Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 44 от 29.V

ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 14 МАЙ 2018 Г. ОТНОСНО РЕДА И ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНИЯТА, ПРОВЕЖДАНИ ОТ ВОЕННИТЕ РАЗСЛЕДВАЩИ ПОЛИЦАИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-4 ОТ 14 МАЙ 2018 Г. ОТНОСНО РЕДА И ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗСЛЕДВАНИЯТА, ПРОВЕЖДАНИ ОТ ВОЕННИТЕ РАЗСЛЕДВАЩИ ПОЛИЦАИ

В сила от 29.05.2018 г.
Издадена от главния прокурор на Република България и министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.44 от 29 Май 2018г., попр. ДВ. бр.75 от 11 Септември 2018г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази инструкция се уреждат редът за обмен на информация между Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Министерството на отбраната (МО) за разследвания, провеждани от военни разследващи полицаи.

(2) Информацията за разследванията включва данни относно движението, приключването и резултатите от досъдебните производства, които се разследват от военни разследващи полицаи, както и относно упражнения прокурорски контрол по дела от особен обществен интерес.

Чл. 2. Информацията по чл. 1 се използва за изготвяне на:

1. обобщен годишен доклад на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и на разследващите органи, който се внася ежегодно в пленума на Висшия съдебен съвет до 30 април на съответната година и се публикува на интернет страницата на прокуратурата;

2. обобщена информация на главния прокурор за образуването, движението и приключването на преписките и делата, която се предоставя всяко шестмесечие на Висшия съдебен съвет, на Инспектората към Висшия съдебен съвет и на министъра на правосъдието.

Глава втора.
ОБХВАТ И СЪДЪРЖАНИЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА

Чл. 3. (1) Информацията за движението, приключването и резултатите от досъдебните производства (ДП), които се разследват от военни разследващи полицаи, обхваща движението на досъдебните производства общо и по видове - досъдебни производства, разследвани по общия ред (ДПОР), и бързи производства (БП).

(2) Информацията за упражнения прокурорски контрол обхваща данни за резултатите от приключените ДП и постановените по тях прокурорски и съдебни актове.

Чл. 4. Информацията се обобщава и предава съобразно периодите за отчетност, установени от Закона за съдебната власт и от Висшия съдебен съвет, и по ред и показатели, определени от главния прокурор: разследвани ДП, новообразувани ДП, приключени ДП, неприключени ДП и върнати ДП.

Чл. 5. (1) Разследвани досъдебни производства през отчетния период са всички дела на производство при военния разследващ полицай през съответния период, независимо от времето на образуване, които са:

1. неприключени от предходен период;

2. новообразувани през отчетния период;

3. възобновени през отчетния период спрени дела, без значение в кой период е постановено спирането;

4. върнати от съда дела, получени от военен разследващ полицай, с постановление (съпроводително писмо) на прокурора;

5. делата, по които военният прокурор е постановил отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения на основание чл. 242, ал. 2, постановил е допълнително разследване на основание чл. 357, ал. 1, т. 5, указал е извършване на необходимите действия по разследването в срока, определен от съда, при констатирано забавяне по реда на чл. 369 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК);

6. получени по компетентност от друг орган.

(2) Отчитане на досъдебните производства:

1. БП, за които е постановено разследването да се извърши по общия ред, се отчитат в общия брой ДПОР и не се отчитат в общия брой БП;

2. при обединяване на няколко ДП се отчита само обединеното;

3. при разделяне на ДП се отчита съответният брой ДП, отделени от основното, както и основното, ако то продължава да е на производство.

Чл. 6. Новообразувани ДП са образуваните дела през отчетния период:

1. с постановление на военния прокурор (чл. 212, ал. 1 НПК);

2. с разпореждане за провеждане на БП по чл. 356, ал. 2 НПК;

3. със съставяне на протокола или акта за първото действие по разследването от военен разследващ полицай (чл. 212, ал. 2, чл. 356, ал. 3 НПК).

Чл. 7. (1) Приключени ДП през отчетния период са всички дела, които са изпратени в прокуратурата в рамките на този период, със заключителен акт на военния разследващ полицай.

(2) Когато ДП се предоставя на прокурора със заключителен акт повече от един път в рамките на периода, се отчита едно приключено ДП.

(3) Приключените ДП се отчитат, като:

1. приключени в законов срок, когато разследването е извършено:

а) за БП - до 7 дни по чл. 356, ал. 5, вр. ал. 1; до 14 дни по чл. 356, ал. 5, вр. ал. 2; до 28 дни по чл. 356, ал. 6 НПК и съответно по чл. 357, ал. 2, вр. ал. 1, т. 5 НПК;

б) за ДПОР - до 2 месеца (чл. 234, ал. 1 НПК) и над 2 месеца, съответно до 4 месеца, със срок, удължен от компетентния военен прокурор (чл. 234, ал. 3, изр. 1 НПК) и до 8 месеца - в срок, удължен от административния ръководител или оправомощен от него военен прокурор, и в удължения срок - над 8 месеца (чл. 234, ал. 3, изр. 2 и 3 НПК).

