Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 18.XII

НАРЕДБА № 3 ОТ 20 НОЕМВРИ 2020 Г. ЗА РЕДА ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО РЕГИСТРИТЕ НА АДВОКАТСКИТЕ КОЛЕГИИ И ЕДИННИТЕ АДВОКАТСКИ РЕГИСТРИ

 

НАРЕДБА № 3 ОТ 20 НОЕМВРИ 2020 Г. ЗА РЕДА ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО РЕГИСТРИТЕ НА АДВОКАТСКИТЕ КОЛЕГИИ И ЕДИННИТЕ АДВОКАТСКИ РЕГИСТРИ

В сила от 01.05.2021 г.
Издадена от Висшия адвокатски съвет

Обн. ДВ. бр.107 от 18 Декември 2020г., изм. ДВ. бр.24 от 23 Март 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда воденето, съхраняването и достъпа до регистрите на адвокатските колегии и единните адвокатски регистри.

(2) Адвокатските регистри са:

1. регистър на адвокатите;

2. регистър на адвокатските дружества;

3. регистър на адвокатските съдружия;

4. регистър на младшите адвокати;

5. регистър на адвокатските сътрудници;

6. регистър на чуждестранните адвокати.

(3) Регистрите по ал. 2, т. 1 - 5 се водят от адвокатските съвети, а регистърът по ал. 2, т. 6 от адвокатските съвети и от Висшия адвокатски съвет. Всички адвокатски регистри представляват структурирана електронна единна база от данни, които се съхраняват и са собственост на Висшия адвокатски съвет. Предназначението ѝ е да бъде достоверен, автентичен източник на данни, за който е налице нормативно основание и нормативно определен ред за вписване, промяна, заличаване на вписани обстоятелства и прекратяване.

(4) Регистрите по ал. 2, т. 1 - 5 и регистърът по ал. 2, т. 6 са обединени в обща, структурирана електронна база данни за адвокатите, младшите адвокати, адвокатските дружества, адвокатските съдружия, адвокатските сътрудници и чуждестранните адвокати, съдържаща обстоятелствата, вписани по силата на закона и тази наредба и основанията за тяхното вписване.

(5) Обстоятелствата и основанията по ал. 3 се обявяват без информацията, представляваща лични данни по смисъла на чл. 4, т. 1 от Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО (Общ регламент относно защитата на данните) (ОВ, L 119/1 от 4 май 2016 г.), с изключение на информацията, за която със закон се изисква да бъде обявена.

Чл. 2. (1) Тази наредба урежда воденето, съхраняването и достъпа до електронните адвокатски досиета.

(2) Електронните адвокатски досиета се водят от адвокатските съвети, а досиетата на чуждестранните адвокати - от Висшия адвокатски съвет.

(3) Електронните адвокатски досиета представляват единна електронна база данни, съдържаща в структуриран вид данни за вписаните адвокати, младши адвокати, адвокатските дружества и съдружия, адвокатските сътрудници и чуждестранните адвокати, заедно с електронен образ от всички документи и актове, удостоверяващи вписаните обстоятелства, обявените актове и други документи, както и информация в текстови формат.

Чл. 3. (1) Вписванията в регистрите, водени от адвокатските съвети, се извършват с разпореждане на адвокатския съвет, на Висшия адвокатски съвет или на Върховния касационен съд, а в регистъра на чуждестранните адвокати, воден от Висшия адвокатски съвет - след решение на Висшия адвокатски съвет или на Върховния касационен съд.

(2) Вписванията в регистрите и дейностите по обслужване на адвокатите, младшите адвокати, чуждестранните адвокати, представляващите адвокатски дружества и съдружия се извършват от длъжностни лица по вписванията на адвокатските съвети и от длъжностни лица по вписванията при Висшия адвокатски съвет.

Чл. 4. (1) Висшият адвокатски съвет:

1. осигурява и поддържа информационната система, необходима за нанасянето на информацията в регистрите;

2. осигурява съхраняването на информацията в регистрите и ежедневното ѝ архивиране;

3. осигурява достъп по електронен път до информацията в регистрите по предвидения в тази наредба ред;

4. осигурява съхраняването на електронните досиета по чл. 2;

5. организира поддръжката, съхраняването и развитието на регистрите.

(2) Висшият адвокатски съвет осигурява воденето, съхраняването и достъпа до регистрите при спазване на следните принципи:

1. публичност;

2. насърчаване използването на електронен документ и електронен подпис;

3. прилагане на еднакви критерии при равни условия по закон;

4. бързина и процесуална икономия на дейностите по вписване на обстоятелствата и основанията им за адвокатите, младшите адвокати, адвокатските дружества и съдружия, адвокатските сътрудници и чуждестранните адвокати.

Чл. 5. (1) Всеки един от регистрите представлява единна електронна база данни, съдържаща електронни образи на документите, въз основа на които е извършено вписване, както и информация в текстови формат. Всички регистри формират единните адвокатски регистри като електронна, централизирана база данни, собственост на Висшия адвокатски съвет.

(2) Регистрите като единна структурирана електронна база данни се съхраняват от Висшия адвокатски съвет по начин, който да гарантира сигурността, целостта и устойчивостта на обработваната в електронната база данни информация, и достоверността на съдържащата се в тях информация при спазване на минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност.

(3) Висшият адвокатски съвет осигурява автоматизирано получаване на информация за вписаните адвокати, младши адвокати, адвокатски дружества и съдружия, адвокатски сътрудници и чуждестранни адвокати и свързаните с тях обстоятелства с цел интегрирането със съответните регистри на Националната агенция за приходите, Агенцията по вписванията, Министерството на правосъдието, Министерството на образованието и науката, Висшия съдебен съвет, Националното бюро за правна помощ и други субекти, определени със закон.

(4) Висшият адвокатски съвет осигурява оперативна съвместимост на регистрите по чл. 1, ал. 2 в рамките на системата за взаимно свързване на централните, търговските и дружествените регистри.

(5) За осъществяване на функциите си по вписване на обстоятелствата в регистрите Висшият адвокатски съвет има право на безплатен достъп до поддържаните на национално ниво от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството регистър на населението - Национална база данни "Население", Национален електронен регистър на актове за гражданско състояние, регистър на единните граждански номера, национален класификатор на постоянните и настоящите адреси.

(6) В регистрите се вписват обстоятелствата относно адвокатите, младшите адвокати, адвокатските дружества и съдружия, адвокатските сътрудници и чуждестранните адвокати, за които закон и тази наредба предвижда вписване.

(7) Обстоятелствата, подлежащи на вписване, промяна и заличаване, се вписват в регистрите по реда на тази наредба и се оповестяват публично без информацията, представляваща лични данни по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за защита на личните данни, с изключение на информацията, за която със закон се изисква данните да са публични за целите на удостоверителното действие на вписаните в регистъра обстоятелства. Нямат публичен характер документите, въз основа на които е извършено вписване, промяна или заличаване на обстоятелства, като достъпът до тези документи е регистриран. Право на служебен достъп до досиета и документите, съхранявани в тях, съдържащи лични данни, имат лица, за които Законът за адвокатурата и тази наредба регламентират права на достъп, за целите и срока на изпълнение на определените им функции при спазване на принципа "необходимост да знае".

(8) Регистрите са публични. Всеки има право на свободен и безплатен достъп до базата данни, съставляваща адвокатските регистри, за целите на справка по извършените вписвания, заличавания и обявявания, но не и до приложените документи, въз основа на които е извършено вписването, заличаването, прекратяването, отразено в публично оповестената информация от адвокатските регистри.

Глава втора.
АДВОКАТСКИ ДОСИЕТА

Чл. 6. (1) Адвокатските съвети водят досие за всеки адвокат, адвокатско дружество, адвокатско съдружие и чуждестранен адвокат, в което се съхраняват документи и актове, свързани с придобиване качеството на адвокат, учредяване на адвокатското дружество и съдружие, вписване в регистъра, промени в статута, наложени дисциплинарни наказания, избор в органи на адвокатурата, отписване, прекратяване и заличаване.

(2) Адвокатските досиета се водят в електронна форма, като могат да се съхраняват и на хартиен носител от адвокатския съвет, в чийто регистър е вписан адвокатът, адвокатското дружество, адвокатското съдружие и чуждестранния адвокат.

(3) Адвокатските съвети водят досие за всеки адвокатски сътрудник, в което се съхраняват документи във връзка с възникване, съществуване, изменение и прекратяване на правоотношението между него и съответния адвокат, адвокатско дружество или адвокатско съдружие.

Чл. 7. (1) В досието на адвоката се прилагат, подреждат се по входящ номер на постъпването им в адвокатския съвет и регистрирането им в електронната система и се съхраняват всички подадени от адвоката заявления по образец и приложените към тях документи, както и постановените разпореждания по образец и приложените към тях актове.

(2) В досието на адвоката се съдържа и съхранява информация за изпълнение на задълженията на адвоката по:

а) чл. 27 от Закона за адвокатурата;

б) чл. 49 от Закона за адвокатурата;

в) чл. 50 от Закона за адвокатурата.

Чл. 8. В досието на адвокатското дружество се прилагат, подреждат се по входящ номер на постъпването им в адвокатския съвет и регистрирането им в електронната система и се съхраняват всички подадени от името на дружеството заявления по образец и приложените към тях документи, както и постановените разпореждания по образец и приложените към тях актове.

Чл. 9. В досието на адвокатското съдружие се прилагат, подреждат се по входящ номер на постъпването им в адвокатския съвет и регистрирането им в електронната система и се съхраняват всички подадени от името на съдружието заявления по образец и приложените към тях документи, както и постановените разпореждания по образец и приложените към тях актове.

Чл. 10. (1) В досието на чуждестранния адвокат се прилагат и се подреждат по входящ номер на постъпването им във Висшия адвокатски съвет или в съответния адвокатски съвет и регистрирането им в електронната система и се съхраняват всички подадени от името на чуждестранния адвокат заявления по образец и приложените към тях документи, както и постановените разпореждания по образец и приложените към тях актове.

(2) В досието на чуждестранния адвокат се съдържа и съхранява информация за изпълнение на задълженията на адвоката по:

а) чл. 27 от Закона за адвокатурата;

б) чл. 49 от Закона за адвокатурата;

в) чл. 16, ал. 11 във връзка с чл. 50 от Закона за адвокатурата.

