Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 8.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 328 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТИПЕНДИИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 328 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТИПЕНДИИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

В сила от 28.12.2017 г.

Обн. ДВ. бр.103 от 28 Декември 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.12 от 8 Февруари 2019г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) При условията и по реда на постановлението се отпускат стипендии на ученици в дневна, индивидуална, комбинирана форма на обучение и при обучение чрез работа (дуална система на обучение) след завършено основно образование, които са:

1. (доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) български граждани и граждани на държава - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария - ученици в държавните, общинските и частните училища, както и ученици със специални образователни потребности, които се обучават в държавните и в общинските центрове за специална образователна подкрепа след завършен VII клас;

2. чужденци - ученици в държавните, общинските и частните училища:

а) с разрешено постоянно пребиваване в страната;

б) получили право на дългосрочно или продължително пребиваване в страната;

в) приети въз основа на международен договор или акт на Министерския съвет;

г) търсещи или получили международна закрила в страната.

(2) При условията и по реда на постановлението се отпускат стипендии и на ученици по ал. 1 с трайни увреждания, както и на ученици със специални образователни потребности, които са завършили VII клас с удостоверение за завършен VII клас и са продължили обучението си в класовете от първи или втори гимназиален етап.

(3) Учениците нямат право на стипендия, когато:

1. прекъснат обучението си или повтарят учебната година с изключение на повтарящи поради болест;

2. имат наложена санкция по предложение на педагогическия съвет - до заличаване на санкцията.

Чл. 2. (1) Стипендиите на учениците се финансират за сметка на целеви средства от държавния бюджет, които се определят ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Допълнителни средства за стипендии могат да се отпускат от бюджета на финансиращия орган на държавното или общинското училище, съответно на държавния или общинския център за специална образователна подкрепа, и от бюджета на училището или на центъра за специална образователна подкрепа при наличие на възможности за това.

(3) Средствата от държавния бюджет за стипендии на учениците в частните училища се определят по бюджетите на общините, на чиято територия се намира тяхното седалище.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Средствата по ал. 1 се разпределят между първостепенните разпоредители с бюджет, финансиращи училища или центрове за специална образователна подкрепа, пропорционално на броя на учениците по чл. 1, ал. 1 в държавните, общинските и частните училища, както и в центровете за специална образователна подкрепа по данни от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) към 1 януари на съответната година и размера на средствата за стипендии за един ученик, определени от Министерския съвет с решението за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели.

(5) Ежегодно в срок до 31 януари Министерството на образованието и науката публикува на интернет страницата си информация по първостепенни разпоредители с бюджет за броя на учениците към 1 януари на текущата година, въз основа на който е извършено разпределението на средствата по ал. 1.

(6) По предложение на министъра на образованието и науката в проекта на закона за държавния бюджет на Република България за съответната година може да се предвиди част от средствата по ал. 1, освен по реда на ал. 4, да се разпределят въз основа на:

1. образователните резултати на училището;

2. социално-икономически и/или демографски характеристики на общината или областта, свързани с достъпа до образование;

3. вида на училището и/или професионалното направление, по което се обучават учениците.

(7) Условията и редът за разпределяне на средствата по ал. 6 се определят от министъра на образованието и науката.

(8) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Първостепенният разпоредител с бюджет разпределя получените средства по реда на ал. 4 между училищата или центровете за специална образователна подкрепа, които финансира, пропорционално на броя на учениците по чл. 1, ал. 1 към 1 януари на текущата година.

(9) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Първостепенният разпоредител с бюджет може да разпредели не по-малко от 95 на сто от получените средства по ал. 4 за учениците между училищата или центровете за специална образователна подкрепа пропорционално на броя на учениците по данни от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) към 1 януари на текущата година.

(10) Оставащите до 5 на сто от средствата за стипендии за ученици може да се разпределят между училищата на базата на постигнатите образователни резултати.

(11) Предоставените по реда на ал. 10 средства се ползват в училищата за изплащане на стипендии по чл. 4, ал. 1, т. 1.

(12) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) При промяна в броя на учениците, въз основа на който е извършено разпределението на средствата по ал. 8 - 10, в началото на учебната година първостепенният разпоредител с бюджет може да извърши компенсирани промени на средствата за стипендии между училищата или центровете за специална образователна подкрепа, които се финансират от него.

(13) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Неусвоените към края на бюджетната година средства за стипендии от държавния бюджет преминават в преходен остатък по бюджетите на държавните и общинските училища, съответно на държавните и общинските центрове за специална образователна подкрепа, и се използват за същата цел през следващата година. Неизразходваните средства за стипендии от държавния бюджет от частните училища в рамките на текущата година могат да се използват само за същата цел през следващата година.

Чл. 3. Училището предоставя получените средства по чл. 2 за месечни и еднократни стипендии.

Чл. 4. (1) Месечните стипендии са за:

1. постигнати образователни резултати;

2. подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането;

3. подпомагане на ученици с трайни увреждания;

4. ученици без родители;

5. (нова - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) ученици, които се обучават в дуална система на обучение в класовете от първи гимназиален етап;

6. (нова - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) ученици, които са приети за обучение в VІІІ клас по защитените от държавата специалности от професии или специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, и се обучават по тези специалности през учебната година.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) В училището и центъра за специална образователна подкрепа може да се отпускат и месечни стипендии за ученици само с един родител по предложение на комисията по чл. 8.

(3) Стипендиите по ал. 1, т. 1 и 2 се отпускат от началото на всяка учебна година и/или от началото на втория учебен срок и се изплащат месечно за периода на учебните месеци.

(4) Стипендиите по ал. 1, т. 3 и 4 и ал. 2 се отпускат от началото на месеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за получаването им, и може да се изплащат и за периода на неучебните месеци.

(5) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Стипендиите по ал. 1, т. 5 и 6 се отпускат от началото на всяка учебна година и се изплащат месечно за периода на учебните месеци.

(6) (Предишна ал. 5, изм. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Стипендиите по ал. 1, т. 1, 2, 5 и 6 се предоставят след класиране на учениците. За всеки вид стипендия по ал. 1, т. 1, 2, 5 и 6 се извършва отделно класиране.

(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) За отпускане на стипендии по ал. 1, т. 3 и 4 и ал. 2 не се извършва класиране.

Чл. 5. (1) Еднократните стипендии са за:

1. преодоляване от ученика на еднократни социални обстоятелства, свързани с достъпа му до образование;

2. постигнати високи резултати от ученика в учебната дейност или в дейности в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта.

(2) За един и същ ученик стипендия по ал. 1 може да се отпуска само веднъж в рамките на един учебен срок.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Средствата за еднократни стипендии не могат да надвишават 10 на сто от средствата, определени за стипендии по бюджета на училището или на центъра за специална образователна подкрепа.

(4) За отпускане на стипендии по ал. 1 не се извършва класиране.

Чл. 6. (1) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Училището или центърът за специална образователна подкрепа може да определи част от средствата за стипендии по чл. 4, ал. 1, т. 2 и чл. 5, ал. 1 да се предоставят целево на ученика за покриване на конкретни разходи, свързани с обучението му.

(2) Разходите, за които се отпускат стипендиите по ал. 1, се доказват с разходооправдателни и с други документи, удостоверяващи изразходването им по предназначение.

(3) Класирането за предоставяне на месечна целева стипендия по чл. 4, ал. 1, т. 2 се извършва отделно от класирането за предоставяне на месечна стипендия по чл. 4, ал. 1, т. 2, която не се предоставя целево на учениците.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Когато изплатената стипендия не е използвана по предназначение или не е представен документ по ал. 2, получената сума се възстановява на училището или на центъра за специална образователна подкрепа от ученика или от неговия законен представител, ако ученикът не е пълнолетен.

Чл. 7. (1) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Ученикът може да кандидатства за повече от един вид месечна стипендия, включително месечна стипендия по чл. 6, ал. 1, но може да получи по избор въз основа на писмено заявление само една от стипендиите. Ученик в център за специална образователна подкрепа може да кандидатства за стипендия по чл. 4, ал. 1, т. 2 и 4 и ал. 2, включително месечна стипендия по чл. 6, ал. 1, но може да получи по избор въз основа на писмено заявление само една от стипендиите.

(2) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Когато ученик е класиран за стипендия по чл. 4, ал. 1, т. 5 или 6 и едновременно за стипендия за постигнати образователни резултати, има право да получи и 50 на сто от размера ѝ.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Учениците с право на стипендии по чл. 4, ал. 1, т. 3 и 4 или ал. 2 при класиране за стипендия за постигнати образователни резултати имат право да получат и 50 на сто от размера ѝ.

