Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 3.VI

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОБРОВОЛНА ЦЕЛЕВА ВНОСКА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЪВЕТА НА ЕВРОПА(Одобрено с Решение № 171 от 24 март 2022 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 12 май 202

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОБРОВОЛНА ЦЕЛЕВА ВНОСКА МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЪВЕТА НА ЕВРОПА

(Одобрено с Решение № 171 от 24 март 2022 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 12 май 2022 г.)

Издадено от Министерството на правосъдието

Обн. ДВ. бр.41 от 3 Юни 2022г.

Настоящото Споразумение, наричано по-долу "Споразумението", се сключва

между правителството на Република България в лицето на Министерството на правосъдието на Република България, наричано по-долу "Донорът",

и Съвета на Европа, наричан по-долу "Съветът на Европа",

наричани съвместно "Страните";

Като се има предвид, че Донорът желае да допринесе финансово за проекти на Съвета на Европа, както е описано в Приложение I, наричани по-долу "Проектите",

Като се има предвид, че Съветът на Европа е готов да приеме и администрира средствата, предложени от Донора, в съответствие с Финансовите разпоредби на Съвета на Европа и условията, посочени по-долу в настоящото Споразумение;

Предвид горното и предвид декларациите, гаранциите и взаимното съгласие на Страните, посочени в настоящото Споразумение, Страните се споразумяха, както следва:

Член 1 - Обхват и цел

1.1. Настоящото Споразумение (2022/VC/BG/01) урежда предоставянето от Донора на средства с оглед изпълнението на Проектите, описани в Приложение I към настоящото Споразумение и представляващо неразделна част от него.

1.2. Средствата се предоставят на Съвета на Европа при условията, предвидени в настоящото Споразумение, състоящо се от клаузите на настоящото Споразумение и приложенията към него.

1.3. Съветът на Европа приема средствата и се задължава да изпълнява проектите на своя отговорност и да прибягва до средствата само за финансиране на разходите, свързани с Проектите, посочени в Приложение I.

1.4. Донорът ще полага всички усилия да спази датите за плащане, посочени в член 3 от настоящото Споразумение. Когато не е възможно да бъдат спазени съответните дати, Донорът трябва да информира предварително Съвета на Европа.

1.5. Страните се съгласяват да предоставят цялата информация, необходима за доброто функциониране на настоящото Споразумение, и да прилагат най-висока степен на прозрачност и отчетност, както и принципите на доброто управление, устойчивото развитие и равенството между половете.

1.6. Страните трябва незабавно да се информират взаимно за всякакви обстоятелства, които пречат или заплашват да попречат на успешното изпълнение на настоящото Споразумение. По-специално, Съветът на Европа трябва незабавно да информира Донора за всички случаи на подозирани или действителни измами, корупция или друга незаконна дейност, за които е узнал, на всяко ниво или на всеки етап от изпълнението на Проектите.

Член 2 - Изпълнение на Проектите

Проектите, описани в Приложение I, ще се изпълняват от Съвета на Европа от 1 ноември 2012 г. до 31 декември 2025 г.

Член 3 - Финансиране на Проектите и отпускане на средства

3.1. Донорът се задължава да финансира Проектите в размер до 20 000 евро. Общата сума на средствата трябва да бъде изплатена в рамките на 30 дни след датата на подписване от Страните на настоящото Споразумение и след представяне на Донора на искане за плащане (Приложение II).

3.2. Съветът на Европа ще се стреми да получи освобождаване от мита, такси за внос/износ и данък върху добавената стойност, социални данъци или подобни такси, които могат да се дължат за изпълнението на Проектите. Въпреки това, ако трябва да се плащат данъци, те ще се плащат от средствата.

3.3. Съветът на Европа трябва да уведоми Донора, ако някаква сума от средствата остане неизползвана след приключване на Проектите. Такава неусвоена сума от средствата се изплаща от Съвета на Европа на Донора в рамките на 30 дни от приемането от Донора на окончателния финансов отчет, представен от Съвета на Европа, освен ако Донорът не предостави конкретни насоки за използването на остатъка в писмена форма.

Член 4 - Напредък и финансови отчети

4.1. Съветът на Европа трябва да информира Донора за изпълнението на Проектите. За тази цел Съветът на Европа трябва да представя на Донора доклади за напредъка и финансови отчети, илюстриращи изпълнението на Проектите, в съответствие с разпоредбите на параграф 4.2 по-долу. Тези отчети се заверяват от ръководителя на проекта и по-специално представят постигнатите резултати, вложените средства и финансов отчет, заверен от касиера на Съвета на Европа, в който се описват средствата, получени за финансирането на Проектите, и разходите, направени при изпълнението на Проектите.

4.2. Ежегодно се представят отчети за напредъка и финансови отчети, които обхващат изпълнението на Проектите през предходната календарна година. Отчетите се предоставят на Донора в срок от три месеца след края на съответния период на изпълнение на Проектите.

