Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 2.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 137 ОТ 4 ЮЛИ 2005 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 137 ОТ 4 ЮЛИ 2005 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

Обн. ДВ. бр.56 от 8 Юли 2005г., изм. ДВ. бр.67 от 16 Август 2005г., изм. ДВ. бр.73 от 9 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.76 от 20 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.78 от 30 Септември 2005г., изм. ДВ. бр.83 от 18 Октомври 2005г., изм. ДВ. бр.89 от 8 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.90 от 11 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.96 от 30 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.1 от 3 Януари 2006г., изм. ДВ. бр.2 от 6 Януари 2006г., изм. ДВ. бр.24 от 21 Март 2006г., изм. ДВ. бр.40 от 16 Май 2006г., изм. ДВ. бр.43 от 26 Май 2006г., изм. ДВ. бр.45 от 2 Юни 2006г., изм. ДВ. бр.46 от 6 Юни 2006г.

Изтекъл срок на действие. Виж Постановление № 168 от 7 юли 2006 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности - обн., ДВ, бр. 56 от 2006 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Приема:

1. средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани от републиканския бюджет, съгласно приложение № 1;

2. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) средни месечни брутни заплати на едно лице в делегираните от държавата дейности във функциите общи държавни служби, отбрана и сигурност, образование, здравеопазване, социално осигуряване, подпомагане и грижи, почивно дело, култура и религиозни дейности, финансирани чрез бюджетите на общините, съгласно приложение № 2;

3. таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за работещите в държавната администрация съгласно приложение № 3;

4. (изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати за заетите в Националната агенция за приходите съгласно приложение № 4;

5. таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на: заместник-министрите, председателите, заместник-председателите и членовете на държавни комисии; председателите и заместник-председателите на държавни агенции; областните управители и заместник областните управители, изпълнителните директори на изпълнителни агенции; ръководителите на административни структури, създадени със закон или с постановление, и техните заместници; кметовете, заместник-кметовете и кметските наместници съгласно приложение № 5;

6. таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на началниците и членовете на кабинетите на министър- председателя, на заместник министър-председателите и на министрите; на съветниците, експертите и техническите сътрудници в тези кабинети, както на експертите за връзки с обществеността в кабинетите на областните управители съгласно приложение № 6;

7. таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати на заетите в науката и образованието съгласно приложение № 7;

8. таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати на персонала, зает в здравните и лечебните заведения - бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството, съгласно приложение № 8;

9. таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати на заетите в културата, които не прилагат Закона за държавния служител, съгласно приложение № 9.

(2) За администрациите, необхванати в ал. 1, т. 1 и 2, както и за финансираните от други източници министърът на труда и социалната политика и министърът на финансите определят съвместно средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала по предложение на съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Началните месечни основни заплати при нормална продължителност на работното време за длъжностите, необхванати в приложенията към ал. 1, т. 4 - 9, се определят така, че брутното месечно възнаграждение на лицето да не бъде по-ниско от минималния месечен осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, определени в приложение № 1 към чл. 8, т. 1 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2006 г.


Чл. 2. (1) Годишният размер на средствата за работна заплата на организациите и дейностите на бюджетна издръжка, включително за администрациите от централната и териториалната изпълнителна власт, се формира с натрупване от началото на годината на основата на разчетената с държавния бюджет и с общинските бюджети численост на персонала и определените по реда на постановлението средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала за съответния период.

(2) Средствата за работна заплата, установени по реда на ал. 1 за съответния период, се ползват за определяне и изплащане на основните заплати, на допълнителни и други трудови възнаграждения по Кодекса на труда, по Закона за държавния служител, по друг закон или нормативен акт, с колективен трудов договор и/или с вътрешни правила за работната заплата, и/или с индивидуален трудов договор.

(3) Паричните награди или стойността на предметните награди, дадени на основание на Закона за държавния служител, а за служителите по трудово правоотношение - съгласно устройствените правилници и/или вътрешните правила за работната заплата, се определят в рамките на средствата по ал. 2.


Чл. 3. В съответствие със Закона за висшето образование и Закона за Българската академия на науките ръководствата на гражданските държавни висши училища и на Българската академия на науките самостоятелно определят числеността на персонала и средните месечни брутни заплати на едно лице, като спазват размерите на началните заплати, определени по длъжности в приложение № 7.


Чл. 4. В съответствие със Закона за радиото и телевизията управителните съвети на Българското национално радио и на Българската национална телевизия самостоятелно определят числеността на персонала, средните месечни брутни работни заплати на едно лице и средствата за работна заплата.


Чл. 5. Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити без кметовете на общините в рамките на утвърдените средства и средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала за съответните системи, отрасли и дейности определят съобразно структурата и квалификацията на персонала конкретните размери на средната месечна брутна заплата на едно лице от персонала по второстепенни и от по-ниски степени разпоредители с бюджетни кредити по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата, приета с Постановление № 129 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 55 от 1991 г.; изм., бр. 30 и 40 от 1993 г.).


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Министърът на финансите диференцира по общини определените с приложение № 2 средни месечни брутни работни заплати за функция "Общи държавни служби", дейности "Контролни държавни и общински органи" и "Общинска администрация" и функция "Отбрана и сигурност".

(2) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Общинските съвети по предложение на кметовете на общините могат да определят за делегираната от държавата дейност "Общинска администрация" по-висока численост от тази по приложение № 7 към чл. 11, ал. 3 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. с не по-високи средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала за работещите в същата дейност. Средствата за заплати и осигурителни вноски се осигуряват от местни данъци и такси, от неданъчни и други общински приходи.

(3) Общинските съвети по предложение на кметовете на общините в съответствие със Закона за местното самоуправление и местната администрация утвърждават средствата за работна заплата и определят средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала за работещите в местните дейности по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Министърът на здравеопазването, съответно министърът на образованието и науката, министърът на културата и министърът на труда и социалната политика, съгласувано с министъра на финансите диференцират средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала за заетите в делегираните от държавата дейности в здравеопазването, в образованието, в културата и туризма и в социалните услуги съгласно приложение № 2 по общини съобразно квалификационния състав и образователната структура на персонала.

(5) Общинските съвети определят средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала и средствата за работна заплата на организациите, дейностите и заведенията, финансирани чрез общинските бюджети, като спазват разчетената по реда на ал. 4 средна месечна брутна заплата.

