Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 28.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 343 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 139 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 67 ОТ 2002 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 343 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 139 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 67 ОТ 2002 Г.)

В сила от 01.01.2019 г.

Обн. ДВ. бр.107 от 28 Декември 2018г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "образец" се поставя запетая, а думите "съгласно приложение № 1" се заменят с "утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане".

2. В ал. 2, т. 1 думите "ал. 4" се заменят с "ал. 4 и 5".

§ 2. В чл. 6 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "по чл. 7, 8 и 8д" се заменят с "по чл. 7, 8, 8д и 8е".

2. В ал. 2 думите "по чл. 7, 8 и 8д" се заменят с "по чл. 7, 8, 8д и 8е".

§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "помощите" се добавя "по чл. 7, 8 и 8д от Закона за семейни помощи за деца".

2. В ал. 4 думите "помощта по чл. 8д" се заменят с "помощите по чл. 8д и 8е", а след думата "жени" се поставя запетая и думите "или майки" се заменят с "майки или родители".

3. В ал. 5 думите "помощта по чл. 8д" се заменят с "помощите по чл. 8д и 8е", а след думата "жени" се поставя запетая и думите "или майки" се заменят с "майки или родители".

§ 4. В чл. 10, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 числото "13" се заменя с "8 и 13".

2. Създава се нова т. 7:

"7. в случаите по чл. 8е, ал. 5, 6, 9 и 10 от Закона за семейни помощи за деца;".

3. Досегашната т. 7 става т. 8.

§ 5. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 3 накрая в скоби се добавя "само в случай че тази информация не може да бъде проверена по служебен път".

2. В ал. 3:

а) в основния текст думите "изплати по изключение въз основа на представен дубликат от удостоверението за раждане на дете" се заменят с "отпусне", а след думата "проверка" се добавя "по служебен път";

б) в т. 1 думата "органи" се заменя със "структури", а накрая се поставя запетая и се добавя "поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството";

в) създават се т. 3 и 4:

"3. установяване на поредността на родените от майката деца чрез справка от Национална база данни "Население", поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството;

4. установяване на наличие на разрешение за продължително или постоянно пребиваване на гражданите на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и наличие на разрешение за продължително, постоянно и дългосрочно пребиваване на чужденците чрез справка от компетентните структури на Министерството на вътрешните работи."

3. В ал. 5:

а) в основния текст думите "документите по ал. 2, т. 2 не могат да бъдат издадени" се заменят с "не може да бъде получена информация за родените от майката деца";

б) в т. 1 думите "еквивалентен на документа по ал. 2, т. 2" се заличават.

4. В ал. 6 думите "за който представя документ, издаден от съответната общинска администрация" се заменят със "за наличието на който се извършва служебна проверка".

§ 6. В чл. 14, ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст думите "по изключение" се заличават, думите "изплати и въз основа на представен дубликат от удостоверението за раждане на дете" се заменят с "отпусне", а след думата "проверка" се добавя "по служебен път".

2. В т. 1 думите "постоянния и/или" се заличават, думата "органи" се заменя със "структури", а накрая се поставя запетая и се добавя "поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството".

3. В т. 2 думите "постоянен и/или" се заличават.

§ 7. В чл. 16а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4:

а) в основния текст думите "постоянния и/или" се заличават, а след думата "проверка" се добавя "по служебен път";

б) в т. 1 думата "органи" се заменя със "структури", а накрая се поставя запетая и се добавя "поддържана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството";

в) в т. 2 думите "постоянен и/или" се заличават.

2. В ал. 5 думите "съгласно приложение № 10 на" се заменят с "по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане, издадена от".

§ 8. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 6, т. 1 думите "чл. 54 от Наредбата за приобщаващото образование, приета с Постановление № 286 на Министерския съвет от 2016 г. (ДВ, бр. 89 от 2016 г.)" се заменят с "чл. 62 от Наредбата за приобщаващото образование, приета с Постановление № 232 на Министерския съвет от 2017 г. (обн., ДВ, бр. 86 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 105 от 2018 г.)".

2. В ал. 13 думите "териториалното поделение на" се заличават, а думите "дирекция "Социално подпомагане" се заменят с "Агенцията за социално подпомагане".

§ 9. В чл. 18:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Условията по чл. 7, ал. 1, т. 2 и 3 от Закона за семейни помощи за деца са изпълнени, ако детето е записано в една от формите на педагогическо взаимодействие в предучилищно образование по чл. 67, ал. 1 от Закона за пред-

училищното и училищното образование или в една от формите на обучение в училище по чл. 106, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование и посещава учебните занятия (за формите, които го изискват)."

2. В ал. 2 числото "143" се заменя със "139".

§ 10. В чл. 19 след думите "Закона за закрила на детето" се добавя "и в случаите на промяна на настойника/попечителя".

§ 11. В чл. 24а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "а когато детето се обучава в училище в системата на Министерството на образованието и науката, се ползва информацията по чл. 17, ал. 5".

2. В ал. 4 след думите "Закон за закрила на детето" се добавя "и в случаите на промяна на настойника/попечителя".

§ 12. Създава се глава четвърта "а":

"Глава четвърта "а"

МЕСЕЧНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕТЕ БЕЗ ПРАВО НА НАСЛЕДСТВЕНА ПЕНСИЯ ОТ ПОЧИНАЛ РОДИТЕЛ

Чл. 30а. (1) Лицата, които имат право на месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител и които отглеждат детето, подават заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, до директора на дирекция "Социално подпомагане" по настоящия си адрес, към което се прилагат следните документи:

1. решение на регионалния екип за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците със специални образователни потребности към регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, че детето не може да посещава училище - в случаите по ал. 8;

2. копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител;

3. служебна бележка, издадена от личния лекар на детето, а при липса на избор на личен лекар - от регионалната здравна инспекция, удостоверяваща, че всички задължителни имунизации и профилактични прегледи съобразно възрастта и здравословното състояние на детето са извършени;

4. експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК - за справка;

5. лична карта - за справка.

(2) Когато и двамата родители са починали или родителят е лишен от родителски права, помощите се получават от настойника или попечителя, който отглежда детето, въз основа на подадено от него заявление декларация с необходимите документи по ал. 1 по настоящия му адрес.

(3) За деца, настанени за отглеждане в семейство на роднини и/или близки по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, помощите се получават от пълнолетен член на семейството въз основа на подадено от него заявление декларация с необходимите документи по ал. 1 по настоящия му адрес.

(4) В случай че информацията по ал. 1, т. 1 - 4 е налична в дирекция "Социално подпомагане", съответните документи не се подават от лицата.

(5) При извършване на преценката за право на месечна помощ по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца дирекциите "Социално подпомагане" ползват:

1. за установяване на обстоятелството по чл. 8е, ал. 1, т. 1 от Закона за семейни помощи за деца - информацията, предоставена от Националния осигурителен институт, по ред, определен в споразумение, сключено между него и Агенцията за социално подпомагане;

2. за установяване на обстоятелствата по чл. 8е, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за семейни помощи за деца, както и в случаите по чл. 8е, ал. 9 от Закона за семейни помощи за деца - информацията, получена на основание чл. 17, ал. 3, т. 2 и 8, ал. 5 - 10 и 12.

(6) В случаите, в които детето се обучава в детска градина или в училище извън системата на Министерството на образованието и науката, към заявлението декларация по ал. 1 се прилага и удостоверение по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, издадено от детската градина/училището, че детето е записано в група за предучилищно образование или като ученик, а за новата учебна година - и за децата, записани за първи път в първи клас - в срок до 31 октомври, с изключение на случаите по чл. 8е, ал. 4 от Закона за семейни помощи за деца.

