Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 36 от 13.V

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНИЯ АВИАЦИОНЕН ОПЕРАТОР

 

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНИЯ АВИАЦИОНЕН ОПЕРАТОР

В сила от 14.04.2021 г.
Приет с ПМС № 152 от 12.04.2021 г.

Обн. ДВ. бр.31 от 14 Април 2021г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г., изм. и доп. ДВ. бр.19 от 28 Февруари 2023г., изм. ДВ. бр.89 от 24 Октомври 2023г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С правилника се уреждат дейността, функциите и численият състав на Държавния авиационен оператор, както и взаимоотношенията му с държавни органи, администрации и организации.

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Държавният авиационен оператор е юридическо лице със седалище в София, генералният директор на което е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на транспорта и съобщенията.

Глава втора.
ДЕЙНОСТ, ФУНКЦИИ И СЪСТАВ

Раздел I.
Дейност и функции

Чл. 3. (1) Държавният авиационен оператор (ДАО) е авиационен оператор за изпълнение на:

1. полети със специално предназначение;

2. полети за нуждите на министерства и ведомства.

3. (нова - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

4. (нова - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

(2) Държавният авиационен оператор извършва и дейностите по обслужване на официални лица и делегации, които преминават през ВИП "А".

Чл. 4. Държавният авиационен оператор осигурява поддържане и повишаване на професионалната квалификация на авиационния и друг персонал.

Чл. 5. При осъществяване на своята дейност ДАО осигурява технически изправни въздухоплавателни средства, лицензиран авиационен персонал и обслужващ състав, като:

1. осигурява периодична подготовка и преподготовка на летателните екипажи и инженерно-техническия състав;

2. координира дейностите, които са свързани с подготовката и изпълнението на полетите и планирането на летателните задачи;

3. планира и организира периодичното техническо обслужване, ремонта на въздухоплавателните средства и самолетообслужващата техника, снабдяването с резервни части и правилното им съхраняване;

4. организира предполетната подготовка на въздухоплавателните средства и летателните екипажи;

5. осигурява необходимите документи, актуални бази данни за навигация и комуникационни средства за изпълнение на полетите;

6. организира контрол по спазване на нормативните актове от авиационния персонал;

7. извършва изследвания и анализ на грешките в действията на авиационния персонал и отказите на въздухоплавателните средства;

8. подпомага организацията на разследванията и участва в разследване на авиационни инциденти съгласно изискванията на Закона за гражданското въздухоплаване;

9. осигурява сигурността и пропускателния режим;

10. извършва контрол, анализ и отчет на летателната дейност;

11. следи за съответствието и адекватността на процедурите, които се изискват за осигуряване на безопасни експлоатационни практики и летателна годност на въздухоплавателните средства;

12. осигурява обслужването на официални лица и делегации, преминаващи през ВИП "А".

Раздел II.
Състав

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Ръководството на ДАО се осъществява от генерален директор, който се назначава и освобождава от министъра на транспорта и съобщенията след съгласуване с министър-председателя.

(2) Функциите на генералния директор в негово отсъствие се изпълняват от определен от него с писмена заповед директор на дирекция.

(3) В своята дейност генералният директор се подпомага от администрация, която е организирана в дирекции.

(4) В рамките на утвърдената численост на персонала генералният директор определя и утвърждава структурата на ДАО.

Чл. 7. (1) В ДАО работят служители и работници по трудови правоотношения.

(2) Общата численост на персонала на ДАО е 105 щатни бройки, в т. ч. генерален директор.

Чл. 8. (1) Генералният директор на ДАО:

1. ръководи и представлява юридическото лице;

2. утвърждава структурата на ДАО;

3. утвърждава длъжностното разписание и длъжностните характеристики на служителите;

4. сключва, изменя и прекратява трудовите договори с лицата, работещи по трудово правоотношение;

5. определя основните работни заплати на служителите;

6. утвърждава правилник за вътрешния ред;

7. отговаря за законосъобразното и целесъобразното разходване на бюджетните средства;

8. взема решение за провеждане на процедури и възлага обществени поръчки;

9. сключва договори, които са свързани с осъществяването на дейността на ДАО;

10. командирова служителите в страната и в чужбина;

11. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) представя ежегоден отчет пред министъра на транспорта и съобщенията за състоянието и резултатите от дейността на ДАО;

12. изпълнява други функции, които са му възложени със закон или с акт на Министерския съвет.

(2) В изпълнение на своите правомощия генералният директор издава заповеди.

Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г.) На служителите от ДАО се осигуряват униформено облекло, работно облекло, специално работно облекло и лични предпазни средства съгласно Наредбата за безплатното работно и униформено облекло, приета с Постановление № 10 на Министерския съвет от 2011 г. (ДВ, бр. 9 от 2011 г.), и Наредба № 3 от 2001 г. за минималните изисквания за безопасност и опазване на здравето на работещите при използване на лични предпазни средства на работното място (обн., ДВ, бр. 46 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 40 от 2008 г. и бр. 99 от 2021 г.).

Глава трета.
РЕД ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПОЛЕТИ И ПРЕМИНАВАНЕ ПРЕЗ ВИП "А"

Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.) Държавният авиационен оператор осъществява подготовката, организацията и изпълнението на полетите по чл. 3, ал. 1, както и обслужването на лицата, които преминават през ВИП "А", съвместно със съответните звена по заявка на дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи или на службите, отговарящи за протокола в администрацията на Президента, Народното събрание, Министерския съвет, министерствата и ведомствата, Националната служба за охрана при Президента на Република България (НСО).

Чл. 11. (1) Полети със специално предназначение, полети за нуждите на министерства и ведомства, както и преминаването през ВИП "А" се осъществяват с писмена заявка до ДАО от съответните звена по чл. 10.

(2) Заявките за полетите по ал. 1 включват информация за:

1. пътници и товари;

2. летища или площадки за излитане и кацане;

3. разписание на полета;

4. дата, час и отсечка, по която ще се осъществи въздушен ескорт, ако такъв е организиран от посрещащата страна.

(3) При изпълнение на полети за нуждите на министерствата и ведомствата, освен данните по ал. 2, заявителят прилага и копие от документа, с който министър-председателят или упълномощено от него лице е съгласувал полета.

(4) Преминаването през ВИП "А" от официалните лица и делегации се извършва с писмена заявка и по ред, определен от Министерския съвет.

Чл. 12. (1) Полетите със специално предназначение и полетите за нуждите на министерства и ведомства, както и преминаването през ВИП "А" се заплащат от бюджетите на съответните администрации, министерства или ведомства, като средствата се превеждат по бюджета на ДАО.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Държавният авиационен оператор след получаване на средствата за извършените полети по ал. 1 прави предложение до министъра на транспорта и съобщенията за промяна по бюджета си в частта на трансферите и разходите си.

(3) Средствата по ал. 1 се отчитат от администрациите, министерствата или ведомствата като предоставени трансфери между бюджети, а ДАО отчита средствата като получени трансфери между бюджети.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) За извършените разходи по ал. 1 министърът на финансите по предложение на министъра на транспорта и съобщенията и на първостепенните разпоредители с бюджет одобрява компенсирани промени по съответните бюджети по реда на чл. 110, ал. 4 от Закона за публичните финанси.

(5) Стойността на полетите, както и на преминаването през ВИП "А" се определя от направените преки разходи за всеки конкретен полет и свързаното с него преминаване през ВИП "А" по справка, изготвена от ДАО.

(6) Държавният авиационен оператор уведомява писмено съответните първостепенни разпоредители с бюджет за разходите за извършения полет, както и за преминаването през ВИП "А", като към уведомлението се прилага справката по ал. 5, придружена с копия от първичните счетоводни документи за извършените преки разходи.

(7) Разходите за полет, както и за преминаването през ВИП "А" се заплащат от съответното министерство или ведомство, което е заявило полета и/или преминаването през ВИП "А".

Чл. 13. (1) Подготовката, организацията и изпълнението на полетите със специално предназначение се придружават от специални мерки за сигурност, които се осъществяват от служителите на НСО, Министерството на вътрешните работи, ДАО и Агенция "Митници".

(2) Охраната на въздухоплавателните средства и пропускателният режим за достъп до тях се организират и осъществяват от НСО със съдействието на ДАО.

(3) Обслужването на пътуващи лица, които преминават през ВИП "А", се организира от ДАО, НСО, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници".

(4) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г.) Информационният обмен и взаимодействието между ДАО и НСО във връзка с подготовката, организацията и изпълнението на полети със специално предназначение се осъществяват при условия и по ред, определени със съвместна инструкция на министъра на транспорта и съобщенията и началника на НСО.

Чл. 14. (1) При изпълнение на полетите със специално предназначение решение за излитане и кацане взема командирът на въздухоплавателното средство, който носи отговорност за безопасността на полета.

(2) Решение за изменение на плана на полета и за кацане на друго летище по метеорологични и други причини взема командирът на въздухоплавателното средство, за което уведомява пътниците и отговорното длъжностно лице от НСО.

(3) Всички указания на командира на въздухоплавателното средство, които са свързани с безопасността на полетите, са задължителни за пътниците.

Чл. 15. (1) Държавният авиационен оператор поддържа на разположение екипаж, обслужващ състав и въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение или други неотложни задачи.

(2) Държавният авиационен оператор поддържа на разположение персонал за обслужване на официалните лица и делегации, преминаващи през ВИП "А".

Глава трета "а".
ПОЛЕТИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ ЗА НУЖДИТЕ НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА (НОВА - ДВ, БР. 19 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 28.02.2023 Г., ОТМ. - ДВ, БР. 89 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 24.10.2023 Г.)

Глава трета "а".
ПОЛЕТИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ ЗА НУЖДИТЕ НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА (НОВА - ДВ, БР. 19 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 28.02.2023 Г.)

Чл. 15а. (Нов - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

Чл. 15б. (Нов - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

Чл. 15в. (Нов - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

Чл. 15г. (Нов - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

Глава трета "б".
ПОЛЕТИ ЗА НУЖДИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗВЪН ПОЛЕТИТЕ ПО ЧЛ. 3, Т. 2 И 3 (НОВА - ДВ, БР. 19 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 28.02.2023 Г., ОТМ. - ДВ, БР. 89 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 24.10.2023 Г.)

Глава трета "б".
ПОЛЕТИ ЗА НУЖДИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗВЪН ПОЛЕТИТЕ ПО ЧЛ. 3, Т. 2 И 3 (НОВА - ДВ, БР. 19 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 28.02.2023 Г.)

Глава трета "б".

Чл. 15д. (Нов - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

Глава четвърта.
ФИНАНСИРАНЕ

Чл. 16. Издръжката на ДАО се формира от бюджетни средства и от приходи от собствена дейност.

Чл. 17. (Доп. - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.) Със средствата по бюджета на ДАО се финансират неговите разходи:

1. за обучение, повишаване и поддържане на професионалната квалификация на авиационния и друг персонал, свързан с дейността на ДАО;

2. разходи за заплати, допълнителни възнаграждения, осигуровки, обезщетения, униформено и работно облекло, данъци и такси, застраховки на въздухоплавателните средства и дълготрайните материални активи;

3. разходи за осигуряване на техническата изправност на въздухоплавателните средства и регулярните прегледи и за обезпечаване с резервни части и текущ ремонт;

4. капиталови разходи;

5. за поддържане и застраховане на сградния фонд, обзавеждането, авиационната и самолетообслужващата техника и имотите - държавна собственост, които са предоставени за управление;

6. за застраховане на служителите на ДАО и заплащане на таксите при периодичните заверки на документите, лицензиращи летателната дейност;

7. за медицинска профилактика на служителите на ДАО;

8. други разходи, свързани с дейността на ДАО.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Устройственият правилник се приема на основание чл. 64б, ал. 6 от Закона за гражданското въздухоплаване.

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 72 ОТ 5 МАЙ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 36 ОТ 2022 Г.)


§ 34. В Устройствения правилник на Държавния авиационен оператор, приет с Постановление № 152 на Министерския съвет от 2021 г. (ДВ, бр. 31 от 2021 г.), навсякъде думите "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията" се заменят с "министъра на транспорта и съобщенията".

Допълнителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНИЯ АВИАЦИОНЕН ОПЕРАТОР, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 152 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2021 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 19 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 28.02.2023 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 89 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 24.10.2023 Г.)


§ 7. (Отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНИЯ АВИАЦИОНЕН ОПЕРАТОР, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 152 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2021 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 19 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 28.02.2023 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 89 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 24.10.2023 Г.)


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

§ 9. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 200 ОТ 19 ОКТОМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 89 ОТ 2023 Г., В СИЛА ОТ 24.10.2023 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Приложение към чл. 15б, ал. 1


(Ново - ДВ, бр. 19 от 2023 г., в сила от 28.02.2023 г., отм. - ДВ, бр. 89 от 2023 г., в сила от 24.10.2023 г.)


Промени настройката на бисквитките