(6) За прехвърлената численост на персонала по реда на § 75 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2005 г. общините ползват размерите на основната месечна заплата, определени в споразуменията между главния данъчен директор и кметовете на общините, и длъжности от длъжностните нива за съответната община в зависимост от броя на населението й.


Чл. 7. (1) Конкретните размери на индивидуалните месечни основни заплати на работещите по трудово правоотношение се договарят и определят с индивидуалните трудови договори в рамките на средствата за работна заплата, установени по реда на чл. 2, ал. 1 и 2, както следва:

1. на персонала в администрациите на органите на държавната власт и местната администрация и в техните структури и звена - при условията и по реда на ал. 3 - 6;

2. на персонала в средното образование - по ред и начин, определени с наредба на министъра на образованието и науката, съгласувана с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите, при условията и по реда на постановлението, както и с отраслово (браншово) споразумение;

3. на персонала в здравните и лечебните заведения - бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството - по ред и начин, утвърдени с отраслово (браншово) споразумение и/или с колективни трудови договори, и/или с вътрешни правила за работната заплата;

4. за останалия персонал, необхванат в т. 2 и 3 - по ред и начин, включително по длъжностни наименования и размери на началните основни месечни заплати, утвърдени с отраслови (браншови) споразумения и/или с колективни трудови договори, и/или с вътрешни правила за работната заплата.

(2) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на държавните служители се определят от органа по назначаването при условията и по реда на ал. 3 - 6.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 46 от 2006 г., в сила от 06.06.2006 г.) Индивидуалните размери на основните месечни заплати при пълно работно време не могат да бъдат по-ниски от минималните или началните основни месечни заплати за заеманата длъжност. Индивидуалните основни месечни заплати на заемащите длъжности по приложения № 3 - 6 не могат да бъдат по-високи от максималната основна месечна заплата за заеманата длъжност. Индивидуалните размери на основните месечни заплати на служителите при непълно работно време се определят съобразно заеманата длъжност и пропорционално на законоустановеното работо време.

(4) Индивидуалните основни месечни заплати на постъпващите в съответната администрация служители се определят до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за заеманата длъжност.

(5) Индивидуалните основни месечни заплати на служителите, завръщащи се от отпуск или от командировка с продължителност повече от една година, както и на възстановените служители се определят в размера по ал. 4, като не могат да бъдат по-ниски от получаваните към момента на излизането в отпуск, командироването или прекратяването на правоотношението.

(6) На лицата, преназначени на друга длъжност, за която са определени същите или по-високи минимални и максимални размери на основната месечна заплата, се определя индивидуална основна месечна заплата до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за новата длъжност, но не по-малко от размера на получаваната основна месечна заплата до преназначаването.

(7) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на началника на политическия кабинет на министър-председателя и на главния секретар на Министерския съвет се определят от министър-председателя при спазване на изискванията само по ал. 3.

(8) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на заместник изпълнителните директори на Националната агенция за приходите се определят от министъра на финансите.

(9) Основните месечни заплати на заетите в бюджетните организации и дейности се определят в рамките на утвърдените средни месечни брутни заплати на едно лице и средствата за работна заплата, формирани по реда на чл. 2, ал. 1 и 2.


Чл. 7а. (Нов - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.03.2006 г.) (1) На държавните служители, изпълняващи функции по управление на финансовата помощ от Европейския съюз, се изплаща месечно допълнително възнаграждение в размер на основната заплата на съответния служител съгласно списъци, утвърдени от министъра на финансите.

(2) Начислението и изплащането на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се извършват на базата на действително отработените дни.

(3) В списъците по ал. 1 се включват държавни служители от Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта, Министерството на държавната администрация и административната реформа, Министерството на образованието и науката, Министерството на земеделието и горите, Изпълнителна агенция "Пътища", Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по предложение на съответните министри.

(4) Списъците съдържат броя на държавните служители, структурните звена, наименованията на длъжностите и основните месечни заплати.

(5) За незаетите длъжности се посочва основната месечна заплата, определена по реда на чл. 7, ал. 4.


Чл. 8. (1) Увеличенията от 1 юли 2005 г. на индивидуалните основни месечни заплати на работещите в държавната администрация, които прилагат Наредбата за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация (обн., ДВ, бр. 54 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 6 и 46 от 2004 г.), се извършват в рамките на средствата по чл. 2, ал. 1 и 2, като се спазват следните правила:

1. на основните звена (дирекции, главни дирекции, териториални звена и т.н.) ръководителят на администрацията определя за всяко основно звено лимит за увеличение на основните месечни заплати и лимит за увеличение на брутните месечни заплати, които те не могат да превишават; лимитите се изчисляват въз основа на относителния дял на средствата за основни и брутни месечни заплати на съответните звена от общия размер на средствата за основни и брутни месечни заплати на администрацията;

2. увеличението на индивидуалната основна месечна заплата се получава в зависимост от оценката на изпълнението от последното атестиране на служителя, като:

а) при оценка 1 "Изключително изпълнение" увеличението е от 3,6 до 5 на сто;

б) при оценка 2 "Изпълнението е над изискванията" увеличението е от 3 до 4 на сто;

в) при оценка 3 "Изпълнението отговаря на изискванията" увеличението е от 2,5 до 3,6 на сто;

г) при оценка 4 "Изпълнението не отговаря напълно на изискванията, необходимо е подобрение" увеличението е от 2,0 до 3,0 на сто;

д) при оценка 5 "Неприемливо изпълнение" основната месечна заплата не се увеличава, освен ако е по-ниска от минималния размер на основната месечна заплата за заеманата длъжност;

е) при липса на оценка в случаите на невиновно поведение на служителя увеличението е от 2,0 до 3,0 на сто;

ж) при липса на оценка с оглед прилагане на системата за оценка (новоназначени служители, служители, завръщащи се от продължителен отпуск, и други подобни) увеличението е от 2,0 до 3,0 на сто;

3. служителите с по-добри оценки на изпълнението получават по-голямо процентно увеличение на основните месечни заплати спрямо процентното увеличение на основните месечни заплати за служителите на същата длъжност с по-слаби оценки в рамките на едно и също от посочените в т. 1 основни звена;

4. служителите в рамките на едно и също от посочените в т. 1 основни звена с еднакви оценки на изпълнението получават еднакво процентно увеличение на основните месечни заплати.

