Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 23.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-10 ОТ 2011 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ВОЕННИТЕ КЛУБОВЕ И ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ОБЕКТИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА (ДВ, БР. 28 ОТ 2011 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-10 ОТ 2011 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ВОЕННИТЕ КЛУБОВЕ И ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ОБЕКТИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА (ДВ, БР. 28 ОТ 2011 Г.)

В сила от 23.12.2014 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.106 от 23 Декември 2014г.

§ 1. В чл. 1, ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "исторически беседи" се добавя "семинари, конференции и др.".

2. Точка 6 се изменя така:

"6. осигуряване на топъл обяд за правоимащите лица чрез организация, координация и контрол на функционирането на социалните кухни към Министерството на отбраната;".

3. Създава се нова т. 7:

"7. осигуряване на грижи в извънсемейна среда за правоимащите лица в домове за ветерани и военноинвалиди и домове за пенсионирани военнослужещи."

4. Досегашната т. 7 става т. 8.

5. Досегашната т. 8 става т. 9.


§ 2. Член 2 се отменя.


§ 3. В чл. 3, ал. 1 т. 3 се отменя.


§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 изречение 3 се изменя така: "При желание за провеждане на мероприятия извън тези, включени в годишния план, се подава писмено заявление до началника на съответния териториален отдел на агенцията."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) За провеждане на мероприятия от лица по чл. 4, т. 5 същите подават писмено заявление до началника на съответния териториален отдел на агенцията."


§ 5. В чл. 7 думите "мероприятията по чл. 1, ал. 3, т. 1 - 5, 7 и 8" се заменят с "мероприятията по чл. 1, ал. 3, т. 1 - 5, 8 и 9".


§ 6. В чл. 10 думите "по цени" се заменят с "по преференциални цени".


§ 7. Член 15 се отменя.


§ 8. Член 16 се отменя.


§ 9. Член 17 се отменя.


§ 10. В чл. 18 в края на изречението се поставя запетая и се добавя "който се актуализира към датата на провеждането му".


§ 11. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. Във военните клубове, предоставени за управление на агенцията, се осъществява културно-художествена и патриотично-възпитателна дейност чрез:

1. създаване, организиране и поддържане на школи, художествени състави, клубове по интереси и други форми на културно-художествена дейност;

2. разработване, организиране, координиране на дейностите по националните програми на Министерството на отбраната по военно-патриотичното възпитание и културно-информационната дейност, при наличие на средства за тяхното осигуряване."


§ 12. В чл. 21 думите "за обучение" се заличават.


§ 13. В чл. 22 думите "музикалните школи, художествените състави и клубовете по интереси към военните клубове" се заменят с "школите и художествените състави към военните клубове".


§ 14. В чл. 23 думите "Музикалните школи, художествените състави и клубовете по интереси" се заменят с "Школите и художествените състави", а думите "по време на зимния отдих - през месеците декември и януари, и по време на летния отдих - през месеците юли и август" се заличават.


§ 15. В чл. 24 думите "Музикалните школи" се заменят с "Школите", а думите "военния клуб, в който се обучават" се заменят със "съответния военен клуб".


§ 16. Член 25 се изменя така:

"Чл. 25. (1) При осигуряване на концертни изяви от военните клубове, свързани с празници, чествания, семинари, методически сборове и други мероприятия по чл. 4, т. 1 и 2, транспортът и командироването на участниците се осигуряват от бюджета/годишната бюджетна сметка на съответната структура, в рамките на финансовата квота на основната програма/програма.

(2) Разходваните средства по ал. 1 се осигуряват на агенцията за сметка на заявителя по реда на бюджетната процедура за съответната година."


§ 17. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. Дейността по чл. 26 се осъществява чрез:

1. предоставяне на информация, отнасяща се до отдиха и възстановяването, предоставянето на социални услуги, оползотворяване на свободното време чрез различни форми на културно-художествени дейности и в изпълнение на Наредба № Н-29 от 2010 г. за условията и реда за адаптация на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия при освобождаване от военна служба (ДВ, бр. 95 от 2010 г.) и след предоставяне на актуална информация от дирекция "Социална политика" към Министерството на отбраната и Централно военно окръжие;

2. популяризиране дейността на военните клубове и военно-почивните домове и хотели;

3. предоставяне на информация за условията и възможността за кандидатстване на военна служба и за дейността на военни академии, висши военни училища, факултети, филиали и институти към тях;