(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Еднократна стипендия може да се отпусне и на ученик, който получава месечна стипендия.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Едни и същи обстоятелства или постижения не може да са основания за получаване от ученика на еднократна стипендия по чл. 5, ал. 1 и еднократна целева стипендия по чл. 6, ал. 1.

(6) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Стипендиите по чл. 4, ал. 1, т. 5 и 6 не се изплащат на ученици, допуснали над пет отсъствия по неуважителни причини през месеца, за който се полага стипендията.

Чл. 8. (1) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Директорът на училището или на центъра за специална образователна подкрепа определя комисия за стипендиите, в чийто състав задължително се включват и педагогически специалисти, предложени от педагогическия съвет.

(2) Комисията по ал. 1:

1. предлага на директора:

а) разпределението на средствата по видове стипендии;

б) критериите за допускане до класиране и критериите и показателите за класиране на учениците за различните видове стипендии;

в) (изм. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) размера на всеки вид стипендия и периода, за който се отпуска;

г) (доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) конкретните условия и реда за предоставяне на всеки вид стипендия в училището или центъра за специална образователна подкрепа;

д) документите за кандидатстване;

е) (доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) отпускането в училището или центъра за специална образователна подкрепа на стипендии по чл. 4, ал. 2;

2. (изм. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) допуска до класиране, извършва класирането и предлага на директора учениците, на които да се отпусне месечна стипендия по чл. 4, ал. 1, т. 1, 2, 5 и 6, включително за месечна целева стипендия по чл. 6, ал. 1;

3. разглежда документите за предоставяне на еднократни стипендии и стипендии по чл. 4, ал. 1, т. 3 и 4 и ал. 2 и предлага на директора учениците, на които да се отпусне съответната стипендия.

(3) Директорът на училището представя предложенията на комисията по ал. 2, т. 1 на ученическия съвет на училището.

Чл. 9. (1) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Директорът на училището или на центъра за специална образователна подкрепа със заповед утвърждава предложенията на комисията по чл. 8, ал. 2, т. 1 или ги връща с мотивирано становище и указания, които са задължителни за комисията.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Заповедта по ал. 1 се обявява на видно място в училището или в центъра за специална образователна подкрепа и се публикува на интернет страницата на училището или на центъра за специална образователна подкрепа (при наличие на такава) в 3-дневен срок от издаването ѝ, но не по-късно от 14 дни преди крайния срок за подаване на документите за кандидатстване.

Чл. 10. (1) Като основен критерий за класиране на учениците за получаване на стипендия за постигнати образователни резултати задължително се определя успехът на ученика.

(2) Като основен критерий за класиране на учениците за получаване на стипендия за подпомагане на достъпа до образование и предотвратяване на отпадането задължително се определя месечният доход на член от семейството.

(3) Комисията по чл. 8 може да предложи допълнителни критерии за класиране, които трябва да отговарят на следните условия:

1. да са обективни и измерими;

2. да подлежат на доказване и контрол;

3. да са свързани с достъпа до образование и/или с образователните резултати;

4. да не са дискриминационни.

(4) В случаите по ал. 3 комисията предлага и формула за класиране за съответния вид стипендия, която включва основните и допълнителните критерии и показателите с тяхната тежест.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Комисията по чл. 8 може да предложи минимален успех на ученика като критерий за допускане до класиране за стипендиите по чл. 4, ал. 1, т. 2, 5 и 6.

Чл. 11. (1) Размерът на месечните стипендии се определя в границите от 21 до 60 лв. месечно.

(2) Максималният размер на месечните целеви стипендии може да се определи в размер до 100 лв., но не повече от разходите, за чието обезпечаване се отпуска.

Чл. 12. (1) Комисията предлага на директора учениците, които имат право да получат стипендията от съответния вид, въз основа на извършено класиране и до размера на утвърдените средства при отчитане на избора на учениците по чл. 7, ал. 1.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Месечните стипендии се отпускат със заповед на директора на училището или на центъра за специална образователна подкрепа въз основа на предложението по ал. 1.

(3) Заповедта по ал. 2 съдържа имената на ученика, вида и размера на стипендията и периода за изплащане. Заповедта се съобщава на ученика.

(4) Учениците, на които не е отпусната месечна стипендия, се уведомяват за техния резултат от класирането.

Чл. 13. (1) (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Еднократните стипендии по чл. 5 се отпускат със заповед на директора на училището или на центъра за специална образователна подкрепа въз основа на мотивирано предложение на комисията по чл. 8.

(2) Заповедта по ал. 1 съдържа имената на ученика, вида и размера на стипендията.

Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) (1) Учениците в държавните, общинските и частните училища, както и в центровете за специална образователна подкрепа могат да получават стипендии, осигурени със средства от Европейските структурни фондове или от работодатели, при които учениците от професионалните гимназии или от паралелки, осигуряващи професионална подготовка, провеждат практическото си обучение.

(2) Размерът на стипендиите по ал. 1, осигурени със средства от Европейските структурни фондове, и условията за предоставянето им се утвърждават от Комитета за наблюдение на съответната оперативна програма.

(3) Учениците в държавните, общинските и частните училища, както и в центровете за специална образователна подкрепа могат да получават едновременно стипендии, осигурени със средства от държавния бюджет, и стипендии по ал. 1.

Чл. 15. (*) (1) На учениците, настанени във възпитателните училища-интернати и в социално-педагогическите интернати, за лични нужди на месец се определят средства в размер 33 лв. на ученик.

(2) Необходимите средства по ал. 1 се планират като разход по бюджетите на съответните институции.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на постановлението:

1. "Чужденец" е всяко лице, което не е български гражданин или не е гражданин на страна - членка на Европейския съюз, или на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, както и лице, което не се разглежда като гражданин на нито една държава в съответствие с нейното законодателство.

2. "Лице с трайно увреждане" е лице, определено в § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на Закона за интеграция на хората с увреждания.

3. (отм. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.)

4. "Ученик без родители" е ученик, чиито родители са починали, лишени от родителски права или поставени под пълно запрещение.

§ 2. Членове на семейството на ученика са бащата, майката, непълнолетните или нетрудоспособните братя и сестри. В случаите на повторен брак или фактическо съпружеско съжителство на майката или бащата с лице, което не е родител, за член на семейството се счита новият съпруг/съпруга или лицето, с което се съжителства, както и непълнолетните му деца, ако живеят с него. Когато продължават да учат за придобиване на средно образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст, за членове на семейството се считат и пълнолетните братя и сестри, както и пълнолетните деца на новия съпруг/съпруга или на лицето, с което съжителства майката или бащата на ученика, ако живеят с него.

§ 3. Месечният доход на член от семейството се определя като среден за предходните 6 месеца въз основа на заявление-декларация съгласно приложението. Размерът на минималната работна заплата, приет за база при изчисляване на месечния доход на член от семейството, е среден за предходните 6 месеца.

§ 4. В сумата на доходите, получени от отделните членове на семейството, се включват всички получени през предходните 6 месеца суми от: доходи съгласно чл. 10, ал. 1, т. 1 - 4 и 6 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица; пенсии, без добавките за чужда помощ за лица с трайно намалена работоспособност; месечни помощи и добавки по реда на Закона за семейни помощи за деца; месечни помощи по реда на Закона за социално подпомагане; обезщетения и помощи по реда на Кодекса за социално осигуряване без еднократните помощи; присъдени издръжки и стипендии без получаваните по силата на постановлението. Заявление-декларацията за дохода на семейството трябва да се подпише и от родителя (попечителя) на ученика и към него да се приложат съответните документи.

§ 5. (1) При отпускането на стипендия от началото на учебната година се взема предвид успехът от предходната учебна година, а при отпускането на стипендия от втория учебен срок - успехът от предходния срок.

(2) При отпускането на стипендия от началото на VIII клас или на ученици, приети на места, определени с допълнителен държавен план-прием от началото на XI клас, може да се вземе предвид или успехът от предходната учебна година, или успехът от националните външни оценявания. Решението се взема от директора на училището по предложение на комисията по чл. 8.

§ 6. Училищата извършват проверка на не по-малко от 10 на сто от подадените документи.

§ 7. (Доп. - ДВ, бр. 12 от 2019 г., в сила от 08.02.2019 г.) Когато е отпусната стипендия въз основа на заявление-декларация с невярно съдържание, ученикът се лишава от стипендията, а получените суми се възстановяват на училището или на центъра за специална образователна подкрепа от родителя или от ученика, ако е пълнолетен.

§ 8. (1) Учениците, ползващи ученическо общежитие, заплащат месечен наем, определен със заповед на директора.

(2) Определени категории ученици може да бъдат освободени от заплащане на наем при условия и по ред, утвърдени със заповедта по ал. 1.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. Отменя се Постановление № 33 на Министерския съвет от 2013 г. за условията за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование (обн., ДВ, бр. 17 от 2013 г.; изм. и доп., бр. 40 и 62 от 2013 г. и бр. 8 от 2014 г.).

§ 10. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", като:

1. Условията и редът за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, които се обучават в частни училища, се прилагат от началото на втория учебен срок за учебната 2017 - 2018 г.

2. Условията и редът за получаване на стипендии от учениците след завършено основно образование, които се обучават в държавни и общински училища, както и разпоредбата на чл. 15 се прилагат от началото на учебната 2017 - 2018 г.

§ 11. При условията и по реда на постановлението през учебната 2017 - 2018 г. се отпускат стипендии и на ученици в IX клас, които се обучават в профилирани гимназии и в средни училища по училищен учебен план с интензивно изучаване на чужд език, утвърден при условията и по реда на отменените Закон за народната просвета и Закон за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план.

§ 12. Постановлението се приема на основание чл. 171, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 20 ОТ 1 ФЕВРУАРИ 2019 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 328 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2017 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СТИПЕНДИИ ОТ УЧЕНИЦИТЕ СЛЕД ЗАВЪРШЕНО ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 12 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 08.02.2019 Г.)


§ 15. (1) За учебната 2018 - 2019 година месечните стипендии за ученици, които се обучават в дуална система на обучение в класовете от първи гимназиален етап, както и за ученици, приети за обучение и обучавани по защитените от държавата специалности от професии или специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, се отпускат от началото на втория учебен срок.

(2) Учениците, които през учебната 2018 - 2019 година и учебната 2019 - 2020 година се обучават в дуална система на обучение и получават стипендии по проект "Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система", нямат право на стипендията по чл. 4, ал. 1, т. 5, осигурена със средства от държавния бюджет.

§ 16. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Приложение към § 3 от допълнителните разпоредби


ЗАЯВЛЕНИЕ-ДЕКЛАРАЦИЯ

 

от ...................................................................................................................................................,

живущ/живуща ............................................................................................................................,

ученик в .........................................................................................................................................

(клас)

Моля да ми бъде отпусната стипендия за

.........................................................................................................................................................

 

ДЕКЛАРИРАМ:

 

I. Успех ..........................................................................................................................................

(от предходния срок (година) - излишното се зачертава)

II. Семейно положение:

1. Баща ..........................................................................................................................................,

живущ ...........................................................................................................................................,

работи в .........................................................................................................................................

2. Майка .......................................................................................................................................,

живуща .........................................................................................................................................,

работи в .........................................................................................................................................

3. Брат ...........................................................................................................................................,

живущ ...........................................................................................................................................,

работи в .........................................................................................................................................

Сестра ...........................................................................................................................................,

живуща .........................................................................................................................................,

работи в .........................................................................................................................................

III. Материално положение:

Доходите на семейството ми, получени през периода ......................................................, са:

1. Доходи от трудови правоотношения ............................................................................... лв.

2. Доходи от пенсии ............................................................................................................... лв.

(без добавките за чужда помощ за лица с трайно намалена работоспособност)

3. Обезщетения и помощи по реда на Кодекса за социално осигуряване без еднократните помощи .................................................................................................................................... лв.

4. Месечни помощи и добавки по реда на Закона за семейни помощи за деца ............... лв.

5. Месечни помощи по реда на Закона за социално подпомагане .................................... лв.

6. Стипендии ............................................................................................................................лв.

(без получаваните по силата на постановлението)

7. Наеми ................................................................................................................................... лв.

8. Хонорари ............................................................................................................................. лв.

9. Други доходи ...................................................................................................................... лв.

Всичко ..................................................................................................................................... лв.

Месечен доход на член от семейството: .............................................................................. лв.

Известно ми е, че за вписване на неверни данни в тази декларация нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс и получената неправомерно стипендия подлежи на връщане.

 

Прилагам:

1. ....................................................................................................................................................

2. ....................................................................................................................................................

3. ....................................................................................................................................................

 

Дата ...............................................................

Декларатор: ..................................................

гр. (с.) ............................................................

Родител: ........................................................

 

(Попечител) ..................................................

Промени настройката на бисквитките