4.3. Окончателният доклад се предоставя на Донора в рамките на три месеца от края на Проектите, като обхваща целия период на Проектите.

4.4. Графикът за представяне на доклада е следният:

- описателни и финансови отчети за напредъка се представят преди 31 март 2023 г.;

- описателни и финансови отчети за напредъка се представят преди 31 март 2024 г.;

- описателни и финансови отчети за напредъка се представят преди 31 март 2025 г.;

- окончателните отчети се представят не по-късно от 31 март 2026 г.

Член 5 - Одит и проверки

Средствата подлежат на одитните процедури, определени в правилата и процедурите на Съвета на Европа. Организацията трябва да удостовери чрез своя доклад за напредъка и заверен финансов отчет, че средствата са използвани в съответствие с предназначението и че финансовите данни, съдържащи се в доклада, са в съответствие с финансовите записи на Съвета на Европа. Освен това тя трябва да удостовери, че всички разходи са извършени в съответствие с Финансовия правилник на организацията, който предвижда подробна процедура за вътрешен контрол и годишна външна проверка на отчетите от външния одитор, чийто доклад се предоставя на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Член 6 - Финансова отговорност

6.1. Финансовата отговорност на Донора по настоящото Споразумение е ограничена до предоставяне на сумата, посочена в член 3 по-горе. Споразумението не предвижда и не предполага, пряко или косвено каквато и да е отговорност или задължение на Донора по отношение на каквито и да било други искове за щети, загуби или увреждане от трета страна, които Съветът на Европа може да понесе в резултат на или произтичащи от изпълнението на Проекти и договорните отношения и/или партньорства, сключени от Съвета на Европа за целите на Проектите.

6.2. Средствата се приемат от Съвета на Европа с разбирането, че:

а) средствата ще се използват и администрират в съответствие с финансовите разпоредби и други приложими вътрешни правила и процедури на Съвета на Европа;

б) Съветът на Европа се ангажира само в рамките на своя мандат и компетентност;

в) външни фактори извън контрола на Съвета на Европа могат да попречат на успешното изпълнение на въпросните проекти;

г) Донорът освобождава Съвета на Европа от всякаква отговорност, свързана с невръщане на средствата частично или изцяло, в случай на неуспешно изпълнение на Проектите, в случай че такива средства са прехвърлени от Съвета на Европа на партньори по изпълнението, ангажирани за целите на изпълнение на Проектите, и не могат да бъдат възстановени на Съвета на Европа от партньорите по изпълнението.

6.3. Съветът на Европа не носи отговорност за неуспешното изпълнение на Проектите, произтичащо от факта, че на персонала на Съвета на Европа и/или изпълнителите и партньорите на Съвета на Европа, според случая, от страните, участващи в Проектите, финансирани от тези средства, не са били предоставени:

а) достъп до обектите, оборудването и съоръженията, където се предприемат дейности за осигуряване на ефективно изпълнение и надзор;

б) необходимата охрана на обекта и безопасност на персонала;

в) всички необходими визи и документи за пътуване.

Член 7 - Етичен кодекс и конфликт на интереси

7.1. Етични стандарти

Страните трябва да спазват най-високи етични стандарти по време на изпълнението на Споразумението и да гарантират прилагането на адекватни и ефективни средства за предотвратяване на неетични практики и/или поведение. Съветът на Европа потвърждава, че неговите собствени съответни вътрешни правила и разпоредби предвиждат стандартите, установени в настоящия член.

7.2. Подаръци

Ако някоя от Страните или членовете на персонала предложи да даде или се съгласи да предложи, или се съгласи да даде или даде на някое лице, подкуп, подарък, бакшиш или комисиона като стимул или награда за извършване или въздържане от извършване на каквото и да е действие във връзка с настоящото Споразумение, или за показване на благосклонност или неприязън към някое лице във връзка с настоящото Споразумение, другата Страна може да прекрати настоящото Споразумение незабавно, без да се засягат придобитите права от Съвета на Европа по Споразумението.

7.3. Конфликт на интереси

Страните трябва да предприемат всички необходими мерки за предотвратяване или прекратяване на всяка ситуация, която би могла да застраши безпристрастното и обективно изпълнение на настоящото Споразумение. Такъв конфликт на интереси може да възникне по-специално в резултат на икономически интерес, политически или национален афинитет, семейни или емоционални връзки или всяка друга относима връзка или споделен интерес. Другата Страна трябва незабавно да бъде уведомена писмено за всеки потенциален конфликт на интереси.

Страните следва да се въздържат от влизане в каквито и да било договорни отношения, които биха могли да компрометират тяхната независимост или тази на техния персонал. Ако някоя от Страните не успее да запази такава независимост, другата Страна може, без да се засяга правото ѝ на обезщетение за вреди, които може да е претърпяла във връзка с това, незабавно да прекрати настоящото Споразумение, без да подава официално предизвестие за това.

