания се подготвят от лицата, иницииращи провеждането им, и се изпращат до секретариата за разглеждане на съответното заседание не по-късно от два работни дни преди провеждането му.

Чл. 6. (1) Заседанията на съвета се провеждат, ако на тях присъстват две трети от членовете му.

(2) Участието на членовете в дейността на съвета е лично. При обективна невъзможност да участват в заседанията на съвета членовете му се представляват от изрично упълномощени за това длъжностни лица.

(3) При необходимост съветът може да създава работни групи по конкретни въпроси, свързани с непосредственото изпълнение на функциите му. Членовете на работните групи могат да не са членове на съвета.

Чл. 7. (1) Съветът приема решения с консенсус.

(2) Към протокола от заседанието членовете на съвета могат да приложат особено мнение по приетите решения.

(3) Протоколът от заседанието се подготвя от протоколист от състава на секретариата на съвета, подписва се от председателя на съвета и се изпраща от секретариата на членовете му в двудневен срок от провеждането на заседанието.

Чл. 8. (1) В началото на всяко заседание председателят на съвета или определен от него член докладва за изпълнението на решенията от предходното заседание.

(2) На всеки шест месеца на редовно заседание съветът отчита изпълнението на взетите решения.

Чл. 9. (1) Председателят на съвета:

1. представлява съвета;

2. насрочва заседанията, определя дневния ред и ръководи заседанията на съвета;

3. информира Министерския съвет за решенията на съвета и предлага приемането на съответните актове на правителството;

4. организира и контролира изпълнението на решенията и на становищата на съвета.

(2) При отсъствие на председателя неговите функции се изпълняват от заместник министър-председателя, определен в заповедта по чл. 3, ал. 4.

Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 2 от 2016 г., в сила от 08.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 30 от 2017 г., в сила от 11.04.2017 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2022 г., в сила от 10.06.2022 г.) Функциите на секретариат на съвета се изпълняват от дирекция "Политики и анализи" на Министерството на иновациите и растежа.

Чл. 11. Секретариатът на съвета:

1. организира подготовката и провеждането на заседанията на съвета;

2. определя протоколист за водене на протоколите от редовните и извънредните заседания на съвета;

3. изготвя протоколите от заседанията на съвета;

4. съхранява протоколите от заседанията и придружаващите ги материали;

5. подпомага председателя на съвета в неговата работа;

6. изпълнява и други задачи, възложени от председателя на съвета.

Чл. 12. (Отм. - ДВ, бр. 30 от 2017 г., в сила от 11.04.2017 г.)

Заключителни разпоредби

§ 1. Постановлението се приема на основание чл. 21 и чл. 22а, ал. 1 от Закона за администрацията.

§ 2. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 384 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2015 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И НА НЕГОВАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 229 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 2 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 08.01.2016 Г.)


§ 21. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 7 АПРИЛ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 70 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2010 Г. ЗА КООРДИНАЦИЯ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА СРЕДСТВАТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

(ОБН. - ДВ, БР. 30 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 11.04.2017 Г.)


§ 22. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 115 ОТ 8 ЮНИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 43 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 10.06.2022 Г.)


§ 12. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките