Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 63 от 2.VIII

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА ТАЙНО ГЛАСУВАНЕ ЗА ИЗБОР НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, ПРИЕМАНЕ СТРУКТУРА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ИЗБОР НА ЧЛЕНОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПРОЦЕДУРНИ ПРАВИЛА ЗА ТАЙНО ГЛАСУВАНЕ ЗА ИЗБОР НА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, ПРИЕМАНЕ СТРУКТУРА НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ И ИЗБОР НА ЧЛЕНОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Обн. ДВ. бр.63 от 2 Август 2005г.

Народното събрание на основание чл. 84, т. 6 и 7 и чл. 86 от Конституцията на Република България и във връзка с чл. 54 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


Приема процедурни правила за тайно гласуване за избор на министър-председател, приемане структура на Министерския съвет и избор на членове на Министерския съвет на Република България, както следва:

1. При провеждане на тайното гласуване се избира комисия в състав по двама народни представители от всяка парламентарна група, както следва: от Парламентарната група на Коалиция за България - 2, от Парламентарната група на НСДВ - 2, от Парламентарната група на Движение за права и свободи - 2, от Парламентарната група на "Коалиция Атака" - 2, от Парламентарната група на ОДС - СДС, Демократическа партия, Движение "Гергьовден", БЗНС, НС-БЗНС - 2, от Парламентарната група на Демократи за Силна България - 2, от Парламентарната група на Български народен съюз - 2. Председателят на комисията се избира от Народното събрание.

2. Гласуването се провежда на два тура: първи - за избор на министър-председател, и втори - за приемане на структура и състав на Министерския съвет.

3. (1) Гласуването за министър-председател се извършва с една бяла бюлетина, на която е изписано името на предложения кандидат и три квадратчета за отразяване волята на гласуващия народен представител - "за", "против" и "въздържал се".

(2) Гласуването за структурата и състава на Министерския съвет се извършва с една бюлетина, на която е изписано: 1. "За структура на Министерския съвет" - "за", "против" и "въздържал се", и 2. "За състав на Министерския съвет" - "за", "против" и "въздържал се".

4. Бюлетините за гласуване се дават на народните представители от членовете на комисията по избора.

5. Народните представители осъществяват гласуването чрез отбелязване със знак в съответното квадратче на бюлетините, отразяващо неговия вот.

6. След гласуването народният представител пуска бюлетината в избирателната кутия.

7. Извършеното гласуване се отбелязва в списък на народните представители, като гласувалият народен представител се подписва.

8. Разкъсване, зачертаване и други знаци върху бюлетината не я правят недействителна.

9. Бюлетината е недействителна, когато:

а) не е направена по образец;

б) ако в бюлетината не е изразено волеизявление;

в) ако в бюлетината са изразени едновременно две или повече волеизявления по един и същ въпрос.

10. Гласуването се провежда в рамките на 1 час, считано от обявяване на процедурата, освен ако има чакащи народни представители за гласуване.

11. След приключване на гласуването Комисията за провеждане на избора съставя протокол за резултатите от гласуването, който председателят на комисията обявява пред Народното събрание.

12. Решенията се считат за приети, ако за тях са гласували повече от половината от гласувалите народни представители.

13. По неуредените от тези правила въпроси компетентен орган за вземане на решения е комисията по т. 1.

Решението е прието от XL Народно събрание на 27 юли 2005 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките