Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 116 от 13.XII

НАРЕДБА № 17 ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, СОБСТВЕНОСТ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА

 

НАРЕДБА № 17 ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА И ОТЧЕТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, СОБСТВЕНОСТ НА ЧУЖДЕСТРАННИ ФИЗИЧЕСКИ И ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Обн. ДВ. бр.72 от 23 Август 1996г., отм. ДВ. бр.116 от 13 Декември 2002г.

Отменена с § 6 от заключителната разпоредба на Наредба № I-181 от 3 декември 2002 г. за регистрацията и отчета на моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически и юридически лица - ДВ, бр. 116 от 13 декември 2002 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя редът за регистрацията и отчета на моторните превозни средства (МПС), собственост на:

1. чуждестранните дипломатически, консулски, търговски и други държавни представителства и служителите им, както и представителствата на международни правителствени организации в Република България;

2. чужденци, на които е разрешено да пребивават временно в Република България повече от 3 месеца.


Чл. 2. Моторно превозно средство, собственост на чуждестранни физически и юридически лица, се регистрира в "Пътна полиция - КАТ" при Столичната дирекция на вътрешните работи или в упълномощени от "Пътна полиция - КАТ" при Дирекция на Националната полиция звена "Пътна полиция - КАТ" при регионалните дирекции на вътрешните работи в 10-дневен срок от издаването на митническия документ за внос или от придобиване собствеността в страната.


Чл. 3. (1) Моторните превозни средства се регистрират след извършване на идентификация и първоначален технически преглед, ако отговарят на изискванията на Закона за движението по пътищата (ЗДвП), Правилника за прилагане на ЗДвП и Българския държавен стандарт.

(2) Моторните превозни средства, регистрирани по реда на тази наредба, се представят на годишен технически преглед в контролно-техническите пунктове на "Пътна полиция - КАТ" или упълномощен пункт на Министерството на външните работи през второто тримесечие на годината.


Чл. 4. Всяко регистрирано МПС се обозначава със стандартни табели с регистрационен номер, има застрахователен договор за "Гражданска отговорност" към трети лица, а в случаите, определени от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата - и съответните опознавателни знаци.


Чл. 5. Табелите с регистрационен номер и документите за регистрация се издават от органите на "пътна полиция - КАТ" при Дирекция на Националната полиция.


Чл. 6. (1) Табелите с регистрационен номер се предоставят на собствениците срещу заплащане на стойността им и дължимите такси.

(2) Табелите с регистрационен номер се закрепват на фабрично определените за целта места.

(3) При изгубване или открадване на табела(и) с регистрационен номер той не се използва за регистрация в срок 3 години от датата на обявяването му за издирване.

(4) При повреждане на табелите се допуска изработването на нови табели със същия регистрационен номер.

(5) Върнатите или подменени поради повреда табели с регистрационен номер при необходимост се изработват и използват повторно за регистрация в срок до 30 дни след освобождаването им.

(6) Забранено е да се използват чужди табели с регистрационен номер, табели, които не са издадени по установения ред, както и табели с променени надписи и вид.


Чл. 7. Изгубен или повреден документ за регистрация се подменя с дубликат след подаване на писмено заявление по образец и декларация от собственика.


Чл. 8. Документите, които съдържат данни за регистрация, промени в регистрацията, снемане от отчет и други за МПС, регистрирани по реда на тази наредба, се подписват и съхраняват подредени по регистрационни номера от съответното звено "Пътна полиция - КАТ" до финансова ревизия, но не повече от 5 години. След този срок документите се бракуват и унищожават със заповед на началника на служба "Полиция" при Столичната дирекция на вътрешните работи или съответната регионална дирекция на вътрешните работи по предложение на началника на "Пътна полиция - КАТ".


Чл. 9. (1) Моторните превозни средства се регистрират по марки и модели с данни, посочени от производителя.

(2) Моторните превозни средства с неоригинален, подправен или заличен номер на рамата не се регистрират до изясняване на обстоятелствата. При регистрацията на такива МПС нестандартността се отбелязва в документа за регистрация и върху носителя на информация по отчета.

(3) Не се допуска регистрирането на МПС, които са закупени в нарушение на Закона за движение по пътищата или са внесени не по установения ред.


Раздел II.
Регистрация на моторните превозни средства

Чл. 10. За регистрация на МПС собственикът по чл. 1, т. 1 представя:

1. моторното превозно средство за идентификация;

2. писмено заявление за регистрация по образец;

3. писмо по образец от Министерството на външните работи, в което се посочват собствеността, марката и моделът на МПС, номерата на рамата и двигателя, видът и обозначенията на табелите с регистрационен номер;

4. митнически документ за внос или документ за придобиване собствеността в страната с разрешение на компетентни органи при Министерството на финансите;

5. документ за застраховка "Гражданска отговорност".


Чл. 11. За регистрация на МПС собственикът по чл. 1, т. 2 представя:

1. моторното превозно средство за идентификация;

2. писмено заявление за регистрация по образец;

3. удостоверение за самоличност, издадено от съответната паспортна служба на Министерството на вътрешните работи;

4. митнически документ за внос или документ за придобиване собствеността в страната с разрешение на компетентните органи при Министерството на финансите;

5. квитанция за платена такса "Моторно превозно средство";

6. документ за застраховка "Гражданска отговорност";

7. табелите с български регистрационен номер.


Чл. 12. Иззетите табели по чл. 11, т. 7 се унищожават по установения ред.


Чл. 13. (1) Моторните превозни средства се регистрират за по-късия срок, определен в разрешителното за временно пребиваване в Република България или в разрешението за временен внос на МПС.

(2) При продължаване на сроковете по ал. 1 промяната в регистрацията се извършва в 10-дневен срок.


Чл. 14. На собственика на регистрираното МПС се издава документ за регистрация и табели с регистрационен номер.


Чл. 15. В документа за регистрация се вписват данните за МПС и собственика, както и срокът, за който е издаден.


Чл. 16. (1) Промяна в регистрацията се извършва при промяна в данните на МПС или собственика в 10-дневен срок от настъпването им.

(2) За извършване на промяната МПС се представя за идентификация.

(3) Разпоредбата на ал. 2 не се отнася за случаите на промяна адреса на собственика или удължаване срока на регистрация.

(4) При промяна в регистрацията се подменя документът за регистрация, а при необходимост и табелите с регистрационен номер.


Чл. 17. При прехвърляне собствеността на МПС, регистрирано по реда на тази наредба, се постъпва както при първоначална регистрация.


Чл. 18. (1) На МПС, регистрирани по реда на тази наредба, се поставят табели с регистрационен номер от тип 1 или 2 по БДС и следните отличителни белези:

1. буквени означения "С", "СС", "СТ" на червен фон с бели букви и цифри; в горния десен ъгъл на табелите с регистрационен номер на МПС, обслужващи ръководителите на дипломатическите представителства, се поставя бяла лента с дебелина 10 мм и наклон 45 градуса;

2. буквени обозначения "ХХ" на син фон с бели букви и цифри.

(2) В зависимост от буквените им обозначения табелите с регистрационен номер се дават:

1. "С" - за МПС на дипломатически и международни представителства и техни служители, които имат дипломатически статут и притежават лична дипломатическа карта, издадена от Министерството на външните работи;

2. "СС" - за МПС на консулски представителства и техни служители, които имат статут на консулски длъжностни лица и притежават лична консулска карта, издадена от Министерството на външните работи;

3. "СТ" - за МПС на административно-технически служители в дипломатическите, консулските и търговските представителства към тях и на постоянно акредитираните чуждестранни кореспонденти, притежаващи лична служебна карта, издадена от Министерството на външните работи;

4. "ХХ" - за МПС на чуждестранни физически лица, на които е разрешено пребиваване в страната за повече от 3 месеца, ако са адресно регистрирани в страната.


Раздел III.
Отчет на моторните превозни средства

Чл. 19. (1) Отчет за регистрираните и снети от регистрация МПС, собственост на чуждестранни юридически и физически лица, временно пребиваващи в страната, и за извършените промени в регистрацията се води от "Пътна полиция - КАТ" при Столичната дирекция на вътрешните работи.

