Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 9.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2016 Г. ЗА ИНСТИТУЦИИТЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 68 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 2016 Г. ЗА ИНСТИТУЦИИТЕ В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 68 ОТ 2016 Г.)

В сила от 09.10.2020 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.87 от 9 Октомври 2020г.

§ 1. В чл. 7 се създава т. 4:

"4. информация за имуществото, собственост на закритата институция, и предложение за негов правоприемник - детска градина, училище, център за подкрепа за личностно развитие или специализирано обслужващо звено."

§ 2. В чл. 70 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 в основния текст запетаята след думата "образованието" се заличава, а думата "като" се заменя с "чрез следните дейности".

2. Създава се ал. 5:

"(5) Като иновация или като елемент на иновация по отношение на организацията, свързана с подобряване на качеството и с повишаване на резултатите от обучението, училищата могат да предлагат присъственото обучение в училището за учениците от V до ХІІ клас в дневна, вечерна, комбинирана или задочна форма, както и по чл. 108, ал. 5, т. 1 от ЗПУО, да бъде съчетано със синхронно обучение от разстояние в електронна среда, но за не повече от 20 на сто от задължителните и/или избираемите учебни часове по един или повече учебни предмети, за които това е приложимо."

§ 3. В чл. 71 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в основния текст след думата "иновации" се добавя "са със срок до 4 години и";

б) създават се точки 13 - 15:

"13. описание на целите и идеите, свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците, с изключение на тези, които внушават нетолерантност, верски убеждения и тяхното практикуване;

14. училищните учебни планове и програми в случаите на чл. 70, ал. 4, т. 1 и 4;

15. становище от началника на регионалното управление на образованието, решение на педагогическия съвет и декларации от родителите."

2. Алинеи 3 - 5 се отменят.

§ 4. Създава се чл. 73а:

"Чл. 73а. (1) Комисията за иновативните училища може да предлага на министъра на образованието и науката целогодишно провеждане на изследвания, анализи и други, свързани с иновативните дейности в иновативните училища, както и нови иновационни дейности, образователни модели, практики и други в иновативните училища.

(2) Комисията за иновативните училища до 31 януари може да предлага на министъра на образованието и науката да бъдат възлагани нови проекти за иновации на иновативните училища.

(3) Комисията за иновативните училища до 31 януари може да предлага на министъра на образованието и науката да бъдат възлагани проекти за иновации, иновационни дейности, образователни модели, практики и други на училища, които не са включени в Списъка на иновативните училища.

(4) Министърът със заповед възлага дейностите по ал. 1, както и иновативните проекти на училищата по ал. 1 - 3.

(5) Училищата по ал. 3 се предлагат за включване в Списъка на иновативните училища въз основа на възлагането по ал. 4."

§ 5. В чл. 74 се правят следните изменения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В списъка по ал. 1 се включват всички училища с нови или текущи проекти за иновации, включително и възложени по реда на чл. 73а, които ще се изпълняват през предстоящата учебна година."

§ 6. Създава се чл. 74а:

"Чл. 74а. (1) Училищата от Списъка на иновативните училища могат да представят информация в Министерството на образованието и науката за променени обстоятелства при изпълнение на училищния иновативен проект, свързани с разширение на обхвата на учениците, квалификацията на учителите и други, в срока за неговото изпълнение, като прилагат протокол с решение от педагогическия съвет и декларации за съгласие от родителите.

(2) По време на изпълнението на училищен проект за иновации училищата от Списъка на иновативните училища могат да представят и нови проекти за иновации при условията и по реда на чл. 71."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 7. За учебната 2020/2021 година предложения за иновации или елементи на иновации по чл. 70, ал. 5 могат да се представят в Министерството на образованието и науката до 10 ноември и се реализират през настоящата учебна година.

§ 8. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките