Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 45 от 2.VI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 118 ОТ 22 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДОПУСКАНЕ НА КОМАНДИРОВАНИ ЧУЖДЕНЦИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 142 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 118 ОТ 22 МАЙ 2006 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ДОПУСКАНЕ НА КОМАНДИРОВАНИ ЧУЖДЕНЦИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В РАМКИТЕ НА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 142 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 68 ОТ 2002 Г.)

В сила от 01.01.2007 г.

Обн. ДВ. бр.45 от 2 Юни 2006г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В наименованието на наредбата думите "допускане на командировани чужденци" се заменят с "командироване на работници или служители от държавите членки или на работници или служители от трети страни".


§ 2. Членове 1 и 2 се изменят така:

"Чл. 1. (1) Наредбата се прилага по отношение на работници или служители от държавите членки или на работници или служители от трети страни, командировани на територията на Република България за определен срок от работодател със седалище в държава членка или в трета страна, с когото те са в трудово правоотношение през периода на командироването.

(2) При изчисляването на срока по ал. 1 се отчитат всички предходни периоди на командироване за извършване на същата работа.

Чл. 2. Работниците или служителите по чл. 1, ал. 1 извършват работа на територията на Република България в случаите, когато техният работодател ги командирова:

1. за собствена сметка и под свое ръководство за изпълнение на договор за предоставяне на услуги, сключен между него и местното лице, за което са предназначени услугите;

2. в притежаваните от него предприятия на територията на Република България."


§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Командировани чужденци се допускат" се заменят с "Командированите работници или служители по чл. 2 работят".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Разходите за издръжка на командированите работници или служители през периода на командироването са част от работната заплата по ал. 1, т. 2."

3. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 3 и 4 и се изменят така:

"(3) В случаите, когато министърът на труда и социалната политика е разпрострял прилагането на колективен трудов договор по реда на чл. 51б, ал. 4 от Кодекса на труда, работодателят от държава членка прилага по отношение на командированите работници или служители условията на колективния трудов договор, които са по-благоприятни от минимално предвидените в ал. 1.

(4) В случаите на монтаж на съоръжения, когато това е неразделна част от договор за доставка и монтажът се извършва от квалифицирани работници и/или специалисти на доставящата фирма, за въвеждане в експлоатация на доставените съоръжения не се прилагат условията по ал. 1, т. 2 - 4, ако работниците или служителите са командировани за не повече от 8 календарни дни."

4. Създава се ал. 5:

"(5) Алинея 4 не се прилага спрямо дейностите в областта на строителството, изброени в приложението."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) Когато българското законодателство предвижда по-неблагоприятни условия по ал. 1 от законодателството на държавата, на територията на която е седалището на работодателя по чл. 1, ал. 1, местното лице гарантира на командирования работник или служител спазването на по-благоприятните условия."

6. Създава се ал. 7:

"(7) В случаите по ал. 6 командированите работници или служители от трети страни не могат да бъдат третирани по-благоприятно от командированите работници или служители от държави членки."


§ 4. В чл. 4 думите "Чужденците, командировани на територията на Република България за осъществяване на дейностите по чл. 1, ал. 1, се допускат" се заменят с "Командированите работници или служители по чл. 2 работят на територията на Република България".


§ 5. Членове 5 и 6 се изменят така:

"Чл. 5. Местното лице, което приема командирования работник или служител, декларира пред Агенцията по заетостта спазването на условията по чл. 3.

Чл. 6. Работодателят от държава членка или от трета страна представя в Агенцията по заетостта чрез местното лице документ, удостоверяващ наличието на трудово правоотношение с командирования работник или служител, съобразно законодателството на държавата, където е седалището му."


§ 6. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" осъществява връзка и сътрудничество с компетентните органи на други държави относно условията на труд, регламентирани в чл. 3."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Сътрудничеството по ал. 1 включва предоставяне на информация относно:

1. условията на труд при командироване, регламентирани в чл. 3;

2. мотивирани искания на компетентните органи на други държави в случаите на:

а) транснационално предлагане на работници;

б) установени нарушения и случаи на незаконна трансгранична дейност;

3. командироване на работници от трети страни."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думата "чужденци" се заменя с "работници или служители".

4. Създава се ал. 4:

"(4) Агенцията по заетостта чрез своите териториални поделения предоставя информация за условията за командироване, предвидени в чл. 3, ал. 1."


§ 7. Параграф 1 от допълнителната разпоредба се изменя така:

"§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Местно лице" е регистрирано по българското законодателство физическо или юридическо лице, което за своята дейност ползва услугите на командирован работник или служител.

2. "Държави членки" са държавите - членки на Европейския съюз, или друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство."


§ 8. В заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нов § 4:

"§ 4. Наредбата не се прилага за членове на екипажи в търговското корабоплаване."

2. Досегашният § 4 става § 5.


Заключителни разпоредби

§ 9. Постановлението влиза в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.


Приложение към чл. 3, ал. 5


Дейностите, посочени в чл. 3, ал. 5, включват всички дейности, отнасящи се до строителството, ремонта, възстановяването, поддържането, изменението или разрушаването на сгради, и в частност следните работи:

1. изкопни работи

2. преместване на земни маси

3. фактически строителни работи

4. сглобяване или разглобяване на панелни елементи

5. довършителни работи или инсталиране

6. изменения

7. обновяване

8. ремонт

9. разглобяване

10. разрушаване

11. поддръжка

12. поддържане, бояджийски работи и почистване

13. подобрения.


Промени настройката на бисквитките