Чл. 11. В досието на адвокатския сътрудник се прилагат, подреждат се по входящ номер на постъпването им в адвокатския съвет и регистрирането им в електронната система и се съхраняват всички подадени от адвоката, младшия адвокат, чуждестранния адвокат, адвокатското дружество, адвокатското съдружие заявления по образец и приложените към тях документи, както и постановените разпореждания по образец и приложените към тях актове.

Чл. 12. (1) Висшият адвокатски съвет осигурява на адвоката, чуждестранния адвокат, адвокатския сътрудник, съдружниците в адвокатските дружества и адвокатските съдружия регистриран достъп до личните им досиета. Адвокатът, чуждестранният адвокат, представляващият адвокатското дружество или съдружие или адвокатският сътрудник, поискал достъп по електронен път, се идентифицира чрез квалифициран електронен подпис, като достъпът се осъществява автоматично след многофакторна идентификация.

(2) Достъпът до личните адвокатски досиета може да бъде предоставен и в съответната адвокатска колегия след представяне на молба и адвокатска карта.

Чл. 13. (1) Електронното адвокатско досие се съхранява от Висшия адвокатски съвет за целия срок, през който адвокатът, чуждестранният адвокат, адвокатското дружество, адвокатското съдружие и адвокатският сътрудник е вписан в съответния регистър.

(2) Адвокатското досие на хартиен носител се съхранява от адвокатския съвет на колегията, в чиито регистри е вписан адвокатът, младшият адвокат, чуждестранният адвокат, адвокатското дружество, адвокатското съдружие и адвокатският сътрудник.

(3) След отписване на адвоката, младшия адвокат, чуждестранния адвокат и адвокатския сътрудник, съответно заличаването на адвокатското дружество и адвокатското съдружие от съответните регистри, тяхното електронно адвокатско досие се съхранява от Висшия адвокатски съвет, а досието на хартиен носител - от съответния адвокатски съвет, до изтичането на 5 години от отписването, респективно заличаването, след което се унищожава.

Глава трета.
ЗАЯВЛЕНИЯ

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 14. (1) Информацията за подлежащи на вписване обстоятелства в адвокатските регистри се извлича от заявления по образец - приложения от № 1 до № 19, подадени от заявителя до адвокатския съвет на съответната адвокатска колегия или до Висшия адвокатски съвет.

(2) Към всяко заявление се прилагат необходимите документи, установяващи съответните обстоятелства.

(3) Към всяко заявление се прилага декларация за истинност на заявените обстоятелства и вярност на приложените документи.

(4) Към всяко заявление се прилага документ за внесена вноска или такса към съответната адвокатска колегия и към Висшия адвокатски съвет, ако се дължи.

Чл. 15. Заявленията и приложените към тях доказателства са част от досието на адвоката, младшия адвокат, чуждестранния адвокат, адвокатския сътрудник, адвокатското дружество или адвокатското съдружие и се съхраняват в него.

Чл. 16. (1) Висшият адвокатски съвет осигурява достъп за попълване на образците от заявления по електронен път, като описаните като приложения документи се прилагат в електронен образ. Заявленията и приложените документи се подписват с квалифициран електронен подпис.

(2) Заявленията могат да бъдат подадени от заявителя на хартиен носител, подписани, с приложени към тях в оригинал или в нотариално заверен препис документи. В този случай длъжностното лице по вписванията към адвокатския съвет или Висшия адвокатски съвет пренася информацията на електронно заявление, към което прилага електронни образи на подаденото на хартия заявление и документите към него и подписва електронното заявление и електронния образ на документите с електронен подпис.

(3) Ако заявителите са повече от един, всеки от тях подписва заявлението.

Чл. 17. Ако към заявлението са представени документи на чужд език, те се представят с превод на български език съгласно § 92 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата (ДВ, бр. 97 от 2012 г.).

Чл. 18. (1) Заявителят е длъжен да попълни съответните полета на образеца на заявление, а когато заявлението се подава по електронен път, да провери данните в полетата, които са попълнени автоматично.

(2) Заявлението, подадено на хартиен носител, трябва да бъде попълнено четливо по образец на български език, не трябва да съдържа поправки и зачерквания и се подписва от заявителя. Приложенията към заявлението трябва да са годни за снемане на електронен образ чрез високоскоростно сканиращо устройство.

Раздел II.
Видове заявления

Заявление за приемане и вписване в регистъра на адвокатите/младшите адвокати

Чл. 19. Лице, което желае да придобие права на адвокат/младши адвокат и отговаря на изискванията на Закона за адвокатурата, подава заявление по образец - приложение № 1.

Чл. 20. Към заявлението се прилагат:

1. снимка;

2. диплома за завършено висше юридическо образование и приложение;

3. доказателства за наличие на обстоятелствата по чл. 4, ал. 1, т. 4 или по чл. 6, ал. 3 от Закона за адвокатурата;

4. свидетелство за съдимост;

5. удостоверение от психиатрично заведение по постоянен адрес, че кандидатът не страда от душевна болест;

6. декларация за липса на пречките обстоятелствата по чл. 5, ал. 2 от Закона за адвокатурата по образец - приложение № 1а;

7. доказателства за изпълнение на изискването на чл. 40, ал. 6 от Закона за адвокатурата;

8. документи за внесени встъпителни вноски към адвокатската колегия и към Висшия адвокатски съвет;

9. други.

Заявление за издаване на адвокатска карта

Чл. 21. За издаване на адвокатска карта при първоначално вписване като адвокат, при промяна на данните, както и при повреждане, унищожаване, загубване или кражба на издадена адвокатска карта адвокатът, младши адвокатът или чуждестранният адвокат подава заявление по образец - приложение № 2.

Чл. 22. Към заявлението се прилагат:

1. снимка;

2. доказателства за установяване на обстоятелства за вписване на данни в картата;

3. документ за заплатена такса.

Заявление за отписване от регистъра на младшите адвокати и вписване в регистъра на адвокатите

Чл. 23. Младши адвокат, за който са настъпили условията по чл. 20, ал. 9 от Закона за адвокатурата, подава заявление по образец - приложение № 3.

Чл. 24. Към заявлението се прилагат:

1. доказателства за изпълнение на условията на чл. 20, ал. 9 от Закона за адвокатурата;

2. документ за внесена такса, ако се дължи;

3. други.

Заявление за временно преустановяване/възобновяване на адвокатска професия

Чл. 25. Адвокат, младши адвокат или чуждестранен адвокат, който желае временно да преустанови упражняването на адвокатска професия при наличие на основания по чл. 23, ал. 1 от Закона за адвокатурата или да възобнови упражняването на адвокатска професия, подава заявление по образец - приложение № 4.

Чл. 26. Към заявлението се прилагат:

1. доказателства за установяване на заявеното за вписване обстоятелство (при временно преустановяване);

2. други.

Заявление за вписване поради преместване на адвокат/младши адвокат/чуждестранен адвокат от една адвокатска колегия в друга

Чл. 27. Адвокат, младши адвокат или чуждестранен адвокат, който желае да се премести от една адвокатска колегия в друга, подава до приемащата колегия или до Висшия адвокатски съвет заявление по образец - приложение № 5.

Чл. 28. Към заявлението се прилагат:

1. удостоверение от адвокатския съвет на колегията, в която членува заявителят (отписващата), от което е видно, че е член на тази колегия към момента на издаване на документа, че е редовен в изпълнение на законовите си задължения за заплащане на месечни вноски към Висшия адвокатски съвет и съответната колегия, както и че няма висящи дисциплинарни преписки и дисциплинарни дела и не се намира в период на изпълнение на дисциплинарно наказание по влязло в сила решение на дисциплинарен съд;

2. писмено съгласие от адвокат, вписан в регистрите на приемащата колегия, който ще придружава чуждестранния адвокат в случай на осъществяване на процесуално представителство (само при преместване на чуждестранен адвокат);

3. документ за внесена встъпителна вноска, ако се дължи;

4. документ за платена такса, ако се дължи.

Заявление за отписване поради преместване на адвокат/младши адвокат/чуждестранен адвокат от една адвокатска колегия в друга

Чл. 29. Адвокат, младши адвокат или чуждестранен адвокат, за който има решение за преместване в друга адвокатска колегия, подава до отписващата колегия заявление по образец - приложение № 6.

Чл. 30. Към заявлението се прилагат:

1. адвокатска карта-оригинал или документ, удостоверяващ връщането;

2. доказателства за изпълнение на задълженията на заявителя за внасяне на дължимите вноски към адвокатската колегия и към Висшия адвокатски съвет;

3. влязло в сила решение за приемане на приемащата колегия (при електронно подадено заявление решението на приемащата колегия се прилага автоматично);

4. други.

Заявление за отписване от регистъра на адвокатите, младшите адвокати или чуждестранните адвокати (на основание чл. 22, ал. 1, т. 1 от Закона за адвокатурата)

Чл. 31. При условията на чл. 22, ал. 1, т. 1 от Закона за адвокатурата адвокатът, младши адвокатът или чуждестранният адвокат подава заявление по образец - приложение № 7.

Чл. 32. Към заявлението се прилагат:

1. адвокатска карта-оригинал или документ, удостоверяващ връщането;

2. доказателства за изпълнение на задълженията на заявителя по чл. 48 и 49 от Закона за адвокатурата;

3. други.

Заявление за промяна на вписани обстоятелства

Чл. 33. Адвокат, младши адвокат или чуждестранен адвокат, който желае да бъде вписана промяна на обстоятелства, вписани в съответния регистър, подава заявление по образец - приложение № 8.

Чл. 34. Към заявлението се прилагат:

1. доказателства за установяване на заявените за вписване промени в обстоятелствата (при необходимост);

2. писмено съгласие на адвокат, вписан в регистрите на съответната колегия, който ще придружава чуждестранния адвокат в случай на осъществяване на процесуално представителство;

3. документ за внесена такса, ако се дължи;

4. други.

Заявление за вписване/отписване/отразяване на промени в регистъра на адвокатските сътрудници

Чл. 35. Адвокат, младши адвокат, чуждестранен адвокат, адвокатско дружество или съдружие, които са назначили по трудов договор адвокатски сътрудник, подават заявление по образец - приложение № 9.