(2) Лицата, заемащи длъжности, посочени в приложение № 5 към чл. 1, ал. 1, т. 5, за които не се прилага Наредбата за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация, могат да получат увеличение на индивидуалните основни месечни заплати от 1 юли 2005 г. не по-голямо от 5 на сто.

(3) Алинея 1 се прилага, доколкото увеличението на индивидуалната основна месечна заплата няма да доведе до надвишаване на максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност.


Чл. 9. (1) Длъжностното разписание на администрациите на органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление, както и на другите бюджетни организации и дейности се разработва по образец съгласно приложението към Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията, приета с Постановление № 47 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2004 г.; изм., бр. 72 от 2004 г.), и се утвърждава от ръководителя на съответната администрация. Длъжностното разписание трябва да съответства на утвърдената численост на персонала.

(2) Заемането на длъжностите по трудово или по служебно правоотношение се извършва в съответствие с длъжностните разписания по ал. 1 и се отразява в поименните разписания на длъжностите по образец съгласно приложението към Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

(3) За незаетите длъжности се резервират средства за работни заплати в размер не по-малък от минималната или началната основна месечна заплата за длъжността и 10 на сто за други установени допълнителни възнаграждения.


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) Обезщетенията по чл. 220, 222 и 224 от Кодекса на труда и по чл. 61, 104, чл. 105, ал. 3 и чл. 106, ал. 2, 3 и 4, чл. 107, ал. 3 и чл. 107а от Закона за държавния служител на лицата, работили съответно по трудово или по служебно правоотношение и освободени от съответните администрации, се осигуряват от бюджетите на министерствата и другите бюджетни организации, от самостоятелните бюджети на висшите училища, на общините и на другите бюджетни организации и звена, като се отчитат по разходен § "Други възнаграждения и плащания за персонала" от Единната бюджетна класификация за 2006 г.


Допълнителни разпоредби

§ 1. "Бюджетни организации и дейности" по смисъла на постановлението са:

1. администрациите на органите на държавната власт и местната администрация и техните структурни звена независимо от формата и източника на финансиране;

2. другите държавни и общински организации и звена, които се финансират изцяло или частично от републиканския бюджет или от общинските бюджети;

3. специализираните организации и звена, които работят на извънбюджетна сметка, както и фондовете, създадени със закон или с друг нормативен акт, независимо от източниците на финансиране, доколкото друго не е указано в постановлението, в закон или в друг нормативен акт.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Необходимите средства за прилагане на постановлението се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2005 г. средства по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, трансфера от републиканския бюджет по самостоятелните им бюджети и извънбюджетни сметки, от собствени приходи на общините и по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.


§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.) На служителите, които след 1 януари 2006 г. преминават от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 8 до 10 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.


§ 4. Допълнително необходимите средства за осигурителни вноски за лицата по § 3 се осигуряват в рамките на средната месечна брутна заплата и одобрените с бюджета средства за работна заплата и се отчитат по съответните разходни параграфи.


§ 5. Основното месечно възнаграждение на държавните служители и на лицата, работещи по трудово правоотношение, от Министерството на вътрешните работи се определя с отделен нормативен акт на Министерския съвет съответно по реда на чл. 218, чл. 218а, ал. 1 и 2 и чл. 219, ал. 1 и 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи.


§ 6. Основното месечно възнаграждение на държавните служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", в териториалните й служби, в Главна дирекция "Охрана" и в териториалните й служби към Министерството на правосъдието се определят с нормативен акт на Министерския съвет при условията и по реда на чл. 20, ал. 4 и чл. 20а, ал. 2 и 3 от Закона за изпълнение на наказанията.


§ 7. Основните месечни заплати на гражданските лица от българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната, които не прилагат Закона за администрацията и Закона за държавния служител, се определят с нормативен акт на Министерския съвет.


§ 8. В приложение № 2 към чл. 4, ал. 3 от Постановление № 215 на Министерския съвет от 1999 г. за приемане на Устройствен правилник на Министерството на финансите и за преобразуване и закриване на административни структури към министъра на финансите (обн., ДВ, бр. 104 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 112 от 1999 г., бр. 30 от 2000 г., бр. 4, 16, 17, 55 и 87 от 2001 г., бр. 9 и 79 от 2002 г., бр. 42, 49 и 102 от 2003 г., бр. 8, 64 и 106 от 2004 г. и бр. 27 от 2005 г.) се правят следните изменения:

1. (В сила от 01.05.2005 г.) В т. 1 числото "8778" се заменя с "8760".

2. (В сила от 01.06.2005 г.) В т. 1 числото "8760" се заменя с "8717".

3. (В сила от 01.07.2005 г.) В т. 1 числото "8717" се заменя с "8701".


§ 9. Постановлението се приема на основание чл. 107а, ал. 3 и 4 от Кодекса на труда и чл. 67, ал. 2 от Закона за държавния служител.


§ 10. (Изм. - ДВ, бр. 83 от 2005 г., в сила от 18.10.2005 г.) Министърът на труда и социалната политика, министърът на държавната администрация и административната реформа и министърът на финансите дават указания по изпълнението на постановлението и решават в рамките на определените им компетенции възникнали специфични въпроси по прилагането му.


§ 11. Параграф 8, т. 1, 2 и 3 влизат в сила съответно от 1 май, 1 юни и 1 юли 2005 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 194 ОТ 2 СЕПТЕМВРИ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 73 ОТ 2005 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила от 30 август 2005 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 198 ОТ 12 СЕПТЕМВРИ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 76 ОТ 2005 Г.)


§ 5. Постановлението влиза в сила от 1 септември 2005 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 206 ОТ 27 СЕПТЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА

(ОБН. - ДВ, БР. 78 ОТ 2005 Г.)


§ 24. Министърът на финансите да извърши необходимите промени по бюджетите на съответните администрации във връзка със създаването на Министерство на икономиката и енергетиката.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


§ 26. Постановлението влиза в сила от 1 октомври 2005 г.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 215 ОТ 12 ОКТОМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНАТА РЕФОРМА

(ОБН. - ДВ, БР. 83 ОТ 2005 Г.)