(2) Отчетът на МПС се води по регистрационни номера и по имена на собствениците.

(3) "Пътна полиция - КАТ" при Дирекцията на Националната полиция организира воденето на централен отчет на МПС, регистрирани в страната по реда на тази наредба.


Чл. 20. Информацията по отчета на МПС, регистрирани по реда на тази наредба, се съхранява на носители по начин, гарантиращ пълно и точно запазване за срок 10 години след снемане от регистрация.


Чл. 21. (1) Моторно превозно средство се отчислява от службата, извършила регистрацията, при:

1. окончателно напускане на страната;

2. отнемане в полза на държавата;

3. унищожаване в резултат на пътнотранспортно произшествие, стихийно или природно бедствие;

4. безвъзмездно предоставяне на държавата;

5. решение на съдебните и митническите органи.

(2) При отчисляването се представя писмено заявление по образец и документ, с който се удостоверява основателността на искането.


Чл. 22. При окончателно напускане на страната на МПС, влезли с чуждестранен транзитен номер, въз основа на митническия документ за износ се издава документ за временно движение за срок до 30 дни и български табели с транзитен регистрационен номер, които не подлежат на връщане.


Чл. 23. (1) След писмено уведомяване от лицензиран застраховател за изплатена тотална щета МПС се снема от отчет със съгласието на митническия орган, оформил временния внос.

(2) Моторното превозно средство, снето от отчет по реда на ал. 1, се пререгистрира след писмено съгласие на застрахователя.

(3) Данните по ал. 1 и 2 се отбелязват по подходящ начин върху носителите на информация по отчета, без да се прекратява регистрацията.


Чл. 24. (1) При снемане от отчет на МПС, регистрирано по реда на тази наредба, се изземват табелите с регистрационен номер.

(2) Документът за регистрация се връща на собственика след поставяне на отметка, че е невалиден.


Раздел IV.
Временно спиране и пускане в движение на моторните превознисредства

Чл. 25. (1) Временно спиране от движение на МПС, регистрирани по реда на тази наредба, се извършва по реда на чл. 42, т. 2, буква "а" от Закона за движението по пътищата или по искане на собственика.

(2) На временно спрените от движение МПС се изземват документите за движение и регистрация и се поставя знак "Спрян от движение".


Чл. 26. Временно спрените МПС се пускат в движение след отстраняване на причините за спирането им по искане на собственика и след извършване на технически преглед.


Чл. 27. (1) Спрените МПС могат да се пускат временно в движение за срок 30 дни.

(2) В документа за временно движение се вписват регистрационният номер, данните за МПС и собственика, целта на издаването и разрешеният район за движение.


Чл. 28. Моторните превозни средства, спрени от движение от органите на съдебната власт, се пускат в движение след писмено предписание от съответния орган.


Чл. 29. Спирането и пускането в движение на МПС се отразява върху носителите на информация.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По реда на тази наредба се регистрират и ремаркетата, собственост на чуждестранни физически и юридически лица.


§ 2. Моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически лица, постоянно пребиваващи в страната и имащи ЕГН, или на представителства на чуждестранни фирми, регистрирани в страната в съответствие с действащата законова уредба и имащи статистически идентификационен код, се регистрират по реда, определен за местни лица.


§ 3. (1) Табелите с регистрационен номер се дават за временно ползване.

(2) Срокът за ползване на табелите с буквени означения "С", "СС" и "СТ" е 3 години. Срокът изтича в годината, обозначена на табелите.


§ 4. Министерството на външните работи взема мерки за връщане на табелите с регистрационен номер на МПС, регистрирани по реда на чл. 1, т. 1, при окончателното им напускане на страната или при изтичане срока на валидност.


Заключителни разпоредби

§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 12 от Закона за движението по пътищата и отменя Наредба № 5 за регистрация и отчет на моторните превозни средства, собственост на чужди физически и юридически лица (обн., ДВ, бр. 14 от 1975 г.; изм. и доп., бр. 63 от 1986 г.).


Промени настройката на бисквитките