Чл. 36. Към заявлението се прилагат:

1. трудов договор с адвокатския сътрудник;

2. удостоверение за изпълнение на задълженията по чл. 62, ал. 3 от Кодекса на труда;

3. акт за прекратяване на трудово правоотношение;

4. карта на адвокатски сътрудник - оригинал или документ, удостоверяващ връщането;

5. документ за платена такса, ако се дължи;

6. други.

Заявление за издаване на карта на адвокатски сътрудник

Чл. 37. За издаване на карта на адвокатски сътрудник при първоначално вписване, при промяна на данните, както и при повреждане, унищожаване, загубване или кражба на издадена карта адвокатът, младшият адвокат, чуждестранният адвокат, адвокатското дружество или съдружие подават заявление по образец - приложение № 10.

Чл. 38. Към заявлението се прилагат:

1. снимка на адвокатския сътрудник;

2. доказателства за установяване на обстоятелства за вписване на данни в картата;

3. документ за заплатена такса.

Заявление за прилагане на документи към досието

Чл. 39. За прилагане на документи към досието си адвокатът, младшият адвокат, чуждестранният адвокат, адвокатското дружество или съдружие подават заявление по образец - приложение № 11.

Чл. 40. Към заявлението се прилагат документи:

1. за изпълнение на задълженията на адвоката за поддържане и повишаване на квалификацията си;

2. за изпълнение на задълженията за застраховане на професионалната дейност;

3. за избор в органи на адвокатурата;

4. за членуване в международни адвокатски организации;

5. за получени награди, поощрения и други подобни;

6. други.

Заявление за вписване в Единния регистър на чуждестранните адвокати

Чл. 41. Адвокат от Европейския съюз, който иска трайно да се установи на територията на Република България, за да упражнява адвокатска професия, подава заявление по образец - приложение № 12.

Чл. 42. Към заявлението се прилагат:

1. документ за придобита адвокатска правоспособност в съответната държава - членка на Европейския съюз, в държава - страна по Споразумението на Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария, издаден преди не повече от три месеца, придружен с превод на български език съгласно § 92 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата (ДВ, бр. 97 от 2012 г.);

2. копие от документ за самоличност на кандидата;

3. писмено съгласие от адвокат, вписан в регистрите на адвокатска колегия, който ще придружава кандидата в случай на осъществяване на процесуално представителство;

4. снимка;

5. писмени доказателства, с превод на български език, за правния статут на групата по смисъла на чл. 12 от Директива 98/5/ЕО в държавата членка по произход, в която чуждестранният адвокат членува, ако в група "Допълнителна информация" е посочил това обстоятелство;

6. документи за внесени встъпителни вноски към адвокатската колегия и Висшия адвокатски съвет;

7. документ за внесена такса, ако се дължи.

Заявление за вписване на чуждестранния адвокат в регистъра на адвокатската колегия по чл. 17 от Закона за адвокатурата

Чл. 43. Адвокат от Европейския съюз, вписан в Единния регистър на чуждестранните адвокати, който иска да се впише в регистъра на адвокатската колегия при наличие на основанията по чл. 17, ал. 1 от Закона за адвокатурата, подава заявление по образец - приложение № 13.

Чл. 44. Към заявлението се прилагат:

1. документ за придобита адвокатска правоспособност в съответната държава - членка на Европейския съюз, в държава - страна по Споразумението на Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария, издаден преди не повече от три месеца, придружен с превод на български език съгласно § 92 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата (ДВ, бр. 97 от 2012 г.);

2. документ за успешно положен приравнителен изпит по българско право или документи, доказващи тригодишно действително и непрекъснато упражняване на адвокатска професия на територията на Република България;

3. документ за внесена встъпителна вноска към колегията, ако се дължи.

Заявление за вписване в регистъра на адвокатските дружества

Чл. 45. За вписване в регистъра на адвокатските дружества се подава заявление по образец - приложение № 14.

Чл. 46. Към заявлението се прилагат следните документи, удостоверяващи възникване на обстоятелства за първоначално вписване:

1. учредителен договор;

2. удостоверение по чл. 19б, ал. 3 от Закона за адвокатурата;

3. документ от орган на адвокатурата по седалището на група адвокати от Европейския съюз, трайно установени на територията на Република България по реда на чл. 16, ал. 1 от Закона за адвокатурата, в който се потвърждава нейното съществуване, както и наименованието, седалището, адресът на управление и формата на сдружаване, придружен с превод на български език съгласно § 92 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата (ДВ, бр. 97 от 2012 г.);

4. документ, издаден от групата, с който се упълномощават определени адвокати или адвокати от Европейския съюз да учредят адвокатско дружество в Република България, придружен с превод на български език съгласно § 92 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата (ДВ, бр. 97 от 2012 г.);

5. други;

6. документ за внесена такса, ако се дължи.

Заявление за вписване на промени в регистъра на адвокатските дружества

Чл. 47. За вписване на промени в регистъра на адвокатските дружества се подава заявление по образец - приложение № 15.

Чл. 48. Към заявлението се прилагат следните документи:

1. препис от съдебното решение за промяна на обстоятелствата, подлежащи на вписване;

2. препис от решението на съдружниците за промяна на обстоятелствата, подлежащи на вписване;

3. актуализиран учредителен договор;

4. други;

5. документ за внесена такса, ако се дължи.

Заявление за преместване седалището на адвокатското дружество в района на друга адвокатска колегия

Чл. 49. За преместване седалището на адвокатското дружество в района на друга адвокатска колегия се подава заявление по образец - приложение № 16.

Чл. 50. Към заявлението се прилагат:

1. препис от съдебното решение за вписване в регистъра на съответния окръжен съд по новото седалище;

2. препис от решението на съдружниците за взето решение за промяна на седалището;

3. актуализиран учредителен договор;

4. други;

5. документ за внесена такса, ако се дължи.

Заявление за прекратяване на адвокатското дружество и обявяването му в ликвидация

Чл. 51. За прекратяване на адвокатското дружество и обявяването му в ликвидация се подава заявление по образец - приложение № 17.

Чл. 52. Към заявлението се прилагат:

1. препис от съдебното решение за вписване в регистъра на съответния окръжен съд прекратяването на дружеството и обявяването му в ликвидация;

2. протокол от общото събрание на съдружниците с решение за прекратяване на дружеството и обявяването му в ликвидация;

3. други;

4. документ за внесена такса, ако се дължи.

Заявление за регистриране на договор за адвокатско съдружие

Чл. 53. За регистриране на договор за адвокатско съдружие се подава заявление по образец - приложение № 18.

Чл. 54. Към заявлението се прилагат следните документи:

1. писмен договор за съдружие;

2. удостоверение по чл. 19б от Закона за адвокатурата;

3. документ от орган на адвокатурата по седалището на група адвокати от Европейския съюз, трайно установени на територията на Република България по реда на чл. 16, ал. 1 от Закона за адвокатурата, в който се потвърждава нейното съществуване, както и наименованието, седалището, адресът на управление и формата на сдружаване, придружен с превод на български език съгласно § 92 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата (ДВ, бр. 97 от 2012 г.);

4. други;

5. документ за внесена такса, ако се дължи.

Заявление за промени на вписани обстоятелства по регистриран договор за адвокатско съдружие

Чл. 55. За извършване на промени на вписани обстоятелства по регистриран договор за адвокатско съдружие се подава заявление по образец - приложение № 19.

Чл. 56. Към заявлението се прилагат следните документи:

1. решение на компетентния орган на съдружието за промени на обстоятелства по регистрирания договор;

2. актуализиран договор за съдружие;

3. удостоверение по чл. 19б, ал. 3 от Закона за адвокатурата;

4. документ от орган на адвокатурата по седалището на група адвокати от Европейския съюз, трайно установени на територията на Република България по реда на чл. 16, ал. 1 от Закона за адвокатурата, в който се потвърждава нейното съществуване, както и наименованието, седалището, адресът на управление и формата на сдружаване, придружен с превод на български език съгласно § 92 от допълнителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата (ДВ, бр. 97 от 2012 г.);

5. други;

6. документ за заплатена такса, ако се дължи.

Глава четвърта.
РАЗПОРЕЖДАНИЯ

Раздел I.
Общи положения

Чл. 57. (1) Вписването на обстоятелства в адвокатските регистри се извършва въз основа на разпореждания по образци - приложения от № 20 до № 41 включително.

(2) Разпорежданията се подготвят от длъжностните лица по вписванията към всяка от адвокатските колегии или към Висшия адвокатски съвет.

(3) Разпорежданията се подписват от председателя на съответната адвокатска колегия, от председателя на Висшия адвокатски съвет или от овластени от тях лица.

(4) Към всяко разпореждане се прилагат необходимите документи, установяващи съответните обстоятелства.

Чл. 58. Разпорежданията и приложените към тях документи са част от досието на адвоката, младшия адвокат, чуждестранния адвокат, адвокатския сътрудник, адвокатското дружество или адвокатското съдружие и се съхраняват в него.

Чл. 59. Висшият адвокатски съвет осигурява достъп за изготвяне на разпорежданията по електронен път, като описаните в тях документи се прилагат в електронен образ. Разпорежданията и приложените документи се подписват с електронен подпис.

Чл. 60. Длъжностните лица по вписванията са длъжни да попълнят съответните полета на образеца за разпореждане, а когато те са попълнени автоматично, да проверят съответствието на данните в тях.

Раздел II.
Видове разпореждания

Разпореждане за вписване в регистъра на адвокатите/младшите адвокати

Чл. 61. За вписване в регистъра на адвокатите/младшите адвокати се издава разпореждане по образец - приложение № 20.

Чл. 62. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната колегия с решение за приемане като адвокат/младши адвокат;

2. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната колегия с решение за вписване като адвокат/младши адвокат;

3. клетвен лист;

4. документи за внесени встъпителни вноски към адвокатската колегия и към Висшия адвокатски съвет.

Разпореждане за отписване от регистъра на младшите адвокати и вписване в регистъра на адвокатите

Чл. 63. За отписване от регистъра на младшите адвокати и вписване в регистъра на адвокатите се издава разпореждане по образец - приложение № 21.

Чл. 64. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната колегия с решение за отписване от регистъра на младшите адвокати и вписване в регистъра на адвокатите;

2. документ за заплатена такса, ако се дължи.

Разпореждане за промяна на вписани обстоятелства

Чл. 65. За вписване на промяна в съответния регистър по партидата на адвокат, младши адвокат и чуждестранен адвокат се издава разпореждане по образец - приложение № 22.