§ 10. Навсякъде думите "министърът на държавната администрация" и "министъра на държавната администрация" се заменят съответно с "министърът на държавната администрация и административната реформа" и "министъра на държавната администрация и административната реформа" в следните нормативни актове на Министерския съвет:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

10. Постановление № 137 от 2005 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (обн., ДВ, бр. 56 от 2005 г.; изм., бр. 67 от 2005 г.).

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


§ 14. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 234 ОТ 3 НОЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА ПРИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ

(ОБН. - ДВ, БР. 89 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 08.11.2005 Г.)


§ 9. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на чл. 3, т. 2, § 3, 5 и 7, които влизат в сила от 1 януари 2006 г.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 229 ОТ 31 ОКТОМВРИ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 90 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.11.2005 Г.)


§ 10. Служебните правоотношения на служителите, чиято дейност преминава от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол към Министерството на труда и социалната политика, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите и Изпълнителна агенция "Пътища", се уреждат в съответствие с чл. 87а от Закона за държавния служител.


§ 11. Постановлението влиза в сила от 1 ноември 2005 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 250 ОТ 25 НОЕМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 96 ОТ 2005 Г., В СИЛА ОТ 01.12.2005 Г.)


§ 77. Постановлението влиза в сила от 1 декември 2005 г. с изключение на разпоредбата на § 52, т. 1, буква "а" относно чл. 4, ал. 5 и т. 7 относно чл. 22, т. 10, които влизат в сила от датата на присъединяване на Република България към Европейския съюз.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 272 ОТ 14 ДЕКЕМВРИ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 103 ОТ 2005 Г.)


§ 3. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2006 г., а ако към тази дата Данъчно-осигурителният процесуален кодекс не е влязъл в сила - от деня на влизането му в сила, с изключение на § 1, т. 2, букви "а", "б", "в", "г" и "д", които влизат в сила съответно от 1 август 2005 г., от 1 септември 2005 г., от 1 октомври 2005 г., от 1 ноември 2005 г. и от 1 декември 2005 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 284 ОТ 27 ДЕКЕМВРИ 2005 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 137 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2005 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 1 ОТ 2006 Г.)


§ 2. Параграф 1 влиза в сила, както следва:

1. Точка 1 - от 7 септември 2005 г.

2. Точка 2 - от 18 октомври 2005 г.

3. Точки 3 и 4 - от 1 септември 2005 г.

4. Точка 5 - от 18 октомври 2005 г.

5. Точка 6:

а) буква "а" - от 18 октомври 2005 г.;

б) буква "б" - от 25 ноември 2005 г.

6. Точки 7 - 11 - от 18 октомври 2005 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 300 ОТ 29 ДЕКЕМВРИ 2005 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 2 ОТ 2006 Г.)


§ 5. Разпоредбите на § 2, т. 2 и § 4 влизат в сила от 1 януари 2006 г., а разпоредбите на § 1, т. 1, буква "а", т. 9, буква "а", т. 18 и т. 20, буква "а", подбуква "бб", буква "з", подбуква "бб" и буква "р", подбуква "аа", § 2, т. 1, буква "б" и § 3, т. 2, буква "б" влизат в сила от влизането в сила на Закона за вътрешния одит в публичния сектор.


§ 6. Служебните правоотношения на служителите, чиято дейност преминава от Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол към Министерството на финансите, се уреждат в съответствие с чл. 87а от Закона за държавния служител.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 51 ОТ 10 МАРТ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 24 ОТ 2006 Г.)


§ 5. Необходимите средства за прилагане на постановлението се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. средства по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, трансфера от републиканския бюджет по самостоятелните им бюджети и извънбюджетни сметки, от собствени приходи на общините и по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.


§ 6. (1) Министрите по чл. 7а, ал. 3 представят на министъра на финансите списъците за утвърждаване в едноседмичен срок от обнародването на постановлението.

(2) Министърът на финансите по предложение на министрите по ал. 1 внася в Министерския съвет предложение за изменение на средните месечни брутни заплати на едно лице от персонала на съответната администрация.


§ 7. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2006 г. с изключение на § 2, т. 4, която влиза в сила от 1 март 2006 г., и § 3, който влиза в сила от деня на обнародването в "Държавен вестник".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 109 ОТ 8 МАЙ 2006 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ИНСТИТУТ ПО МЕТРОЛОГИЯ

(ОБН. - ДВ, БР. 40 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 05.05.2006 Г.)


§ 21. Постановлението влиза в сила от 5 май 2006 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 111 ОТ 15 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 43 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 26.05.2006 Г.)


§ 9. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 116 ОТ 22 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 45 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 02.06.2006 Г.)


§ 3. (1) За осигуряване на средства за изплащане на допълнителните възнаграждения по чл. 7а от Постановление № 137 на Министерския съвет от 2005 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности министърът на финансите по предложение на съответните първостепенни разпоредители с бюджетни кредити да предостави допълнителни средства от централния бюджет за 2006 г. в размер 4 845 019 лв., разпределени съгласно приложението.

(2) Средствата по ал. 1 да се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет средства за членство на Република България в Европейския съюз.

(3) Средствата по ал. 1 могат да се използват само за изплащане на допълнителните възнаграждения по чл. 7а от Постановление № 137 на Министерския съвет от 2005 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности и на дължимите за тях задължителни осигурителни вноски.

(4) По предложение на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити министърът на финансите да извърши налагащите се промени по съответните бюджети.


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Приложение към § 3, ал. 1



Получател на средствата Сума
по   (в лв.)
ред    
1. Министерството на икономиката  
  и енергетиката 623 239
1.1. в т. ч. Агенцията за малки и  
  средни предприятия 244 236
2. Министерството на образованието  
  и науката 52 152
3. Министерството на държавната  
  администрация и администра-  
  тивната реформа 120 432
4. Министерството на финансите 868 815
5. Министерството на регионалното  
  развитие и благоустройството 1 492 533
5.1. в т. ч. Агенция "Пътища" 153 605
6. Министерството на земеделието  
  и горите 364 822
7. Министерството на труда и  
  социалната политика 633 821
7.1. в т. ч. Агенцията за социално  
  подпомагане 74 319
7.2. Агенцията по заетостта 40 920
8. Министерството на транспорта 273 698
9. Министерството на околната  
  среда и водите 415 507
     


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 121 ОТ 26 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 46 ОТ 2006 Г., В СИЛА ОТ 06.06.2006 Г.)