4. предоставяне на информация за социалните права на военнослужещите, цивилните служители и техните семейства, както и за реда за подпомагане на военнослужещите, цивилните служители, военноинвалидите и военнопострадалите, ветераните от войните и пенсионираните военнослужещи, изпаднали в тежко материално положение;

5. предоставяне на информация за спортната дейност на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия и възможностите за използване на спортната база;

6. предоставяне на информация за родолюбиви инициативи - организиране и провеждане на събития, срещи, кръгли маси, интерактивни дейности, кампании, чествания на исторически събития и личности, съхранение и популяризиране на патриотични традиции и други дейности, свързани с българската военна история;

7. библиотечна дейност."


§ 18. В чл. 28 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 2 думата "кухня" се заменя със "социална кухня".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Обстоятелствата по ал. 2 се проверяват от директора на дирекция "Военни клубове и военно-патриотично възпитание" въз основа на заявление от ръководителите на структурите на военно-патриотичните съюзи в съответното населено място относно потребността от откриването или закриването на социална кухня към Министерството на отбраната."

3. В ал. 4 думите "Управление на военните клубове и военно-почивното дело" се заменят с "Военни клубове и военно-патриотично възпитание", а думите "мотивиран доклад на" се заменят с "мотивиран доклад до".


§ 19. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. Социалните кухни към Министерството на отбраната се създават към военни клубове и гарнизонни столове в населени места, в които агенцията има свои служители, и при наличие на финансови възможности за това."


§ 20. В чл. 31 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения:

а) в т. 1 думите "350 лв." се заменят с "370 лв.";

б) в т. 2 думите "влошено здравословно състояние" се заменят с "трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Редът за подбор на правоимащите лица за ползване на социалните кухни към Министерството на отбраната се определя в правила за организация и функциониране на социалните кухни към Министерството на отбраната, издадени от изпълнителния директор на агенцията."


§ 21. В чл. 32, ал. 1 думите "към протокола по чл. 31, ал. 2" се заличават.


§ 22. Член 35 се отменя.


§ 23. В чл. 38, ал. 2 се създава нова т. 2а:

"2а. документ, издаден от НОИ, удостоверяващ размера на получаваната пенсия;".


§ 24. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 в края на изречението се поставя тире и се добавя "за 5 дни, 7 дни, 10 дни или 15 дни."

2. В ал. 2 се създава т. 2а:

"2а. документ, издаден от НОИ, удостоверяващ размера на получаваната пенсия;".


§ 25. В чл. 45 думите "по реда на Наредбата за устройството и управлението на гробищните паркове (гробищата) и обредните зали в тях на територията на Община Троян (приета с Решение № 475-II от 25.10.2001 г. на Общинския съвет - гр. Троян, изменена и допълнена с Решение № 880 от 31.07.2003 г. и Решение № 247 от 24.02.2005 г. на Общинския съвет - гр. Троян)" се заменят с "по реда, определен в наредба, приета от Общинския съвет на гр. Троян."


§ 26. Член 48 се отменя.


§ 27. Създава се глава осма "Финансиране":

"Глава осма

ФИНАНСИРАНЕ

Чл. 49. Финансовото осигуряване на дейностите по наредбата се извършва в рамките на утвърдената бюджетна квота по съответната основна програма/програма по програмната структура на Министерството на отбраната за текущата година, формираща издръжката на агенцията.

Чл. 50. Финансирането на социалните кухни се осигурява чрез:

1. средства, осигурени от бюджета на Министерството на отбраната, планирани по реда на чл. 49;

2. дарения от местни и чуждестранни физически и юридически лица;

3. национални и международни програми;

4. приходи от други източници по ред, определен в закон или акт на Министерския съвет.

Чл. 51. Финансирането на домовете се осигурява от:

1. средства, осигурени от бюджета на Министерството на отбраната, планирани по реда на чл. 49;

2. такси, събирани от потребителите по реда на чл. 46;

3. дарения от местни и чуждестранни физически и юридически лица;

4. национални и международни програми и фондове;

5. собствени приходи на агенцията;

6. приходи от други източници по ред, определен със закон или акт на Министерския съвет."


§ 28. Параграф 5 от преходните и заключителните разпоредби се отменя.


Заключителни разпоредби

§ 29. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките