Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 1.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2014 Г. ЗА КЛАСИФИКАЦИЯ НА ОТПАДЪЦИТЕ (ДВ, БР. 66 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2014 Г. ЗА КЛАСИФИКАЦИЯ НА ОТПАДЪЦИТЕ (ДВ, БР. 66 ОТ 2014 Г.)

Издадена от министъра на околната среда и водите и министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.46 от 1 Юни 2018г.

§ 1. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се отменя т. 4.

2. Създава се ал. 6:

"(6) За един и същ отпадък, който се образува от различни обекти на един и същ причинител на отпадъци на територията на една РИОСВ, се попълва само един работен лист. Копие от работния лист се съхранява на всеки от обектите."

3. (В сила от 01.01.2019 г.) Създава се ал. 7:

"(7) Документите по ал. 1 могат да се подават и чрез Националната информационна система "Отпадъци" (НИСО) по чл. 48, ал. 8 от Закона за управление на отпадъците."

§ 2. В чл. 8, ал. 1 думите "т. 1 - 4" се заменят с "т. 1 - 3".

§ 3. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. (В сила от 01.01.2019 г.) Създава се нова ал. 2:

"(2) Директорът на РИОСВ може да утвърди работния лист чрез НИСО, като използва електронен подпис, когато документите са подадени по чл. 7, ал. 7."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 4. Създава се чл. 9а:

"Чл. 9а. (1) В случай че класифициран отпадък, за който е утвърден работен лист, започне да се образува и от друг обект или обекти на един и същ причинител на отпадъци на територията на една РИОСВ, причинителят на отпадъка попълва в работния лист новите обекти и го представя в срока по чл. 7, ал. 1 за утвърждаване от директора на същата РИОСВ.

(2) Директорът на РИОСВ прилага при необходимост чл. 7, ал. 2 - 5 и утвърждава работния лист по реда на чл. 9, ал. 1 или ал. 2. Промяната се отразява служебно във втория екземпляр, който се съхранява в РИОСВ."

§ 5. В чл. 15, ал. 2 думите "т. 2 - 5" се заменят с "т. 2, 3 и 5".

§ 6. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 6 се изменя така:

"(6) В случай че образуването на отпадъка по ал. 1 бъде възобновено, причинителят на отпадъка попълва в работния лист обекта или обектите, от които е възобновено образуването на отпадъка, и го представя в срока по чл. 7, ал. 1 за утвърждаване от директора на РИОСВ. Промяната се отразява служебно във втория екземпляр, който се съхранява в РИОСВ."

2. Създава се ал. 7:

"(7) В случай че при проверка на РИОСВ бъде констатирано, че не е преустановено образуването на отпадък, за който е подадено уведомление по приложение № 7, причинителят на отпадъка е длъжен да извърши отново класификация на отпадъка по реда на чл. 7."

§ 7. Създава се чл. 21а:

"Чл. 21а. (1) В случай че класифициран отпадък, за който е утвърден работен лист, престане да се образува от някой от обектите на един и същ причинител на отпадъци на територията на една РИОСВ, причинителят на отпадъка подава уведомление по образец съгласно приложение № 7 до директора на същата РИОСВ, към което прилага работния лист за класификация на отпадъка с попълване на обекта, от който е преустановено образуването на отпадъка. Промяната се отразява служебно във втория екземпляр, който се съхранява в РИОСВ.

(2) В случаите по ал. 1 директорът на РИОСВ прилага чл. 21, ал. 2 - 5.

(3) В случай че образуването на отпадъка по ал. 1 бъде възобновено, причинителят на отпадъка попълва в работния лист обекта или обектите, от които е възобновено образуването на отпадъка, и го представя в срока по чл. 7, ал. 1 за утвърждаване от директора на РИОСВ. Промяната се отразява служебно във втория екземпляр, който се съхранява в РИОСВ."

§ 8. В § 1 от допълнителната разпоредба се създава т. 6:

"6. "Обект" е:

а) площадка за извършване на дейности с отпадъци;

б) инсталация и/или съоръжение, при чиято дейност се образуват отпадъци, или

в) друго местоположение на дейността на лицата по чл. 4, ал. 1 или ал. 4, при която се образуват отпадъци."

§ 9. В приложение № 5 към чл. 7, ал. 1, т. 1 се правят следните изменения:

1. Раздел І "Информация за причинителя на отпадъци" се изменя така:


.......................................................................................................................................................,

(наименование, ЕИК)

представляван от .........................................................................................................................

(име, фамилия, длъжност, тел., факс, e-mail)

Седалище ......................................................................................................................................

(адрес по съдебна регистрация - област, община, населено място, район, ул. №, пощенски код, тел., факс, e-mail)

Местонахождение на обекта/обектите (адрес - област, община, населено място, район, ул. №, пощенски код, тел., факс, е-mail)

Лице за контакт

 

Дата

Подпис на директора на РИОСВ и печат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Местонахождение на обекта/обектите (адрес - област, община, населено място, район, ул. №, пощенски код, тел., факс, е-mail)

Лице за контакт

 

Дата, от която е преустановено образуването на отпадъка/дата на извършване на проверката по чл. 21, ал. 2

Подпис на директора на РИОСВ и печат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Местонахождение на обекта/обектите (адрес - област, община, населено място, район, ул. №, пощенски код, тел., факс, е-mail)

Лице за контакт

 

Дата, от която е възобновено образуването на отпадъка/дата на извършване на проверката по чл. 21, ал. 2

Подпис на директора на РИОСВ и печат

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кратко описание на отпадъка ....................................................................................................

(вид отпадък, произход, дейност, от която се образува отпадъкът)".



2. В раздел VI думите "Дата, от която е преустановено образуването на отпадъка/дата на извършване на проверката по чл. 21, ал. 2: (излишното се зачертава)" се заличават.

§ 10. В приложение № 7 към чл. 21, ал. 1, думата "търговец" се заличава, а думата "площадката" се заменя с "обекта/обектите".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 11. Разпоредбата на чл. 7, ал. 6 не се прилага в случаите, когато за всеки от обектите на един и същ причинител на отпадъци на територията на една РИОСВ е утвърден отделен работен лист до влизането в сила на тази наредба.

§ 12. Започналите и недовършени до влизане в сила на тази наредба производства за класификация по чл. 7 се довършват по досегашния ред.

§ 13. Параграф 1, т. 3 и § 3, т. 1 влизат в сила от 1.01.2019 г.

Промени настройката на бисквитките