Чл. 66. Към разпореждането се прилагат:

1. препис извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната колегия с решение за промяна на вписано обстоятелство;

2. съобщение на Висшия адвокатски съвет за вписани промени в Единния регистър на чуждестранните адвокати;

3. документ за заплатена такса, ако се дължи.

Разпореждане за вписване в регистъра на адвокатите, младшите адвокати и чуждестранните адвокати поради преместване в друга адвокатска колегия

Чл. 67. За вписване в регистъра на адвокатите, младшите адвокати и чуждестранните адвокати в приемащата колегия при преместване от друга адвокатска колегия се издава разпореждане по образец - приложение № 23.

Чл. 68. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на приемащата колегия с решение за вписване на адвоката в съответния регистър;

2. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на отписващата колегия с решение за отписване на адвоката от съответния регистър;

3. препис-извлечение от протокол на Висшия адвокатски съвет за промяна на придружаващия адвокат;

4. съобщение на Висшия адвокатски съвет до адвокатските съвети на приемащата и отписващата адвокатска колегия за вписаните промени в Единния регистър на чуждестранните адвокати;

5. документ за заплатена такса, ако се дължи.

Разпореждане за отписване от регистъра на адвокатите, младшите адвокати и чуждестранните адвокати поради преместване в друга адвокатска колегия

Чл. 69. За отписване от регистъра на адвокатите, младшите адвокати и чуждестранните адвокати при преместване в друга колегия от отписващата колегия се издава разпореждане по образец - приложение № 24.

Чл. 70. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на отписващата колегия с решение за отписване на адвоката от съответния регистър;

2. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на приемащата колегия с решение за вписване в съответния регистър;

3. съобщение на Висшия адвокатски съвет до адвокатските съвети на приемащата и отписващата адвокатска колегия за извършените вписвания в Единния регистър на чуждестранните адвокати;

4. документ за заплатена такса, ако се дължи.

Разпореждане за временно преустановяване/възобновяване на адвокатска професия

Чл. 71. За вписване на временно преустановяване или възобновяване на адвокатска професия на адвокат, младши адвокат и чуждестранен адвокат се издава разпореждане по образец - приложение № 25.

Чл. 72. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната колегия или на Висшия адвокатски съвет с решение за преустановяване/възобновяване на адвокатска професия;

2. други.

Разпореждане за отписване от регистъра на адвокатите, младшите адвокати и чуждестранните адвокати (на основание чл. 22, ал.1, т. 1 от Закона за адвокатурата)

Чл. 73. За отписване от регистъра на адвокатите, младшите адвокати и чуждестранните адвокати при условията на чл. 22, ал. 1, т. 1 от Закона за адвокатурата се издава разпореждане по образец - приложение № 26.

Чл. 74. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет или на Висшия адвокатски съвет с решение за отписване на адвоката от съответния регистър на основание чл. 22, ал. 1, т. 1 от Закона за адвокатурата;

2. съобщение на Висшия адвокатски съвет до адвокатския съвет на колегията на придружаващия адвокат за отписване на чуждестранния адвокат от Единния регистър на чуждестранните адвокати.

Разпореждане за отписване от регистъра на адвокатите и младшите адвокати

Чл. 75. За отписване от регистъра на адвокатите и младшите адвокати на основанията по чл. 22, ал. 1, т. 2 - 5 от Закона за адвокатурата се издава разпореждане по образец - приложение № 27.

Чл. 76. Към разпореждането се прилага препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет с решение за отписване на адвоката от съответния регистър на някое от основанията по чл. 22, ал. 2, т. 2 - 5 от Закона за адвокатурата.

Разпореждане за вписване на наложено дисциплинарно наказание

Чл. 77. За вписване на наложено дисциплинарно наказание на адвокат, младши адвокат и чуждестранен адвокат се издава разпореждане по образец - приложение № 28.

Чл. 78. Към разпореждането се прилагат:

1. влязло в сила решение на дисциплинарен съд за налагане на дисциплинарно наказание;

2. уведомление от председателя на Висшия дисциплинарен съд за влязло в сила решение за налагане на дисциплинарно наказание;

3. други.

Разпореждане за вписване в Единния регистър на чуждестранните адвокати

Чл. 79. За вписване в Единния регистър на чуждестранните адвокати се издава разпореждане по образец - приложение № 29.

Чл. 80. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на Висшия адвокатски съвет с решение за вписване на чуждестранния адвокат в Единния регистър на чуждестранните адвокати;

2. документи за внесени встъпителни вноски към Висшия адвокатски съвет и към адвокатската колегия, в която е вписан придружаващият адвокат.

Разпореждане за вписване в регистъра на чуждестранните адвокати, воден от адвокатските колегии

Чл. 81. За вписване в регистъра на чуждестранните адвокати, воден от адвокатските колегии, се издава разпореждане по образец - приложение № 30.

Чл. 82. Към разпореждането се прилагат:

1. съобщение на Висшия адвокатски съвет за вписване в Единния регистър на чуждестранните адвокати към Висшия адвокатски съвет;

2. препис-извлечение от решение на Висшия адвокатски съвет за вписване в Единния регистър на чуждестранните адвокати към Висшия адвокатски съвет.

Разпореждане за отписване от Единния регистър на чуждестранните адвокати (на основание чл. 22, ал. 1, т. 2 - 5 от Закона за адвокатурата)

Чл. 83. За отписване от Единния регистър на чуждестранните адвокати на някое от основанията по чл. 22, ал. 1, т. 2 - 5 от Закона за адвокатурата се издава разпореждане по образец - приложение № 31.

Чл. 84. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на Висшия адвокатски съвет с решение за отписване на чуждестранния адвокат в Единния регистър на чуждестранните адвокати;

2. други.

Разпореждане за вписване на чуждестранния адвокат в регистъра на адвокатите (на основание чл. 17 от Закона за адвокатурата)

Чл. 85. За вписване на чуждестранния адвокат в регистъра на адвокатите на основание чл. 17, ал. 1 от Закона за адвокатурата се издава разпореждане по образец - приложение № 32.

Чл. 86. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет с решение за приемане на чуждестранния адвокат в адвокатската колегия на основание чл. 17, ал. 1 от Закона за адвокатурата;

2. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет с решение за вписване на адвоката в регистъра на адвокатската колегия;

3. документ за внесена встъпителна вноска към адвокатската колегия.

Разпореждане за отписване от Единния регистър на чуждестранните адвокати (на основание чл. 19, ал. 4 от Закона за адвокатурата)

Чл. 87. За отписване от Единния регистър на чуждестранните адвокати на основание чл. 19, ал. 4 от Закона за адвокатурата се издава разпореждане по образец - приложение № 33.

Чл. 88. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет с решение за вписване в адвокатската колегия на чуждестранен адвокат на основание успешно положен приравнителен изпит по българско право;

2. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет с решение за вписване в адвокатската колегия на чуждестранен адвокат на основание тригодишно упражняване на адвокатска професия на територията на Република България;

3. други.

Разпореждане за вписване в регистъра на адвокатските дружества

Чл. 89. За вписване в регистъра на адвокатските дружества се издава разпореждане по образец - приложение № 34.

Чл. 90. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната адвокатска колегия с решение за вписване на адвокатското дружество;

2. документ за внесена такса, ако се дължи.

Разпореждане за вписване прекратяване на адвокатско дружество и обявяването му в ликвидация

Чл. 91. За вписване прекратяване на адвокатско дружество и обявяването му в ликвидация се издава разпореждане по образец - приложение № 35.

Чл. 92. Към разпореждането се прилага решение на съответния окръжен съд за вписване прекратяването на дружеството и обявяването му в ликвидация.

Разпореждане за вписване преместване седалището на адвокатското дружество/съдружие в регистъра на друга адвокатска колегия

Чл. 93. За вписване преместване на седалището на адвокатското дружество/съдружие в регистъра на друга адвокатска колегия се издава разпореждане по образец - приложение № 36.

Чл. 94. Към разпореждането се прилагат:

1. препис от съдебно решение за вписване на адвокатското дружество в регистъра на съответния окръжен съд по новото седалище;

2. препис от решение на съдружниците с взето решение за промяна на седалището;

3. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на колегията по новото седалище за вписване на адвокатското дружество в регистъра на колегията.

Разпореждане за отписване на адвокатското дружество при преместване в друга адвокатска колегия

Чл. 95. За заличаване на адвокатското дружество/съдружие от регистъра на адвокатската колегия поради преместване на седалището на адвокатското дружество/съдружие в регистъра на друга адвокатска колегия се издава разпореждане по образец - приложение № 37.

Чл. 96. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на колегията по старото седалище с решение за заличаване на дружеството/съдружието от регистъра на колегията;

2. уведомление по чл. 63, ал. 2 от Закона за адвокатурата от адвокатския съвет на колегията по новото седалище на дружеството/съдружието.

Разпореждане за заличаване на адвокатското дружество от адвокатските регистри

Чл. 97. За заличаване на адвокатско дружество от адвокатските регистри се издава разпореждане по образец - приложение № 38.

Чл. 98. Към разпореждането се прилага препис от съдебно решение за заличаване на адвокатското дружество от регистъра на съответния окръжен съд.

Разпореждане за вписване на регистриран договор за адвокатско съдружие в регистъра на адвокатските съдружия

Чл. 99. За вписване на регистриран договор в регистъра на адвокатските съдружия се издава разпореждане по образец - приложение № 39.

Чл. 100. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната адвокатска колегия с решение за регистриране на договора за адвокатско съдружие;

2. документ за внесена такса, ако се дължи.

Разпореждане за вписване на промени в регистриран договор за адвокатско съдружие в регистъра на адвокатските съдружия

Чл. 101. За вписване на промени в регистриран договор в регистъра на адвокатските съдружия се издава разпореждане по образец - приложение № 40.

Чл. 102. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната адвокатска колегия с решение за вписване на промените в регистрирания договор за адвокатско съдружие;

2. документ за внесена такса, ако се дължи.

Разпореждане за вписване/отписване/отразяване на промени в регистъра на адвокатските сътрудници

Чл. 103. За вписване/отписване/отразяване на промени в регистъра на адвокатските сътрудници се издава разпореждане по образец - приложение № 41.

Чл. 104. Към разпореждането се прилагат:

1. препис-извлечение от протокол на адвокатския съвет на съответната адвокатска колегия с решение за вписване/отписване/отразяване на промените в регистъра на адвокатските сътрудници;

2. други.

Глава пета.
ПРОИЗВОДСТВО ПО ВПИСВАНЕ

Раздел I.
Подаване на заявления и жалби

Чл. 105. (1) Висшият адвокатски съвет предварително информира заявителя по ясен, разбираем и недвусмислен начин за:

1. техническите стъпки по подаването на заявлението и тяхното правно значение;

2. техническите средства за установяване и поправяне на грешки при въвеждането на информация, преди да бъде подадено заявлението;

3. езиците, на които заявлението може да бъде подавано.

(2) Висшият адвокатски съвет и адвокатските съвети осигуряват подходящи, ефективни и достъпни технически средства за установяване и поправяне на грешки при въвеждане на информация, преди заявителят да подаде заявлението.

Чл. 106. (1) Заявителят може да подава електронни заявления, ако те са съставени и подписани с електронен подпис съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и са спазени другите нормативни изисквания.

(2) Подаването на заявления по електронен път, посредством уеб интерфейс, се осигурява от Висшия адвокатски съвет по достъпен начин и в удобен за заявителите диалогов режим.

(3) Графичните интерфейси осигуряват извършването на електронните изявления и създаването на електронните документи в съответствие с изискванията на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и предоставят лесен и разбираем начин за работа на потребителите, включително за лица с увреждания.

(4) Висшият адвокатски съвет осигурява и други интерфейси за безвъзмезден автоматизиран достъп и обмен на информация от адвокатските регистри на държавни органи и организации, както и на други лица срещу заплащане на такса при спазване изискванията на закона. Конкретните интерфейси се определят от Висшия адвокатски съвет.

Чл. 107. (1) Електронните документи се подават по електронен път в следните файлови формати:

1. заявлението се подава във формат, който има възможността да включва в себе си електронен подпис и позволяващ капсулиране на електронното заявление, електронните документи, приложени към заявлението и електронния подпис;

2. приложенията се подават във файлов формат: pdf (Adobe Portable Document Format), doc (Windows Document Format), docx (Office Open Xml), sxw (Open Office Standardized Document), rtf (Rich Text Format), jpg, jpeg (JPEG растерни графични файлове), както и в други стандартизирани формати, определени от Висшия адвокатски съвет.

(2) Документите по ал. 1, т. 2 могат да бъдат отделно подписвани и капсулирани във файлови формати, които имат възможността да включат в себе си електронен подпис (стандартизиран формат CAdES стандарт) и стандартизирани формати, капсулиращи електронните документи и отделения електронен подпис (стандарт CAdES), или други стандартизирани формати, определени от Висшия адвокатски съвет.

Чл. 108. (1) Висшият адвокатски съвет осигурява условия за точно определяне на времето на постъпване на електронните заявления и изпращането на изявления от информационната система по тази наредба.

(2) Рискът от грешки при предаване на заявлението към информационната система на Висшия адвокатски съвет се носи от изпращача.

Чл. 109. (1) След постъпване на заявление по електронен път информационната система прави проверка на неговия формат, на утвърдените формати на приложените документи и за наличието на валиден квалифициран електронен подпис, отговарящ на изискванията на закона.

(2) Ако заявлението отговаря на изискванията по ал. 1, както и в случаите, когато то е подадено чрез Висшия адвокатски съвет или чрез адвокатските съвети на хартиен носител и е въведено в електронната система по тази наредба, информационната система генерира входящ номер, който отразява момента (дата, час, минута и секунда) на постъпването.

Чл. 110. (1) След генерирането на входящия номер по чл. 109, ал. 2 се генерира и изпраща потвърждение до заявителя за получаването.

(2) Потвърждението е електронен документ, който съдържа данни за входящия номер.

(3) Потвърждението се изпраща обратно на заявителя незабавно след подаването и успешно завършила проверка по чл. 109, ал. 2.

Чл. 111. (1) При приемане на заявлението за вписване, промяна на вписани обстоятелства и заличаване се проверява самоличността на заявителя.

(2) Проверката на самоличността на заявителя при подаване на заявление на хартиен носител се извършва от служител на Висшия адвокатски съвет или на адвокатските съвети, който приема заявлението, чрез съпоставяне на данните за заявителя, посочени в заявлението, и данните от документа за самоличност на заявителя. Заявителят полага подписа си върху заявлението пред служителя, който приема заявлението. Когато заявителят вече е положил подписа си под заявлението, той подписва заявлението отново пред служителя.

(3) Проверка на самоличността на заявителя при подаване на заявление по електронен път се извършва чрез съпоставяне на името на заявителя, посочено в заявлението, и името, съдържащо се в удостоверението за електронен подпис, което придружава квалифицирания електронен подпис на заявлението.

(4) Проверката за идентичност по ал. 3 се извършва за всички физически лица, обстоятелства за които подлежат на вписване в адвокатските регистри. Проверката за идентичност на юридическите лица се извършва чрез проверка в съответните регистри на адвокатските дружества или съдружия.

(5) Проверките по ал. 3 и 4 при технологична възможност се извършват автоматизирано.

Чл. 112. Когато заявлението или документите, изпратени по електронен път, са с различен от установения в чл. 107, ал. 1, т. 2 формат и вид, не са подписани с валиден квалифициран електронен подпис или заявителят не може да се идентифицира, на подателя се изпраща съобщение, че заявлението не отговаря на установените нормативни изисквания.

Чл. 113. Правилата за подаване на заявление и приложения към него се прилагат и при подаване на жалба срещу отказ и искане.

Чл. 114. Електронните документи се съставят от Висшия адвокатски съвет и от адвокатските съвети по електронен път във файлови формати, определени от Висшия адвокатски съвет, които имат възможност да включват електронен подпис.

Раздел II.
Производство по отразяване в регистрите на заявените за вписване обстоятелства

Чл. 115. Подадените заявления по тази наредба се разглеждат по реда на постъпването им.

Чл. 116. (1) Адвокатските съвети, съответно Висшият адвокатски съвет, оказват съдействие на заявителя при попълване на заявлението.

(2) При постъпване на заявление за вписване адвокатският съвет, съответно Висшият адвокатски съвет, проверява съответствието на заявените за вписване обстоятелства с представените доказателства и постановява пренасянето на информацията от заявлението в съответните полета на компютърната база данни.

(3) Алгоритмите на пренасянето на информацията от подаденото заявление и от решенията на Висшия адвокатски съвет, съответно на адвокатските съвети, в съответните полета на информационната система, се определят от Висшия адвокатски съвет.

(4) Пренасянето на информацията се извършва от надлежно овластено лице.

Чл. 117. (1) Когато е необходимо да се представят допълнителни доказателства или да се отстранят недостатъци по представените документи, в седемдневен срок от постъпване на заявлението адвокатският съвет, съответно Висшият адвокатски съвет, указва на заявителя всички обстоятелства, които следва да бъдат установени, с какви документи може да стане това; всички документи, които са нередовни и в какво се състои тяхната нередовност, като определя подходящ срок за изпълнение на указанията. Срокът не може да бъде по-дълъг от 14 дни.

(2) Адвокатският съвет, съответно Висшият адвокатски съвет, се произнася по искането за вписване след изтичането на указания срок.

Чл. 118. (1) В случай че вписването бъде постановено, длъжностно лице по вписванията към адвокатските съвети, съответно към Висшия адвокатски съвет, подготвя разпореждането за това.

(2) Разпорежданията се подписват от председателя на съответната адвокатска колегия, от председателя на Висшия адвокатски съвет или от овластени от тях лица.

(3) Към всяко разпореждане се прилагат необходимите документи, установяващи съответните обстоятелства.

Чл. 119. Постановеният отказ за вписване на заявени обстоятелства се съобщава на заявителя по начина на подаване на заявлението, като за подаване на жалба срещу отказа се прилагат правилата за подаване на заявление.

Чл. 120. Отказът на адвокатския съвет може да бъде обжалван от заявителя по реда на Закона за адвокатурата в 14-дневен срок считано от датата на получаване на съобщението.

Чл. 121. (1) Адвокатският съвет изпраща жалбата заедно с преписката, образувана по първоначално подаденото заявление, по електронен път на Висшия адвокатски съвет в тридневен срок от постъпването ѝ.

(2) При уважаване на жалбата вписването се извършва от длъжностното лице по вписванията към Висшия адвокатски съвет по реда на чл. 118, ал. 1.

Чл. 122. В случай че жалбата не бъде уважена или вписването бъде отказано, Висшият адвокатски съвет съобщава решението по жалбата или отказа на заявителя на посочената от него електронна поща, а ако няма такава, с препоръчано писмо с обратна разписка, на посочения в заявлението адрес.

Чл. 123. Заявителят може да обжалва решението, с което жалбата не е уважена, или отказа на Висшия адвокатски съвет в 14-дневен срок пред Върховния касационен съд по реда на Закона за адвокатурата.

Чл. 124. (1) Висшият адвокатски съвет изпраща жалбата заедно с цялата преписка, разпечатана на хартиен носител, на Върховния касационен съд в тридневен срок от постъпването ѝ.

(2) При уважаване на жалбата от Върховния касационен съд вписването се извършва от длъжностното лице по вписванията към Висшия адвокатски съвет по реда на чл. 118, ал. 1.

Раздел III.
Поправяне на грешки и отстраняване на непълноти

Чл. 125. (1) Грешки и непълноти, допуснати при вписване на обстоятелства, заличаване на вписвания или приложените към заявлението документи, включително при несъответствие между данните, отразени в заявлението, и данните в приложенията към него, се отстраняват чрез ново вписване.

(2) За отстраняване на грешки и непълноти, допуснати от длъжностни лица по вписванията при вписване на обстоятелства или заличаване на вписвания, се подава заявление по образец - приложение № 42, от заявителя или от заинтересовано лице, в което се посочва номерът на заявлението, по което е извършено грешното вписване или е допуснат пропуск, и описание на грешката или пропуска.

(3) Отстраняване на грешки и непълноти, допуснати при вписване на обстоятелства или заличаване на вписвания, се извършва служебно при установяването им от длъжностното лице по вписванията след писмено разпореждане по образец - приложение № 43.