2. приключени извън законовия срок, когато разследването е извършено над двумесечния срок, без дадено удължаване от компетентния военен прокурор, съответно в рамките на една година, над една година и над две години, без удължаване от административния ръководител или от оправомощен от него военен прокурор.

Чл. 8. Неприключени са ДП, които в края на отчетния период не са изпратени в прокуратурата със съответен заключителен акт на военния разследващ полицай в сроковете посочени в чл. 7, ал. 3.

Чл. 9. (1) Върнати дела на досъдебното производство от прокурора, общо и по съответните основания на НПК са:

1. по чл. 242, ал. 2 - с указание за отстраняване на допуснато съществено процесуално нарушение при предявяване на разследването от разследващия орган;

2. по чл. 357, ал. 1, т. 5 - с указание за допълнително разследване по БП за събирането на нови доказателства или за отстраняването на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

(2) Върнати дела от съда на досъдебното производство общо и по съответните основания на НПК са:

1. по чл. 248а, когато в разпоредителното заседание съдът установи очевидни фактически грешки в обвинителния акт;

2. по чл. 249, ал. 2 във връзка с чл. 248, ал. 1, т. 3, когато съдът връща делото с определение, в което посочва допуснатите отстраними съществени нарушения на процесуалните права;

3. по чл. 288, ал. 1, когато на съдебното следствие се установи, че престъплението подлежи на разглеждане от по-горестоящ съд или от специализирания наказателен съд;

4. по чл. 358, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 249, ал. 4, т. 1 НПК по БП;

5. по чл. 377, когато се установи, че не са налице основанията по чл. 78а НК за разглеждане на делото по реда на глава двадесет и осма от НПК;

6. по чл. 382, ал. 8, когато от съда не е одобрено споразумението между прокурора и защитника на подсъдимия за решаване на делото по реда на глава двадесет и девета от НПК.

(3) Отчитат се и досъдебните производства с определени от съда мерки за ускоряването им по чл. 369, ал. 2 и 3, вр. чл. 368 НПК.

Глава трета.
ОБЕМ, ФОРМА И СРОКОВЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ И ОБМЕН НА ИНФОРМАЦИЯТА

Чл. 10. (1) Информацията за годишния доклад, както и за шестмесечните отчети се предоставя от министъра на отбраната на главния прокурор във формата на аналитични доклади. Обобщение на информацията се извършва на национално ниво от ръководството на служба "Военна полиция".

(2) Обобщената информация съответства на изискванията за обхват и структура, утвърдени от главния прокурор, относими и за дейността на военните разследващи полицаи. Утвърдените изисквания се изпращат от прокуратурата на министъра на отбраната.

Чл. 11. За доклада по чл. 138а, ал. 1 ЗСВ Министерството на отбраната предоставя на главния прокурор и информация за регистрираните и разкритите престъпления, съобразно вътрешноведомствената уредба в министерството, за ресурсната си обезпеченост за провеждане на разследване от военни разследващи полицаи. Посочват се и факторите, които имат актуално и дългосрочно въздействие върху дейността по разследването, провеждано от военните разследващи полицаи, констатираните проблеми и необходими законодателни предложения и/или съвместни действия между прокуратурата и Министерството на отбраната.

Чл. 12. Към доклада и шестмесечния отчет се прилагат и табличните форми съгласно приложения № 1 - 3.

Чл. 13. Министерството на отбраната предоставя информация за движението на разследваните дела на шестмесечие - до 15 юли на отчетната година, и годишно - до 15 март на следващата календарна година.

Чл. 14. Информацията се предоставя на електронен и хартиен носител.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 138, т. 9, буква "б" от Закона за съдебната власт.

§ 2. С тази инструкция се отменя Инструкцията за обмен на информация между Прокуратурата на Република България и Министерството на отбраната по движението, приключването и резултатите от делата, разследвани от военни разследващи полицаи, подписана от главния прокурор и от министъра на отбраната (за ПРБ - изх. № 75/5.03.2010 г.; за МО - № И-2/2.03.2010 г.).

§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Приложение № 1


(Попр. - ДВ, бр. 75 от 2018 г.)




Приложение № 2


(Попр. - ДВ, бр. 75 от 2018 г.)



Приложение № 3


(Попр. - ДВ, бр. 75 от 2018 г.)



Промени настройката на бисквитките