§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на § 5, който влиза в сила от 1 май 2006 г.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 67 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 73 от 2005 г., в сила от 30.08.2005 г., доп. - ДВ, бр. 76 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. - ДВ, бр. 78 от 2005 г., в сила от 01.10.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 89 от 2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 90 от 2005 г., в сила от 01.11.2005 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2005 г., в сила от 01.12.2005 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 1 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 40 от 2006 г., в сила от 05.05.2006 г., изм. - ДВ, бр. 43 от 2006 г., в сила от 26.05.2006 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 45 от 2006 г., в сила от 02.06.2006 г.)


Средни месечни брутни заплати на едно лице от персонала по министерства, ведомства и други бюджетни организации, финансирани от републиканския бюджет



Министерства, Средна месечна брутна заплата на едно лице (в лв.)
по ведомства и други през 2006 г., в сила от:
ред организации 01.01. 01.02. 01.03. 01.04. 01.05. 01.06. 01.07. 01.08. 01.09. 01.10. 01.11. 01.12.
А Б 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1. Министерство на                        
  външните работи -                        
  общо 511,39                      
  в т.ч.:                        
1.1. Администрация на                        
  министерството 510,77                      
2. Министерство на                        
  държавната админи-                        
  страция и админист-                        
  ративната реформа -                        
  общо 495,32   498,05                  
  в т.ч.:                        
2.1. Здравеопазване 486,40   486,40                  
2.2. Администрация на                        
  министерството 612,59   658,00                  
3. Министерство на                        
  държавната политика                        
  при бедствия и ава-                        
  рии - общо 432,20                      
  в т. ч:                        
3.1. Администрация на                        
  министерството 540,00                      
4. Министерство на                        
  здравеопазването -                        
  общо 331,05                      
  в т.ч.:                        
4.1. Здравеопазване 327,88                      
4.2. Администрация на                        
  министерството 520,30                      
5. Министерство на                        
  земеделието и гори-                        
  те - общо 382,31   383,52                  
  в т.ч.:                        
5.1. Администрация на                        
  министерството 450,48   460,40                  
6. Министерство на                        
  икономиката и                        
  енергетиката - общо 486,54   501,28 508,17                
  в т.ч.:                        
6.1. Администрация на                        
  министерството 574,52   607,64 613,91                
7. Министерство на                        
  културата - общо 406,03                      
  в т.ч.:                        
7.1. Администрация на                        
  министерството 556,63                      
8. Министерство на                        
  образованието и                        
  науката - общо 300,05   300,16                  
  в т.ч.:                        
8.1. Администрация на                        
  министерството 538,56   548,77                  
8.2. Училища в чужбина 167,48                      
9. Министерство на                        
  околната среда и                        
  водите - общо 446,66   461,58                  
  в т.ч.:                        
9.1. Администрация на                        
  министерството 529,92   607,62                  
10. Министерство на                        
  правосъдието - общо 498,63                      
  в т.ч.:                        
10.1. Администрация на                        
  министерството 503,56                      
11. Министерство на                        
  регионалното разви-                        
  тие и благоустрой-                        
  ството - общо 365,65   389,50 403,97                
  в т.ч.:                        
11.1. Администрация на                        
  министерството 505,61   678,45 703,22                
12. Министерство на                        
  транспорта - общо 479,47   487,61 487,61                
  в т.ч.:                        
12.1. Здравеопазване 330,22   330,22 330,22                
12.2. Администрация на                        
  министерството 565,60   635,62 645,67                
13. Министерство на                        
  труда и социалната                        
  политика - общо 377,81   382,23                  
  в т.ч.:                        
13.1. Администрация на                        
  министерството 534,07   662,13                  
14. Министерство на                        
  финансите - общо 465,89   469,70                  
  в т.ч.:                        
14.1. Администрация на                        
  министерството 576,60   670,03                  
15. Агенция за ядрено                        
  регулиране (без                        
  длъжностите по чл. 4,                        
  ал. 2 и 3 от Закона за                        
  безопасно използване                        
  на ядрената енергия) 568,57                      
16. Държавна агенция                        
  за младежта и спор-                        
  та - общо 423,60                      
  в т.ч.:                        
16.1. Администрация на                        
  агенцията 536,97                      
17. Държавна комисия                        
  за енергийно и водно                        
  регулиране (без длъж-                        
  ностите по чл. 12,                        
  ал. 5 ЗЕ) 574,00                      
18. Второстепенни разпо-                        
  редители с бюджетни                        
  кредити и дейности                        
  към Министерския                        
  съвет:                        
18.1. Държавна агенция за                        
  бежанците 425,65                      
18.2. Държавна агенция за                        
  информационни тех-                        
  нологии и съобщения 557,80                      
18.3. Комисия за борба с                        
  трафика на хора 544,85                      
18.4. Комисия за защита                        
  от дискриминация 494,20                      
18.5. Комисия за защита                        
  на личните данни                        
  (без изборните                        
  длъжности) 494,81                      
18.6. Национален компен-                        
  сационен жилищен                        
  фонд 611,35                      
18.7. Ловни стопанства 356,01                      
18.8. Редакция "Норма-                        
  тивни актове" 834,20                      
18.9. Централна комисия                        
  за борба с противо-                        
  обществените прояви                        
  на малолетните и не-                        
  пълнолетните 769,14                      
19. Държавна комисия                        
  по сигурността на                        
  информацията 628,05                      
20. Комисия за защита                        
  на конкуренцията                        
  (без изборните                        
  длъжности) 546,00                      
21. Комисия за регули-                        
  ране на съобщенията                        
  (без изборните длъж-                        
  ности по чл. 23 от                        
  Закона за далеко-                        
  съобщенията) 677,24                      
22. Национален статис-                        
  тически институт -                        
  общо 417,52     429,47                
  в т. ч.:                        
22.1. Централно управ-                        
  ление 521,68     529,21                
23. Съвет за електронни                        
  медии (администра-                        
  тивно-техническа                        
  служба) 485,74                      
24. Комисия за установя-                        
  ване на имущество,                        
  придобито от престъп-                        
  на дейност 846,55                      
                           


Забележки:

1. Организациите и звената, непосочени в приложението, ползват средните месечни брутни заплати на едно лице за съответния отрасъл и дейност след съгласуване с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите.

2. Начислените средства за заплати на лицата, заемащи ръководни длъжности, на които възнагражденията са определени със закон, се прибавят към формираните по реда на чл. 2, ал. 1 и 2 от постановлението средства за заплати.

3. В средната месечна брутна заплата по пореден № 10 не са включени съответно възнагражденията на инспекторите в Инспектората по Закона за съдебната власт, на държавните служители - офицери, сержанти и граждански лица, и на лицата, работещи по трудово правоотношение в Главна дирекция "Охрана" и в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието.


Приложение № 2 към чл. 1, ал. 1, т. 2


(Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 45 от 2006 г., в сила от 02.06.2006 г.)


Средни месечни брутни заплати на едно лице в делегираните от държавата дейности във функциите общи държавни служби, отбрана и сигурност, образование, здравеопазване, социално осигуряване, подпомагане и грижи, почивно дело, култура и религиозни дейности, финансирани чрез бюджетите на общините



Функция, група, дейност Средна
по   месечна
ред   брутна зап-
    лата за текущо
    възнаграждение
    на едно лице
    (в лв.) от
    1 януари 2006 г.
1. Общи държавни служби 414,75
- Дейност 111 - Контролни  
  държавни и общински органи 338,63
- Дейност 122 - Общинска  
  администрация 419,30
2. Отбрана и сигурност 209,46
3. Образование 321,49
4. Здравеопазване 257,05
5. Социално осигуряване,  
  подпомагане и грижи -  
  Социални заведения 244,59
6. Почивно дело, култура,  
  религиозни дейности -  
  Култура 268,98
     


Приложение № 3 към чл. 1, ал. 1, т. 3


(Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.)


Таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за работещите в държавната администрация



Длъжностни нива От 1 януари 2006 г.
по от Единния класи- минимална максимална
ред фикатор на длъж- основна основна
  ностите в админи- месечна месечна
  страцията заплата заплата
    (в лв.) (в лв.)
1 2 3 4
1. А1 984 1450
2. А2 829 1243
3. А3, Б1 673 1088
4. А4, Б2 596 984
5. А5, Б3 492 829
6. А6, Б4 337 673
7. А7, Б5, В1 311 622
8. А8, Б6 269 570
9. А9, Б7, В2 249 466
10. Б8, В3 236 414
11. Б9, Б10, Б11, В4 186 404
12. В5, Г1 166 389
13. В6, В7 160 342
14. В8, В9, Г2, Г3 160 290
       


Забележка. За длъжностите от длъжностни нива Б9, Б10 и Б11, когато се заемат по служебно правоотношение, минималната основна месечна заплата е 236 лв. от 1 януари 2006 г.


Приложение № 4 към чл. 1, ал. 1, т. 4


(Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.)



Таблица
на длъжностните наименования, минималните и максималните основни
месечни заплати за заетите в Националната агенция за приходите
 
  От 1 януари 2006 г.
по Длъжностни наименования минимална максимална
ред   основна месечна основна месечна
    заплата заплата
    (в лв.) (в лв.)
1. Директор на териториална дирекция (ТД); главен директор на главна дирекция в Централното управление на Националната агенция за приходите (ЦУ на НАП); директор на дирекция в ЦУ на НАП 725 1140
2. Заместник-директор на ТД на НАП; директор на дирекция в ТД; началник на отдел в ЦУ на НАП 600 1000
3. Заместник-директор на дирекция в ТД на НАП; началник на отдел в ТД на НАП; заместник-началник на отдел в ТД на НАП; началник на сектор в ЦУ на НАП 540 950
4. Главен експерт в ЦУ на НАП; главен експерт по приходите в ЦУ на НАП; главен инспектор по приходите в ЦУ на НАП; главен публичен изпълнител в ЦУ на НАП; главен юрисконсулт в ЦУ на НАП 500 890
5. Началник на сектор в ТД на НАП 380 760
6. Главен експерт в ТД на НАП; главен инспектор по приходите в ТД на НАП; главен публичен изпълнител в ТД на НАП; главен юрисконсулт в ТД на НАП; главен счетоводител в ТД на НАП; старши експерт в ЦУ на НАП; старши експерт по приходите в ЦУ на НАП; старши инспектор по приходите в ЦУ на НАП; старши публичен изпълнител в ЦУ на НАП; старши счетоводител в ЦУ на НАП; старши юрисконсулт в ЦУ на НАП 340 725
7. Старши експерт в ТД на НАП; старши инспектор по приходите в ТД на НАП; старши публичен изпълнител в ТД на НАП; старши юрисконсулт в ТД на НАП; старши счетоводител в ТД на НАП; експерт в ЦУ на НАП; експерт по приходите в ЦУ на НАП; инспектор по приходите в ЦУ на НАП; публичен изпълнител в ЦУ на НАП; счетоводител в ЦУ на НАП; юрисконсулт в ЦУ на НАП 311 570
8. Експерт в ТД на НАП; инспектор по приходите в ТД на НАП; публичен изпълнител в ТД на НАП; юрисконсулт в ТД на НАП; счетоводител в ТД на НАП 250 492
9. Главен специалист; старши специалист; старши счетоводител (средно образование); технически сътрудник (средно образование); изпълнител (средно образование) 160 440
10. Специалист; счетоводител (средно образование); изпълнител 160 337
       


Забележки:

1. Изискванията за вида на образованието и специалността за длъжностните наименования в таблицата, както и за трудов стаж, правоспособност и други се определят от работодателя като страна по трудовия договор с длъжностното разписание или с длъжностните характеристики, освен ако за това има задължителни разпоредби, утвърдени с нормативен акт.

2. В рамките на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни наименования с вътрешните правила за работната заплата могат да бъдат определени диференцирани диапазони за длъжности в различните структури и звена в зависимост от тяхната специфика.

3. Конкретните длъжностни наименования на длъжностите "специалист", "технически сътрудник" и "изпълнител" се определят от професионалната им насоченост, конкретизирани с длъжностните характеристики, а основните месечни заплати се определят в рамките на диференцираните диапазони, определени с вътрешни правила за работната заплата.


Приложение № 5 към чл. 1, ал. 1, т. 5


Таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на: заместник-министрите, председателите, заместник-председателите и членовете на държавни комисии; председателите и заместник-председателите на държавни агенции; областните управители и заместник областните управители; изпълнителните директори на изпълнителни агенции; ръководителите на административни структури, създадени със закон или с постановление, и техните заместници; кметовете, заместник-кметовете и кметските наместници



Длъжностни наименования От 1 януари 2005 г. От 1 юли 2005 г.
по   Минимална Максимална Минимална Максимална
ред   основна основна основна основна
    месечна месечна месечна месечна
    заплата заплата заплата заплата
    (в лв.) (в лв.) (в лв.) (в лв.)
1 2 3 4 5 6
1. Председател на държавна агенция; председател        
  на държавна комисия; заместник-министър;        
  главен държавен здравен инспектор; областен        
  управител; кмет на Столичната община 850 1250 881 1295
2. Заместник-председател на държавна агенция;        
  заместник-председател на държавна комисия;        
  член на държавна комисия; изпълнителен дирек-        
  тор на изпълнителна агенция; ръководител на        
  административна структура, създадена със закон        
  или с постановление; председател на Надзорния        
  съвет на Агенцията за приватизация; изпълните-        
  лен директор на Агенцията за приватизация; из-        
  пълнителен директор на Агенцията за следприва-        
  тизационен контрол; кмет на община с населе-        
  ние над 50 000 души; заместник-кмет на        
  Столичната община 800 1150 829 1191
3. Заместник-ръководител на административна        
  структура, създадена със закон или с постановле-        
  ние; член на Надзорния съвет на Агенцията за        
  приватизация; органи по чл. 10, ал. 1, т. 3, 4 и 5 от        
  Закона за опазване на околната среда; член на        
  Акредитационния съвет в Националната агенция        
  за оценяване и акредитация 700 1100 725 1140
4. Заместник областен управител; кмет на община с        
  население до 50 000 души; заместник-кмет на        
  община с население над 50 000 души; кмет на        
  район с население над 50 000 души 575 950 596 984
5. Заместник-кмет на община с население до 50 000        
  души; кмет на район с население до 50 000 души;        
  председатели на постоянни комисии по области на        
  висшето образование и председател на Постоянна ко-        
  мисия за следакредитационно наблюдение и контрол 325 650 337 700
6. Заместник-кмет на район с население над 50 000 души 300 600 311 650
7. Заместник-кмет на район с население до 50 000 души;        
  кмет на кметство 260 550 269 600
8. Кметски наместник 200 340 207 352
           


Приложение № 6 към чл. 1, ал. 1, т. 6


Таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на: началниците и членовете на кабинетите на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите; на съветниците, експертите и техническите сътрудници в тези кабинети, както и на експертите за връзки с обществеността в кабинетите на областните управители



Длъжностни наименования От 1 януари 2005 г. От 1 юли 2005 г.
по   Минимална Максимална Минимална Максимална
ред   основна основна основна основна
    месечна месечна месечна месечна
    заплата заплата заплата заплата
    (в лв.) (в лв.) (в лв.) (в лв.)
1. Началник на кабинета на министър-председателя 950 1400 984 1450
2. Началник на кабинета на заместник министър-        
  председател 850 1300 881 1347
3. Говорител на Министерския съвет, парламентарен        
  секретар в кабинета на министър-председателя, на-        
  чалник на кабинета на министър 800 1200 829 1243
4. Съветник в кабинета на министър-председателя,        
  парламентарен секретар в кабинета на заместник        
  министър-председател 750 1100 777 1140
5. Експерт в кабинета на министър-председателя,        
  съветник в кабинета на заместник министър-пред-        
  седател, парламентарен секретар в кабинета на        
  министър 475 800 492 829
6. Експерт в кабинета на заместник министър-пред-        
  седател, съветник в кабинета на министър 325 700 337 725
7. Експерт в кабинета на министър, експерт за връз-        
  ки с обществеността в кабинета на областния        
  управител 300 650 311 673
8. Технически сътрудник в кабинета на министър-        
  председателя, технически сътрудник в кабинета        
  на заместник министър-председател 275 600 285 622
9. Технически сътрудник в кабинета на министър 250 525 259 544
           


Приложение № 7 към чл. 1, ал. 1, т. 7


(Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.)


Таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати за заетите в науката и образованието


НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ


I. Наука и висше образование



Длъжностни наименования От 1
по   януари
ред   2006 г.
1 2 3
1. Председател на НЦАН 642
2. Професор; ст. н. с. I ст. 481
3. Доцент; ст. н. с. II ст. 402
4. Гл. асистент, научен сътрудник I ст.,  
  старши преподавател във висше  
  училище (ВУ) 342
5. Старши асистент; научен сътруд-  
  ник II ст.; преподавател във ВУ 330
6. Асистент, научен сътрудник III ст. 318
7. Главен секретар, помощник-ректор 524
8. Директор с висше образование,  
  образователна степен"магистър",  
  "бакалавър" 481
9. Началник на отдел, главен счетово-  
  дител, главен юрисконсулт с висше  
  образование, образователна степен  
  "магистър", "бакалавър" 402
10. Началник на сектор с висше обра-  
  зование, образователна степен  
  "магистър", "бакалавър" 321
11. Главен експерт с висше образова-  
  ние, образователна степен "магис-  
  тър", "бакалавър" 257
12. Старши експерт с висше образова-  
  ние, образователна степен "магис-  
  тър", "бакалавър" 225
13. Младши експерт с висше образова-  
  ние, образователна степен "магис-  
  тър", "бакалавър" 208
14. Главен специалист, старши специа-  
  лист, младши специалист, образова-  
  телна степен "специалист", "средно  
  професионално" 160
15. Технически сътрудник 160
16. Изпълнител 160
     