(4) Когато е допусната грешка или непълнота при снемане на електронен образ от представените със заявлението документи от страна на длъжностното лице по вписванията, вследствие на което е постановен отказ, грешката или непълнотата се установява и отстранява по реда на ал. 2 или служебно от длъжностно лице по вписванията по реда на ал. 3.

(5) Грешката или пропускът, допуснати при снемане на електронния образ от заявленията и приложените към тях документи на хартиен носител, се поправят от длъжностното лице по вписванията в съответния адвокатски съвет, като се използва оригиналът на подаденото заявление, и поправката се удостоверява от него. В този случай заявлението по ал. 1 се разглежда от адвокатския съвет заедно със заявлението, по което е допусната грешката или непълнотата, без да се нарушават редът и сроковете за разглеждането му.

(6) Когато грешката или непълнотата по ал. 4 се установи от длъжностното лице по вписванията, вписването се спира до отстраняването на грешката и непълнотата по реда на ал. 5. След отстраняването заявлението незабавно се връща за разглеждане от адвокатския съвет.

(7) Грешно или непълно въведена информация от длъжностното лице по вписванията в системата на единния адвокатски регистър и в съответния регистър, воден от адвокатския съвет, извън снемането на електронния образ от заявленията и приложените към тях документи на хартиен носител, се поправя след писмено разпореждане на председателя на съответния адвокатски съвет от длъжностното лице по вписванията.

Глава шеста.
СЪХРАНЯВАНЕ И ЗАЩИТА НА ДАННИТЕ

Чл. 126. (1) Регистрите по чл. 1, ал. 2, т. 1 - 5 и регистърът по чл. 1, ал. 2, т. 6, обединени в обща електронна база данни ведно със съдържащите се в електронните адвокатски досиета електронни документи, подадени по електронен път или електронен образ, снет от документи на хартиен носител, както и постановените разпореждания в производствата за първоначално вписване, промяна във вписани обстоятелства, отказ от вписване, отстраняване на грешки и непълноти, се обработват, съхраняват, актуализират и защитават от неразрешено или незаконосъобразно обработване, случайна загуба, унищожаване или повреждане в електронна среда чрез внедряването, използването, поддържане и непрекъснатата актуализация на информационните системи и технологии, одобрени от Висшия адвокатски съвет, с високо ниво на мрежова и информационна защита, с цел осигуряване на достатъчно ниво на информационна сигурност на данните и гарантиране на устойчивостта на системите, чрез които се обработват данните, целостта на информацията, устойчивостта, автентичността и наличността на данните, съхранявани в съответните регистри и досиета и съдържащите се в тях документи, съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, приложимото за дейността на Висшия адвокатски съвет законодателство в областта на информационната сигурност и защита на личните данни и тази наредба.

(2) Съхраняването на общата база данни в електронна форма в електронна среда е цялостен и устойчив процес, свързан с обработването на личните данни на всички вписани, отписани, временно преустановили дейност адвокати, младши адвокати, чуждестранни адвокати, адвокатски сътрудници, адвокатски дружества и съдружия, вписани по съответните регистри, водени от адвокатските колегии и Висшия адвокатски съвет, чрез извършване на действия по активно запазване на целостта, устойчивостта, автентичността и наличността на информацията и осигуряване на достъп до данните по реда на глава седма от тази наредба.

(3) Информационните системи, използвани за целите на водене, съхраняване и достъп по електронен път до адвокатските регистри на адвокатските колегии и единните адвокатски регистри, съхраняват вписаните данни в структуриран вид, поддържат методи за обработката им и функционални възможности, които съобразно изискванията на Закона за адвокатурата и тази наредба осигуряват възможност за създаване, съхранение, управление и заличаване на данни в приложимите по тази наредба формати за обработване на данни. За всяка обработка на данни в електронните адвокатски регистри информационната система създава устойчив и без възможност за промяна автоматичен запис за лицето, извършило обработката на данни, времето на извършване с дата, час, минута и секунда и вида на обработените данни.

(4) Данните в структуриран вид се създават и заличават само по утвърдения в тази наредба ред и след електронна автентификация на потребителя.

(5) Единната електронна база данни като съвкупност от всички електронни адвокатски регистри и съдържащите се в тях данни се съхраняват в хранилища по ред, определен с решение на Висшия адвокатски съвет. Данните от адвокатските досиета на хартиен носител се съхраняват в адвокатските колегии и във Висшия адвокатски съвет, като от тях се снема електронен образ от длъжностното лице, което ги прикачва към съответното електронно досие на адвоката, младшия адвокат, адвокатското дружество, адвокатското съдружие или адвокатския сътрудник във файловите формати, посочени в чл. 109, ал. 1, т. 2, удостоверени с негов електронен подпис.

(6) Информационните системи и технологии, одобрени с решение на Висшия адвокатски съвет, са съобразени с нормативните актове, приложими при обработването на данните във водените електронни регистри и досиета, сроковете за съхраняването им според вида на заявените за вписване обстоятелства и одобрения алгоритъм за извършването им.

(7) Данните, обработвани от използваните по предходната алинея информационни системи и технологии, се интегрират, поддържат, актуализират, защитават и архивират при условия за гарантиране на тяхната сигурност, цялост, устойчивост и автентичност.

(8) Поддържането и актуализацията на информационните системи за целите на гарантиране на сигурността на данните се извършва от лице, определено по решение за възлагане на Висшия адвокатски съвет, при спазване на действащото законодателство и тази наредба.

Чл. 127. (1) Срокът за съхраняване на документите към електронните регистри и досиета се определя от вида на съответното производство, използваните алгоритми, одобрени от Висшия адвокатски съвет, и качеството на заявителя. Той започва да тече от постановяване на крайния акт и е следният:

1. приложени документи от заявител, които съдържат неотносими данни към заявеното искане, се съхраняват за срок от един месец от узнаването им от органа, сезиран за извършване на вписването, след което се връщат незабавно на заявителя по реда, по който са подадени; в случай че връщането създава затруднения, сезираният орган ги унищожава в едномесечен срок, като документира това в протокол за унищожаване по образец, съгласно приетите вътрешни правила за мерките за защита на данните на физическите лица;

2. приложени документи в електронен образ към заявление за първоначално вписване и за промени на вписани обстоятелства, по които е постановен отказ, както и при прекратяване на производството поради неотстраняване на нередовности, се съхраняват за срок от шест месеца от влизане в сила на окончателния акт, след което се унищожават; заявителят се уведомява за изтичане на срока на съхраняване на документите по реда, по който е заявено искането;

3. приложени документи на хартиен носител към заявление за първоначално вписване и промени на вписани обстоятелства, по които е постановен отказ, както и при прекратяване на производството поради неотстраняване на нередовности се съхраняват за срок от шест месеца от влизане в сила на окончателния акт, след което се връщат на заявителя; в случай че заявителят не може да бъде открит, документите в оригинал се съхраняват от сезирания орган, а копията на документите се унищожават;

4. документите по т. 2 и 3 могат да се съхраняват и за срок, по-дълъг от шест месеца, само при заявено изрично и ясно съгласие на заявителя, дадено по начин, позволяващ недвусмисленото му установяване и с възможност за оттегляне на съгласието на заявителя без излишни затруднения; извършеното съхраняване до момента на оттеглянето му е законосъобразно;

5. за целите на защита срещу правни претенции във връзка с регистърните производства адвокатските съвети и Висшият адвокатски съвет могат да съхраняват документите на заявителите по т. 2 и 3 до изтичането на тригодишен срок при спазване на изискванията на чл. 5, § 1, букви "в" и "д" от Регламент (ЕС) 2016/679;

6. документите, съдържащи се в електронното адвокатско досие, водено по реда на тази наредба, се съхраняват от Висшия адвокатски съвет за статистически и исторически цели и в обществен интерес, независимо от основанието за отписване за срок от 15 години, считано от отписването, при спазване изискванията на чл. 5, § 1, букви "в" и "д" от Регламент (ЕС) 2016/679, с изключение на тези документи, за които законът е предвидил друг срок на съхранение.

(2) Председателят на Висшия адвокатски съвет и председателите на адвокатските съвети организират и осигуряват спазването на изискванията за защита на личните данни при воденето, съхраняването и достъпа до адвокатските регистри.

(3) В съхраняваните в информационните системи, използвани от Висшия адвокатски съвет за целите на тази наредба, електронни документи и електронни образи от документи, до които се предоставя достъп в изпълнение на служебни задължения, не се допуска допълнителна обработка.

(4) В електронните документи и в електронните образи от документи, използвани от Висшия адвокатски съвет за целите на тази наредба, до които се предоставя достъп в изпълнение на служебни задължения, не се допуска допълнителна обработка освен при наличие на грешка или непълнота.

(5) За всяка обработка на данни в информационните системи по тази наредба се съставя автоматичен запис за лицето, което се е автентифицирало в системата и е извършило обработването на данни във всичките му форми, съобразно правата му на достъп в системата; времето на извършване на обработката във формат дата, час, минута и секунда; вида на обработката и достъпените данни. Правата за извършване на обработването и достъпването до информацията се определят от Висшия адвокатски съвет в съответствие със Закона за адвокатурата и тази наредба.

Чл. 128. Висшият адвокатски съвет осигурява на всички потребители на данни от поддържаните информационни системи по тази наредба не по-малко от следното:

1. осигурява възможност за автоматизиран достъп в реално време на информационните системи на органите на съдебната система, Министерството на правосъдието, Министерството на образованието и науката, Държавната агенция за електронно управление, Агенцията по вписванията, Националното бюро за правна помощ, Националната агенция за приходите и други; обемът на достъп до информационните системи на Висшия адвокатски съвет се определя с негово решение;

2. непрекъснат, хронологичен, устойчив и в реално време:

а) вътрешен и външен обмен на електронни документи по електронен път с цел заявяване и извършване на вписвания и свързаните с тях актове между Висшия адвокатски съвет и адвокатските съвети, от една страна, и всеки адвокат, младши адвокат, чуждестранен адвокат, адвокатско дружество или съдружие, от друга;

б) достъп до личните електронни досиета;

в) достъп за иницииране на електронно регистърно производство с възможност за двустранна електронна комуникация;

г) достъп за подаване по електронен път на всички заявления, документи и уведомления, съставяни в хода на производствата по тази наредба;

3. защита на електронните адвокатски регистри и електронните адвокатски досиета срещу неразрешена или незаконосъобразна употреба, срещу извършване на неправомерни, неоторизирани, зловредни действия, които нарушават автоматичността, допустимостта, истинността, достоверността и устойчивостта на данните и водещи до изменения в съдържанието, структурата, вида и тяхната цялост, както и срещу репликирането на електронната база данни и разпространението ѝ в интернет среда и печатни издания без разрешение от Висшия адвокатски съвет;

4. технологична възможност за запазване на съответствието на създадените и поддържани в електронен вид електронни адвокатски досиета и тези на хартиен носител;

5. технологична възможност за периодично създаване на резервни копия на електронните адвокатски регистри и електронни адвокатски досиета и за периодично архивиране на данните в електронен вид;

6. технологична възможност за установяване на всички записи в електронните адвокатски досиета и в електронните адвокатски регистри за:

а) всяка операция по вписване, заличаване или извличане на обстоятелства;

б) всяка обработка от момента на извършването ѝ, лицето и информационната система, извършила операцията;

7. проследяемост на всички действия, извършени в електронните регистри и електронните адвокатски досиета от регистриран потребител и/или от лицата, на които е предоставен служебен достъп;

8. установяване момента на уведомяване на заявителя за постановените актове в хода на регистърните производства в електронен вид, както и на времето на постъпване на уведомлението в информационната система, ползвана от адвоката;

9. възпроизводимост на всички действия, извършени при достъпването на данни от електронните адвокатски регистри и електронни адвокатски досиета;

10. възможност за синхронизиране на часовниците на компоненти на информационната система, като се използва протокол NTP V4 (Network Time Protocol, версия 4.0 и следващи), основан на RFC 5905 на IETF от 2010 г., като се осигурява хронометрична детерминация с времевата скала на UTC (Coordinated Universal Time), или друг аналогичен.

Чл. 129. (1) Дейностите по изпълнение на задачи за целите на тази наредба се изразяват в създаването, обработването, изпращането и получаването на електронни документи от системата към потребителя и обратно по електронен път.

(2) В информационните системи се отразяват автоматично:

1. момент на започване изпълнението на задачата във формат дата, час, минута, секунда и акт в електронен вид и получен уникален регистров номер;

2. момент на приключване изпълнението на задачата във формат дата, час, минута, секунда и акт в електронен вид, както и изпращането ѝ от информационната система към участниците в производството;

3. дата, час, минута, секунда и трите имена на длъжностното лице, създало и обработило документа;

4. връчването по електронен път на известието за изпълнение на заявеното действие по създадения и генериран от системата уникален регистрационен номер.

(3) Процесът на обработка на електронния документ включва:

1. генериране на съответния електронен документ по одобрен образец и попълване на допълнителни данни от заявителя;

2. прикачване на сканирани документи в одобрените формати, снети от хартиен носител, съответствието на които се удостоверява чрез квалифициран електронен подпис на заявителя;

3. генериране на уникален цифров код от системата, под който всяко подадено по електронен път заявление подлежи на разглеждане;

4. изпълнение на указания или приключване на регистърното производство.

(4) Обработката на електронните документи от информационните системи, използвани от Висшия адвокатски съвет по тази наредба, се извършва при условията на оперативна съвместимост, позволяваща да се обработват, съхраняват и обменят електронни документи и данни при използване на единни технологични стандарти и процеси.

Глава седма.
ДОСТЪП ДО АДВОКАТСКИТЕ РЕГИСТРИ И ЕЛЕКТРОННИТЕ АДВОКАТСКИ ДОСИЕТА

Раздел I.
Външен достъп до публичната част на адвокатски регистри

Чл. 130. (1) Външен по смисъла на тази наредба е всеки нерегистриран и без автентификация достъп до публичната част на електронни адвокатски регистри, представляващи част от единната електронна база данни, поддържана от Висшия адвокатски съвет. Публично достъпни са само данните, за които Законът за адвокатурата или тази наредба предвиждат това.

(2) Достъпването до публичната част от електронните адвокатски регистри съгласно Закона за адвокатурата с цел установяване на актуален правен статус на адвоката, младшия адвокат, чуждестранния адвокат, адвокатското дружество, съдружие или адвокатския сътрудник се осъществява свободно, индексира се от интернет търсачките без необходимост от допълнителна електронна автентификация на потребителя.

Раздел II.
Достъп до електронните регистри за първоначална регистрация на кандидат за адвокат, младши адвокат, чуждестранен адвокат и регистрация на адвокатско дружество или съдружие

Чл. 131. (1) Всяко физическо лице, отговарящо на условията на Закона за адвокатурата за приемане и вписване като адвокат, младши адвокат, чуждестранен адвокат, получава достъп като временен потребител до информационната система за целите на заявяване по електронен път на обстоятелства за първоначално вписване в електронните адвокатски регистри.

(2) За целите на достъп до временния портал физическото лице като заявител или представляващите адвокатското дружество или съдружие получават достъп като временни потребители. Оторизацията и достъпът до временния портал на електронните адвокатски регистри се получава след еднозначна електронна автентификация на заявителя със:

1. име - собствено име на физическо лице; ако името е съставно и включва две или повече отделни имена, се вписват всички имена, така както са изписани при издаването на електронния подпис;

2. презиме - бащино име на физическо лице, така както е изписано при издаването на електронния подпис;

3. фамилия - фамилно име на физическо лице; ако фамилията е съставна, се вписват всички съставящи я имена, така както са изписани при издаването на електронния подпис;

4. валиден квалифициран електронен подпис, издаден на заявител - физическо лице, или заявители, представляващи адвокатското дружество или съдружие;

5. въвеждане на автоматично изпратен от информационната система буквено-цифров код за целите на двуфакторната защита на електронната поща, посочена в квалифицирания електронен подпис на заявителя, който код за достъп е с ограничена времева валидност, определена от Висшия адвокатски съвет;

6. съгласие за приемане на въведените мерки за информационна сигурност на системите, използвани от Висшия адвокатски съвет.

(3) Изпълнението на условията по ал. 2 за достъп до временния портал осигурява и възможност всеки временен потребител във временния портал да заяви обстоятелства за първоначално вписване по електронен път като адвокат, младши адвокат, чуждестранен адвокат, адвокатско дружество или съдружие, както и да приложи в допустимите по тази наредба формати електронни документи или в електронен образ, снет от хартиен носител, да удостовери верността и целостта на приложените документи за възникването и съществуването на основанията за първоначално вписване чрез подписването им с квалифициран електронен подпис на заявителя върху всеки един документ.

(4) Известителната система на временния портал осигурява възможност на заявителя да получава по електронен път допълнително указания за прилагане на доказателства по заявеното вписване, разпореждане за вписване, разпореждане за отказ от вписване, достъп до електронно подаване на жалба срещу отказ от вписване, уведомяване и проследяване по електронен път на движението на всяко регистрирано в системата заявление, възможност за отстраняване на грешки по електронен път и получаване на актуална информация за движението на заявлението за първоначално вписване в електронните адвокатски регистри.

Раздел III.
Регистриран достъп по електронен път до електронното адвокатско досие

Чл. 132. (1) Всеки адвокат, младши адвокат, чуждестранен адвокат, съдружник в адвокатско дружество или съдружие след вписването му има право на отдалечен достъп с валиден квалифициран електронен подпис до:

1. личното си електронно адвокатско досие и приложените в електронен образ документи;

2. всички постановени актове в хода на всяко регистърно производство, до които е предоставен достъп при условията на тази наредба;

3. всички подадени в хронологичен ред електронни заявления, подписани от заявителя;

4. всички електронни образи, снети от документи, подадени на хартиен носител.

(2) Достъпването от адвокат, младши адвокат, чуждестранен адвокат, адвокатско дружество или съдружие до личното му електронно адвокатско досие по електронен път се осъществява след изпълнение на следните условия за осъществяване на отдалечен достъп до електронните адвокатски регистри:

1. регистриране на квалифицирания електронен подпис на адвоката, младшия адвокат, чуждестранния адвокат, адвокатското дружество или съдружие или заявителя за осъществяване на вход до електронните адвокатски регистри с оглед еднозначна автентификация на потребителя;

2. въвеждане на изпратен на електронната поща, посочена в квалифицирания електронен подпис на заявителя, генериран буквено-цифров код за целите на двуфакторната защита за всеки отделен достъп до досието с валидност за продължителност на достъпа във време, определена от Висшия адвокатски съвет;

3. при спазване на мерките за информационна сигурност на системите, използвани от Висшия адвокатски съвет за целите на тази наредба;

4. след наличие на съгласие, че за всеки опит за външен неоторизиран достъп или атака срещу сигурността на базата данни ще бъдат предприети действия за прекратяване на достъпа и сезиране на компетентните органи;

5. след наличие на съгласие от адвоката, че достъпването до личното електронно досие или електронните адвокатски регистри ще се осъществява чрез подписани с квалифициран електронен подпис електронни заявления и документи във връзка с провежданите по тази наредба производства.

(3) След осъществяване на автентификацията на всеки потребител по реда, посочен в предходните алинеи, на същия се осигурява пълен достъп до адвокатското досие, както и до намиращите се в досието електронни документи в структуриран машинно четим вид.

(4) Регистрираният достъп по електронен път до електронното адвокатско досие дава на адвоката, младшия адвокат, чуждестранния адвокат, адвокатското дружество или съдружие или заявителя право да:

1. подава заявления по одобрени от Висшия адвокатски съвет образци;

2. подава електронни документи и електронни образи на документи, снети от хартиен носител в одобрените по тази наредба формати;

3. получава по електронен път уведомления и резултат от обработката на подадените електронни заявления и приложените към тях документи;

4. извършва справки по движението на подадени заявления и приложените към тях документи, съдържащи се в електронното адвокатско досие и актуален статус;

5. получава справка за актуалния му статус съобразно отразените в регистъра данни.

Раздел IV.
Регистриран достъп по електронен път до електронните адвокатски регистри от органите на адвокатурата

Чл. 133. (1) Отдалечен и вътрешен достъп от електронно устройство до електронните адвокатски регистри на член на органите на адвокатурата се осъществява след изпълнение най-малко на следното:

1. валиден квалифициран електронен подпис, с който се осъществява достъп до електронните регистри съобразно длъжността и качеството, което заема, и въз основа на съответните актове, удостоверяващи ролята за системата на съответния член на органите на адвокатурата;

2. в срока, за който лицето е избрано в органите на адвокатурата, като след влизане в сила на избора на новите органи дадената оторизация се прекратява.