7.4. Професионална тайна и конфиденциалност

И двете Страни и техният персонал, нает по договор или номинално, трябва да пазят професионална тайна за срока на настоящото Споразумение и три години след приключването му. В тази връзка, освен с предварителното писмено съгласие на другата Страна, нито Страната, нито наетият от нея персонал имат право да съобщават по което и да е време на което и да е физическо или юридическо лице информация, която може да повлияе неблагоприятно върху успешното изпълнение на Проектите. Това не засяга каквито и да било съществуващи задължения за разкриване на информация на органите на Съвета на Европа, на Донора или за одиторски цели.

Двете Страни се задължават да запазят поверителността на докладите, документите и всяка информация, обменяна в изпълнение на настоящото Споразумение.

Член 8 - Публичност

Съветът на Европа трябва да обяви публично финансовата подкрепа на Донора за реализацията на Проектите.

Член 9 - Превъзлагане

Настоящото Споразумение и всички права и задължения, свързани с него, не могат да бъдат преотстъпвани на трета страна без предварително съгласие между Страните по Споразумението.

Член 10 - Влизане в сила - продължителност, изменения и прекратяване

10.1. Настоящото Споразумение влиза в сила от момента на подписването му от двете Страни и остава в сила до пълното изпълнение на задълженията, произтичащи от Споразумението.

10.2. Споразумението може да бъде променяно по взаимно съгласие по инициатива на всяка от Страните. Всяка промяна на Споразумението подлежи на писмено одобрение от двете Страни.

10.3. Ако някоя от Страните не изпълни без разумно основание някое от основните си задължения по настоящото Споразумение, другата Страна може да прекрати настоящото Споразумение, като връчи едномесечно писмено предизвестие и без да се изисква да плаща обезщетение.

10.4. Ако по причини извън разумния контрол на Съвета на Европа стане невъзможно или изключително трудно да се продължи изпълнението на проектите, Съветът на Европа може да прекрати настоящото Споразумение, без предизвестие и без да изплаща обезщетение от какъвто и да е вид.

10.5. В случай на прекратяване на настоящото Споразумение съгласно условията на параграфи 10.3 и 10.4 по-горе Съветът на Европа трябва да възстанови сумата на остатъка от средствата, който не е използван за изпълнението на Проектите, нито е определен за разходи, от които Съветът на Европа не може разумно да се освободи.

Член 11 - Общи разпоредби

11.1. Приложенията са неразделна част от Споразумението. При наличие на несъответствия или противоречия между настоящото Споразумение и неговите приложения документът с предимство е Споразумението.

11.2. Нищо във или свързано с настоящото Споразумение не се счита за отказ от привилегиите и имунитета, с които се ползва Съветът на Европа и неговият персонал.

Член 12 - Уреждане на спорове

Страните трябва да се стремят да уреждат по приятелски начин всякакви различия или спорове, произтичащи от или свързани с изпълнението на настоящото Споразумение, и не трябва да прибягват до каквито и да било съдебни производства.

Член 13 - Контакти и банкова информация

13.1. Всяка комуникация, проведена в рамките на настоящото Споразумение, трябва да бъде в писмена форма, да посочва номера и заглавията на Проектите и да бъде изпратена на следните адреси:



За Донора:

Посланик Мария Спасова

 

Постоянен представител

 

на Република България

 

в Съвета на Европа

 

ул. "Фишар" № 22

 

F-67000 Страсбург

 

bulgarie@noos.fr

За Съвета

Г-жа Верена Тейлър

на Европа:

Директор

 

Офис на Главна дирекция

 

"Програми"

 

Съвет на Европа

 

F-67075 Страсбург, CEDEX

 

verena.taylor@coe.int



13.2. Адресът на всяка от Страните може да бъде променен след подаване на писмено уведомление за това до другата Страна.

13.3. Освен ако изрично не е посочено друго от Съвета на Европа, всички плащания трябва да бъдат преведени от Донора на следната банкова сметка на Съвета на Европа:

СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ СТРАСБУРГ

IBAN КОД: FR 76 3000 3023 6000 1500

1718 672

SWIFT КОД: SOGEFRPP

ТИТУЛЯР: Съвет на Европа -

Генерален секретариат

Референция, която трябва да бъде

посочена: 2022/VC/BG/01

Съставено в два оригинала на английски език.

Страсбург, 12 май 2022 г.



За правителството

За Съвета

на Република България:

на Европа:

Надежда Йорданова,

Бьорн Берге,

министър на

заместник генерален

правосъдието

секретар


Приложение I



1. Намаляване на натрупването на добре обосновани жалби пред Европейския съд по правата на човека VC 265

10 000 евро

2. Дейност на Венецианската комисия за насърчаване на развитието на демократични институции, основано на зачитане на върховенството на закона и правата на човека VC 2330

10 000 евро

Общо

20 000 евро


Промени настройката на бисквитките