Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 94 от 4.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 227 ОТ 2 НОЕМВРИ 2000 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА, КОИТО ПО ДОГОВОР НЕПОСРЕДСТВЕНО ИЗВЪРШВАТ СДЕЛКИ С ЦЕННИ КНИЖА И ИНВЕСТИЦИОННИ КОНСУЛТАЦИИ ОТНОСНО ЦЕННИ КНИЖА, КАКТО И РЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 227 ОТ 2 НОЕМВРИ 2000 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА, КОИТО ПО ДОГОВОР НЕПОСРЕДСТВЕНО ИЗВЪРШВАТ СДЕЛКИ С ЦЕННИ КНИЖА И ИНВЕСТИЦИОННИ КОНСУЛТАЦИИ ОТНОСНО ЦЕННИ КНИЖА, КАКТО И РЕДА ЗА ПРИДОБИВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО ДА УПРАЖНЯВАТ ТАКАВА ДЕЙНОСТ

В сила от 10.11.2000 г.

Обн. ДВ. бр.92 от 10 Ноември 2000г., изм. ДВ. бр.1 от 4 Януари 2002г., изм. ДВ. бр.94 от 4 Октомври 2002г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Член единствен. Приема Наредба за изискванията, на които трябва да отговарят физическите лица, които по договор непосредствено извършват сделки с ценни книжа и инвестиционни консултации относно ценни книжа, както и реда за придобиване и отнемане на правото да упражняват такава дейност съгласно приложението.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Отменя се Постановление № 3 на Министерския съвет от 1998 г. за приемане на Наредба за изискванията, на които трябва да отговарят физическите лица, които непосредствено сключват и изпълняват сделките с ценни книжа, и за реда за придобиване на правото да упражняват такава дейност (обн., ДВ, бр. 8 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 26 от 1998 г.).


§ 2. В Наредбата за изискванията към дейността на инвестиционните посредници, приета с Постановление № 68 на Министерския съвет от 2000 г. (обн., ДВ, бр. 37 от 2000 г.; попр., бр. 56 от 2000 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. (В сила от 1 януари 2002 г.) В чл. 4 се създава ал. 6:

"(6) Инвестиционен посредник, който извършва инвестиционни консултации по смисъла на § 1, т. 17 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа или управлява индивидуални портфейли от ценни книжа по своя преценка, без специални нареждания от клиента, е длъжен да сключи договор с инвестиционен консултант."

2. В чл. 20, ал. 1, т. 2 думите "условията по чл. 4, ал. 1, т. 1-5 от Наредбата за изискванията, на които трябва да отговарят физическите лица, които непосредствено сключват и изпълняват сделките с ценни книжа, и за реда за придобиване и лишаване от правото да упражняват такава дейност, приета с Постановление № 3 на Министерския съвет от 1998 г. (ДВ, бр. 8 от 1998 г.)" се заменят с "изискванията по чл. 3, т. 1-6 от Наредбата за изискванията, на които трябва да отговарят физическите лица, които по договор непосредствено извършват сделки с ценни книжа и инвестиционни консултации относно ценни книжа, както и реда за придобиване и отнемане на правото да упражняват такава дейност".

3. В § 1 от допълнителните разпоредби се създава т. 15:

"15. "Инвестиционен консултант" е физическо лице, което по договор с инвестиционен посредник, управляващо дружество и/или инвестиционно дружество извършва инвестиционни анализи и консултации относно ценни книжа."


§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2002 г. ) Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник", с изключение на § 2, т. 1, който влиза в сила от 1 януари 2004 г.


Приложение към член единствен


НАРЕДБА ЗА ИЗИСКВАНИЯТА, НА КОИТО ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА, КОИТО ПО ДОГОВОР НЕПОСРЕДСТВЕНО ИЗВЪРШВАТ СДЕЛКИ С ЦЕННИ КНИЖА И ИНВЕСТИЦИОННИ КОНСУЛТАЦИИ ОТНОСНО ЦЕННИ КНИЖА, КАКТО И РЕДА ЗА ПРИДОБИВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО ДА УПРАЖНЯВАТ ТАКАВА ДЕЙНОСТ


(Отделена като самостоятелен акт)


Промени настройката на бисквитките