(2) За регистрираните вътрешни потребители в информационните системи, използвани от Висшия адвокатски съвет, се обработват данни със следния минимален обхват:

1. име - собствено име на физическо лице; ако името е съставно и включва две или повече отделни имена, се вписват всички имена, така както са изписани при издаването на електронния подпис;

2. презиме - бащино име на физическо лице, така както е изписано при издаването на електронния подпис;

3. фамилия - фамилно име на физическо лице; ако фамилията е съставна, се вписват всички съставящи я имена, така както са изписани при издаването на електронния подпис;

4. качество в органите на адвокатурата на вътрешния потребител с цел установяване извършването на конкретни действия в информационната система съобразно предоставеното ниво на достъп.

(3) Електронната оторизация в електронните адвокатски регистри на всеки вътрешен потребител определя нивото му на достъп в информационната система с цел контрол, отчетност, проследимост и одит на достъпа и сигурността.

Раздел V.
Регистриран достъп до електронните адвокатски регистри от длъжностни лица

Чл. 134. (1) За нуждите на регистърните производства по тази наредба се създава служебен профил за достъп на лице, работещо по трудово правоотношение към адвокатската колегия, свързано с извършването на необходимите технически дейности по тях.

(2) Служебният профил трябва да предоставя възможност и информация за всички извършени действия от длъжностното лице във връзка с достъпа до информационните системи съобразно тази наредба. Всички действия, извършени от длъжностните лица, се регистрират автоматично по начин, неподлежащ на корекция или унищожаване, и съдържа данни за:

1. създател на достъпа - данни, еднозначно идентифициращи служителя чрез средствата на информационната система;

2. време на създаване на достъп във формат дата, час, минута, секунда и акт, въз основа на който достъпът е създаден;

3. срок на създадения достъп и доказателства за предоставянето му;

4. обхват на достъп до информационните системи само за целите на изпълнение на служебните задължения.

Чл. 135. (1) Всеки адвокатски съвет възлага на служители по трудово правоотношение да извършват технически дейности, свързани с регистърните производства по тази наредба.

(2) За всеки служител с право на достъп в информационните системи се регистрират, записват и съхраняват най-малко следните данни:

1. имена по лична карта и валиден квалифициран електронен подпис, издаден за целите на упражняваната трудова функция;

2. длъжност и месторабота;

3. съгласие, че за всеки неоторизиран достъп, действие или бездействие в информационната система и извършване на действия без разпореждане или бездействия след разпореждане длъжностното лице по вписванията носи дисциплинарна и имуществена отговорност по Кодекса на труда, ако това не представлява престъпление;

4. разпореждане от председателя на съответния адвокатски съвет или председателя на Висшия адвокатски съвет за оторизация на достъпа.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Всички образци на документи по тази наредба, които не се подават по електронен път, се разпечатват на хартия формат А4 в съответствие с БДС.

§ 2. Личният номер се съставя, както следва:

1. в разряд първи се посочва: 1 - за адвокат, 2 - за адвокатско дружество, 3 - за адвокатско съдружие, 4 - за младши адвокат, 5 - за адвокатски сътрудник, или 6 - за чуждестранен адвокат;

2. в разряд втори се посочва числото за алгоритмична защита;

3. в разряд от трети до осми се посочва поредният номер в съответния регистър, като номерът с по-малко от шест цифри се допълва чрез дописване от ляво надясно на съответния брой нули;

4. в разряд девети и десети се посочва кодът на съответния адвокатски съвет, както следва:

а) Адвокатска колегия - Благоевград - 27;

б) Адвокатска колегия - Бургас - 80;

в) Адвокатска колегия - Варна - 90;

г) Адвокатска колегия - Велико Търново - 50;

д) Адвокатска колегия - Видин - 37;

е) Адвокатска колегия - Враца - 30;

ж) Адвокатска колегия - Габрово - 53;

з) Адвокатска колегия - Добрич - 93;

и) Адвокатска колегия - Кърджали - 66;

й) Адвокатска колегия - Кюстендил - 25;

к) Адвокатска колегия - Ловеч - 55;

л) Адвокатска колегия - Монтана - 34;

м) Адвокатска колегия - Пазарджик - 44;

н) Адвокатска колегия - Перник - 23;

о) Адвокатска колегия - Плевен - 58;

п) Адвокатска колегия - Пловдив - 40;

р) Адвокатска колегия - Разград - 72;

с) Адвокатска колегия - Русе - 70;

т) Адвокатска колегия - Силистра - 75;

у) Адвокатска колегия - Сливен - 88;

ф) Адвокатска колегия - Смолян - 47;

х) Адвокатска колегия - София - 10;

ц) Адвокатска колегия - Стара Загора - 60;

ч) Адвокатска колегия - Търговище - 77;

ш) Адвокатска колегия - Хасково - 63;

щ) Адвокатска колегия - Шумен - 97;

ъ) Адвокатска колегия - Ямбол - 86;

ю) Висш адвокатски съвет - 01.

Преходни разпоредби

§ 3. (В сила от 18.12.2020 г.) В срок до 1 април 2021 г. Висшият адвокатски съвет привежда информационната система на електронните адвокатски регистри в съответствие с тази наредба.

§ 4. (1) В срок до 1 октомври 2021 г. адвокатските съвети привеждат личните адвокатски досиета на вписаните адвокати, младши адвокати, чуждестранни адвокати, адвокатски дружества и съдружия и адвокатските сътрудници в съответствие с тази наредба.

(2) Данните и документите, които се съхраняват от адвокатските съвети и от Висшия адвокатски съвет на хартия, се електронизират, чрез придаване на електронен образ, снет от хартиен носител на всички съхранявани в адвокатското досие заявления и документи, след което същите се структурират съобразно правилата на тази наредба.

§ 5. (В сила от 18.12.2020 г.) (1) В срок до 1 януари 2021 г. Висшият адвокатски съвет извършва прехвърляне на данните, съхранявани в електронните адвокатски регистри, организирани по Наредба № 3 от 2004 г. за водене и съхраняване на регистрите от адвокатските съвети в изградените по тази наредба информационни системи.

(2) Данните относно обстоятелствата, вписани в информационната система на адвокатските регистри и единните адвокатски регистри към датата на влизането в сила на тази наредба, както и прилежащите към всяко вписване електронни образи на документите, въз основа на които е извършено конкретното вписване, се прехвърлят в базата данни на Висшия адвокатски съвет в поредността и със съдържанието, с което са вписани данните по индивидуалните партиди на адвокатите, младшите адвокати, чуждестранните адвокати, адвокатските дружества и съдружия и адвокатските сътрудници. Данните и електронните образи на документите, снети от хартиен носител, се прехвърлят в структуриран формат в пълен обем.

(3) Висшият адвокатски съвет изготвя алгоритъма за прехвърляне на данните и електронните документи от досегашните регистри, както и попълването на електронните адвокатски досиета с електронните образи на съхраняваните в хартиените адвокатски досиета заявления и документи. Верификацията на прехвърлените данни се извършва и потвърждава от Висшия адвокатски съвет.

(4) Висшият адвокатски съвет поддържа функционираща в тестови режим информационна система на електронните адвокатски регистри и на единните адвокатски регистри, съдържаща извлечените данни към момента на прехвърлянето, до извършването на верификация на прехвърлените данни.

(5) Грешки и непълноти, допуснати при прехвърлянето на данните и документите по предходните алинеи, се отстраняват служебно или по искане на заинтересованото лице.

§ 6. Висшият адвокатски съвет поддържа техническа обезпеченост на информационните системи, използвани по тази наредба, и осигурява тяхната информационна сигурност.

Заключителни разпоредби

§ 7. Тази наредба се издава на основание чл. 121, ал. 1 във връзка с чл. 147 и чл. 148, ал. 1 от Закона за адвокатурата.

§ 8. Указания по прилагането на тази наредба издава Висшият адвокатски съвет.

§ 9. За висящите регистърни производства към датата на влизане в сила на тази наредба се прилагат настоящите правила.

§ 10. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2021 г.) Наредбата влиза в сила от 1 май 2021 г., с изключение на § 3 и 5 от преходните разпоредби, които влизат в сила от датата на обнародването, и отменя Наредба № 3 от 2004 г. за водене и съхраняване на регистрите от адвокатските съвети (обн., ДВ, бр. 107 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 14 от 2009 г.).

Настоящата наредба е приета с Решение № 3042 от 20.11.2020 г. на Висшия адвокатски съвет.


Приложение № 1 към чл. 19




Приложение № 1а към чл. 20, т. 6




Приложение № 2 към чл. 21




Приложение № 3 към чл. 23




Приложение № 4 към чл. 25




Приложение № 5 към чл. 27




Приложение № 6 към чл. 29




Приложение № 7 към чл. 31




Приложение № 8 към чл. 33




Приложение № 9 към чл. 35




Приложение № 10 към чл. 37




Приложение № 11 към чл. 39




Приложение № 12 към чл. 41





Приложение № 13 към чл. 43





Приложение № 14 към чл. 45





Приложение № 15 към чл. 47





Приложение № 16 към чл. 49





Приложение № 17 към чл. 51




Приложение № 18 към чл. 53





Приложение № 19 към чл. 55





Приложение № 20 към чл. 61





Приложение № 21 към чл. 63





Приложение № 22 към чл. 65





Приложение № 23 към чл. 67




Приложение № 24 към чл. 69




Приложение № 25 към чл. 71




Приложение № 26 към чл. 73




Приложение № 27 към чл. 75




Приложение № 28 към чл. 77




Приложение № 29 към чл. 79





Приложение № 30 към чл. 81





Приложение № 31 към чл. 83




Приложение № 32 към чл. 85





Приложение № 33 към чл. 87




Приложение № 34 към чл. 89





Приложение № 35 към чл. 91




Приложение № 36 към чл. 93





Приложение № 37 към чл. 95




Приложение № 38 към чл. 97




Приложение № 39 към чл. 99





Приложение № 40 към чл. 101





Приложение № 41 към чл. 103




Приложение № 42 към чл. 125, ал. 2





Приложение № 43 към чл. 125, ал. 3




Промени настройката на бисквитките