(7) Условията по чл. 8е, ал. 1, т. 3 и 4 от Закона за семейни помощи за деца са изпълнени, ако детето е записано в една от формите на педагогическо взаимодействие в предучилищно образование по чл. 67, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование или в една от формите на обучение в училище по чл. 106, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование и посещава учебните занятия (за формите, които го изискват).

(8) За децата, чието обучение е отложено по реда на чл. 139 от Наредбата за приобщаващото образование и това е удостоверено с решение на регионалния екип за подкрепа за личностното развитие на децата и учениците със специални образователни потребности към регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, се счита, че са налице условията по чл. 8е, ал. 1, т. 4 от Закона за семейни помощи за деца.

(9) Към заявлението декларация за отпускане на месечни помощи по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца за дете с трайно увреждане не се прилага служебна бележка, удостоверяваща извършените задължителни имунизации и профилактични прегледи при спазване изискванията на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и на Наредба № 8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

(10) Помощта по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца се отпуска и в случай че всички задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето не са извършени поради отлагане по медицински противопоказания или по причини, независещи от родителя или от лицата, които полагат грижи за детето, като това се удостоверява със служебната бележка по ал. 1, т. 3.

(11) В случаите по ал. 5, т. 2, когато се установи, че са допуснати отсъствия повече от 3 дни от дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и 5 учебни часа от ученик, за които няма уважителни причини, помощта по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца се спира със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице за месеца, посочен в информацията, получена от Министерството на образованието и науката, или в справката от директора на детската градина/училището извън системата на Министерството на образованието и науката. Помощта се възобновява от месеца, следващ месеца, когато основанието за спиране е отпаднало.

Чл. 30б. (1) Месечните помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител се отпускат от първо число на месеца, през който е подадено заявлението декларация с необходимите документи и са налице условията по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца, с изключение на случаите на реинтегриране на детето в биологичното му семейство, настаняване в семейство на роднини и/или близки по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето или при промяна на настойника/попечителя, в които отпускането на помощта е от първо число на месеца, следващ месеца на настъпване на събитието.

(2) В случаите, в които за детето, за което се иска отпускане на месечна помощ по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца, е отпусната и се изплаща персонална пенсия по чл. 92 от Кодекса за социално осигуряване, месечната помощ се отпуска от първо число на месеца, следващ месеца, през който е подадено заявлението декларация, като Агенцията за социално подпомагане предоставя служебно информация на Националния осигурителен институт за подаденото заявление декларация в срок до три дни от подаването му.

(3) Националният осигурителен институт предоставя служебно информация на Агенцията за социално подпомагане за последния месец, в който персоналната пенсия на детето е изплатена, в тридневен срок от спирането на пенсията.

(4) В тридневен срок от издаването на заповедта за отпускане или отказ за отпускане на помощта Агенцията за социално подпомагане уведомява служебно Националния осигурителен институт с цел прекратяване или възобновяване на персоналната пенсия.

(5) Когато при проверка по служебен път в Националния осигурителен институт се установи, че детето има подадено заявление за отпускане на наследствена пенсия по чл. 82, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, дирекция "Социално подпомагане" отпуска или отказва да отпусне помощта след получаването на информация от Националния осигурителен институт за отпускане или отказ за отпускане на пенсията.

(6) В случаите, в които след получаване на информацията по ал. 3 се установи, че персоналната пенсия е била изплатена за месеца, в който е отпусната месечна помощ по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца, или за следващ месец, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за:

1. изменение на заповедта за отпускане по отношение на началната дата на придобиване на правото на месечната помощ в случаите, когато същата не е била изплатена;

2. изменение на заповедта за отпускане по отношение на началната дата на придобиване на правото на месечната помощ и удържане на недължимо изплатената помощ за съответния/съответните месец/месеци в случаите, когато същата вече е изплатена.

Чл. 30в. (1) В 30-дневен срок от изтичането на срока, за който е била отпусната прекратената месечна помощ на основание чл. 8е, ал. 8, т. 4 от Закона за семейни помощи за деца, ако детето продължи да посещава редовно училище, правоимащото лице може да подаде заявление декларация за отпускане на еднократна помощ по реда на чл. 7, ал. 13 от Закона за семейни помощи за деца във връзка с чл. 8е, ал. 9 от Закона за семейни помощи за деца.

(2) Въз основа на информацията по чл. 17, ал. 9 и 10 дирекция "Социално подпомагане" извършва служебна проверка за наличие на условията за отпускане на еднократна помощ по чл. 7, ал. 13 от Закона за семейни помощи за деца във връзка с чл. 8е, ал. 9 от Закона за семейни помощи за деца и ако те са налице, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за отпускането ѝ. В случай на отказ лицето се уведомява писмено.

Чл. 30г. (1) Заявление декларация за месечни помощи по чл. 30а се подава на всеки 12 месеца.

(2) Месечните помощи се прекратяват от първо число на месеца, следващ месеца, през който е отпаднало основанието за отпускането им.

(3) В случаите по чл. 8е, ал. 8 от Закона за семейни помощи за деца директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за прекратяване на помощта, като заповедта се издава в два екземпляра и се съобщава писмено на лицето.

(4) Длъжностното лице следи за навършване на възрастта на детето, при която отпада основанието за получаване на месечни помощи по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца, и прекратява служебно изплащането им.

(5) В случаите, в които е отпусната наследствена пенсия по чл. 82, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване и периодът на изплащането ѝ съвпада с периода на получаване на месечна помощ по чл. 8е от Закона за семейни помощи за деца, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава мотивирана заповед за възстановяване на получената семейна помощ.

(6) Заповедта по ал. 5 се издава в два екземпляра и се съобщава писмено на лицето.

(7) Подлежащите на възстановяване по ал. 5 семейни помощи се събират по реда на Гражданския процесуален кодекс."

§ 13. В чл. 34а, ал. 4 думите "документ за самоличност" се заменят с "лична карта за справка".

§ 14. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "съгласно приложение № 6" се заменят с "по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане".

2. В ал. 6 думите "съгласно приложение № 1" се заменят с "по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане".

§ 15. В чл. 36 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "съгласно приложение № 6" се заменят с "по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане".

2. В ал. 4 думите "съгласно приложение № 6" се заменят с "по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане".

3. В ал. 7 думите "съгласно приложение № 1" се заличават.

§ 16. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "съгласно приложение № 6" се заменят с "по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане".

2. В ал. 4 думите "съгласно приложение № 6" се заменят с "по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане".

3. В ал. 8 думите "съгласно приложение № 1" се заличават.

§ 17. В чл. 38, ал. 7 думите "съгласно приложение № 1" се заличават.

§ 18. Създава се чл. 42:

"Чл. 42. Дирекциите "Социално подпомагане" водят задължителна документация за отпуснатите помощи, чийто срок за съхранение е 10 години считано от месеца на тяхното прекратяване."

§ 19. Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1, чл. 5, ал. 2, чл. 6, ал. 1 и 2, чл. 35, ал. 6, чл. 36, ал. 7, чл. 37, ал. 7 и чл. 38, ал. 7 се отменя.

§ 20. Приложение № 6 към чл. 35, ал. 3, чл. 36, ал. 3 и чл. 37, ал. 3 се отменя.

§ 21. В приложение № 7 към чл. 17, ал. 4 думите "задължителна предучилищна подготовка" се заменят със "задължително предучилищно образование".

§ 22. В приложение № 8 към чл. 17, ал. 8 думите "задължителна предучилищна подготовка" се заменят със "задължително предучилищно образование".

§ 23. Приложение № 10 към чл. 16а, ал. 5 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 24. До 15 януари 2019 г. Националният осигурителен институт предоставя на Агенцията за социално подпомагане информация за всички отпуснати и/или изплатени до 31 декември 2018 г. персонални пенсии на деца без право на наследствена пенсия от починал родител.

§ 25. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2019 г.

Промени настройката на бисквитките