II. Средно образование


№ по ред Длъжностни наименования От 1
и група   януари
    2006 г.
1 2 3
1. Педаго- Директор на училище, детска  
гически градина и обслужващо звено  
специалис- I категория 358
ти с ръко- Директор на училище, детска  
водни градина и обслужващо звено  
функции II категория 347
  Директор на училище, детска  
  градина и обслужващо III ка-  
  тегория 322
  Директор на училище, детска  
  градина и обслужващо звено  
  IV категория 313
  Помощник-директор с висше  
  образование с присъдена обра-  
  зователно-квалификационна  
  степен "магистър" или  
  "бакалавър" 290
2. Педаго- Учител (педагогически спе-  
гически циалист) с висше образование  
специа- с присъдена образователно-  
листи квалификационна степен "ма-  
  гистър" или "бакалавър" и  
  I професионално-квалифика-  
  ционна степен 297
2.1. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образование  
  с присъдена образователно-  
  квалификационна степен "ма-  
  гистър" или "бакалавър" и  
  II професионално-квалифи-  
  кационна степен 290
2.2. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образование  
  с присъдена образователно-  
  квалификационна степен "ма-  
  гистър" или "бакалавър" и  
  III професионално-квалифи-  
  кационна степен 267
2.3. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образование  
  с присъдена образователно-  
  квалификационна степен "ма-  
  гистър" или "бакалавър" и  
  IV професионално-квалифи-  
  кационна степен 264
2.4. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образование  
  с присъдена образователно-  
  квалификационна степен "ма-  
  гистър" или "бакалавър" и  
  V професионално-квалифи-  
  кационна степен 259
2.5. Учител (педагогически спе-  
  циалист) с висше образование  
  с присъдена образователно-  
  квалификационна степен "ма-  
  гистър" или "бакалавър" без  
  професионално-квалификаци-  
  онна степен 257
2.6. Ръководител на филиал на  
  Междуучилищен център за  
  трудово-политехническо  
  обучение (МУЦТПО) 290
3. Специа- Специалисти с ръководни  
листи функции с висше образование  
  с присъдена образователно-  
  квалификационна степен "ма-  
  гистър" или "бакалавър"  
  (главен счетоводител и др.) 245
3.1. Специалисти с висше обра-  
  зование с присъдена образо-  
  вателно-квалификационна  
  степен "магистър" или  
  "бакалавър" 220
4. Работ- Средно професионално об-  
ници разование: майстор-готвач,  
  готвач, майстор-сладкар,  
  лаборант, техник, механик 163
4.1. Средно образование, средно  
  професионално и средно с  
  квалификация: помощник-  
  готвач, дърводелец, маши-  
  нист, тракторист, шофьор,  
  шивач, монтьор, огняр, ра-  
  ботник по ремонт и под-  
  държане на ..., снабдител,  
  спасител 160
4.2. Основно образование:  
  прислужник, чистач, работ-  
  ник в кухня, перач, общ  
  работник 160
5. Помощ- Средно професионално об-  
но-обслуж- разование: завеждащ админи-  
ващ пер- стративна служба, касиер,  
сонал касиер-домакин 163
5.1. По- Средно образование: завеж-  
мощно- дащ административна служба,  
обслужващ касиер, касиер-домакин, сек-  
персонал ретар, домакин, технически  
  изпълнител, помощник-  
  възпитател, помощник на  
  учителя 160
6. Охрана Пазач невъоръжена охрана 160
     


Забележки:

1. Министърът на образованието и науката определя длъжностите от преподавателския персонал, които се приравняват към длъжността "учител".

2. Началните размери на основните месечни заплати на длъжностните наименования "старши научен сътрудник" I и II степен и "научен сътрудник" I, II и III степен могат да се ползват от организациите и звената на бюджетна издръжка, при условие че имат обособено структурно звено, в което се изпълняват научноизследователски задачи.

3. За длъжностите, необхванати в това приложение, се прилага редът по чл. 1, ал. 3 от постановлението.

4. Посочените в таблицата размери на начални основни месечни заплати не се прилагат за длъжностите във военните академии и висшите военни училища.


Приложение № 8 към чл. 1, ал. 1, т. 8


(Изм. - ДВ, бр. 24 от 2006 г., в сила от 01.01.2006 г.)


Таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати на персонала, зает в здравните и лечебните заведения - бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството



№ по Длъжностни наименования От 1 януари От 1 юли
ред   2005 г. (в лв.) 2005 г. (в лв.)
1. Директор на здравно и лечебно заведение 408 423
2. Председател на специализиран състав в Националната експертна лекарска    
  комисия (НЕЛК) 384 398
3. Заместник-директор на здравно и лечебно заведение 361 374
4. Член на НЕЛК; председател на териториална експертна лекарска комисия    
  (ТЕЛК); завеждащ отделение (лаборатория); главен счетоводител и началник    
  на отдел с висше образование в здравно и лечебно заведение; главен юрисконсулт 291 301
5. Член на ТЕЛК; главен експерт по трудово-лекарска експертиза; старши лекар в    
  болнично отделение; завеждащ направление (служба, сектор и др.) с висше образование 259 268
6. Специалист (магистър или бакалавър) с висше медицинско образование; специа-    
  лист (магистър или бакалавър) с висше немедицинско образование 247 256
7. Специалист по ... (за завършилите колежи с образователно-квалификационна    
  степен "специалист" и приравнените към тях, завършили полувисше образование)    
  и завършилите средно медицинско образование 157 163


Забележки:

1. Наименованието на длъжностите "специалист с висше медицинско образование" и "специалист с висше немедицинско образование" се конкретизира от работодателите в длъжностните разписания на организациите и звената от този отрасъл според изпълняваните дейности и функции.

2. За длъжностите, необхванати в приложението, се прилага чл. 1, ал. 3 от постановлението.

3. Посочените в таблицата размери на начални основни месечни заплати не се прилагат за длъжностите в лечебните заведения към Министерството на отбраната по чл. 5, ал. 1 от Закона за лечебните заведения.


Приложение № 9 към чл. 1, ал. 1, т. 9


Таблица на длъжностните наименования и размерите на началните основни месечни заплати за заетите в културата, които не прилагат Закона за държавния служител



№ по Длъжностни наименования От 1 януари От 1 юли
ред   2005 г. (в лв.) 2005 г. (в лв.)
1. Директор на организация на национално равнище 464 481
2. Заместник-директор на организация на национално равнище 388 402
3. Началник на отдел, главен счетоводител и главен юрисконсулт в органи-    
  зация на национално равнище 310 321
4. Директор на организация на териториално и регионално равнище 279 289
5. Заместник-директор на организация на териториално и регионално равнище 248 257
6. Началник на отдел и главен счетоводител в организация на териториално и    
  регионално равнище 233 241
7. Главен експерт, главен инспектор, главен юрисконсулт 217 225
8. Старши експерт, старши инспектор, старши юрисконсулт 201 208
9. Младши експерт, младши инспектор, младши юрисконсулт 164 170


Забележка. За длъжностите, необхванати в това приложение, се прилага чл. 1, ал. 3 от постановлението.


Промени настройката на бисквитките