Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 50 от 3.VII

НАРЕДБА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ

 

НАРЕДБА ЗА СЪЩЕСТВЕНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ И ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО НА ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ

В сила от 01.07.2015 г.
Приета с ПМС № 162 от 29.06.2015 г.

Обн. ДВ. бр.50 от 3 Юли 2015г., изм. и доп. ДВ. бр.87 от 31 Октомври 2017г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят:

1. съществените изисквания към пиротехническите изделия;

2. процедурите за оценяване на съответствието и начините за удостоверяване на съответствието на пиротехническите изделия със съществените изисквания към тях;

3. категориите пиротехнически изделия;

4. задълженията на икономическите оператори;

5. етикетирането на пиротехническите изделия;

6. редът за издаване на разрешения за извършване на оценяване на съответствието;

7. задълженията на нотифицираните органи.

Чл. 2. Наредбата не се прилага за:

1. пиротехнически изделия за нуждите на Министерството на вътрешните работи, на Държавна агенция "Национална сигурност", на Главна дирекция "Охрана" при Министерството на правосъдието и на въоръжените сили на Република България;

2. оборудването на морските кораби съгласно Наредба № 54 от 2004 г. за техническите изисквания и оценяване съответствието на оборудването на морските кораби (обн., ДВ, бр. 76 от 2004 г.; изм., бр. 39 от 2009 г.; попр., бр. 44 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 32 от 2010 г., бр. 94 от 2011 г., бр. 84 от 2012 г., бр. 104 от 2013 г. и бр. 98 от 2014 г.);

3. пиротехнически изделия, предназначени за използване от въздухоплавателната индустрия;

4. ударни капси, предназначени за играчки, съгласно Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на играчките, приета с Постановление № 300 на Министерския съвет от 2010 г. (обн., ДВ, бр. 99 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 95 от 2012 г., бр. 73 от 2013 г. и бр. 14 от 2015 г.);

5. взривни вещества за граждански цели съгласно Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на взривните вещества за граждански цели, приета с Постановление № 52 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 26 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 115 от 2002 г., бр. 13 от 2003 г., бр. 11, 24 и 40 от 2006 г. и бр. 88 от 2014 г.);

6. боеприпаси;

7. фойерверки, които са произведени от български производител за негова собствена употреба и са одобрени за употреба само на територията на Република България, без да се предоставят на територията на други държави членки.

Глава втора.
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПАЗАРА

Чл. 3. Пиротехническите изделия се предоставят на пазара само ако отговарят на изискванията на тази наредба.

Чл. 4. (1) Когато пиротехнически изделия, които не отговарят на изискванията на наредбата, се представят на търговски панаири, изложения и демонстрации с цел маркетинг, се придружават от видим знак, който ясно обозначава наименованието и датата на съответния търговски панаир, изложение или демонстрация, несъответствието на пиротехническите изделия и забраната за предоставянето им на пазара до привеждането им в съответствие. При демонстрации на такива пиротехнически изделия се предприемат подходящи мерки за безопасност и се спазват указанията на компетентните органи.

(2) Пиротехнически изделия, произведени с цел изследване, разработване или изпитване, които не отговарят на изискванията на наредбата, се предоставят и използват за такива цели, когато видим знак ясно обозначава, че те не са в съответствие с изискванията на наредбата и не могат да се използват за други цели освен за изследване, разработване или изпитване.

Глава трета.
КАТЕГОРИИ ПИРОТЕХНИЧЕСКИ ИЗДЕЛИЯ

Чл. 5. (1) Пиротехническите изделия в зависимост от техния вид употреба или предназначение и степен на опасност, включително ниво на шум, се категоризират от производителя по следния начин:

1. фойерверки:

а) категория F1: фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и пренебрежимо ниско ниво на шум и които са предназначени за употреба в ограничени пространства, включително фойерверки, предназначени за употреба в жилищни сгради;

б) категория F2: фойерверки, при използването на които съществува ниска степен на опасност и ниско ниво на шум и които са предназначени за употреба на открито в ограничени пространства;

в) категория F3: фойерверки, при използването на които съществува средно висока степен на опасност, предназначени са за употреба в обширни открити пространства и чието ниво на шум не вреди на човешкото здраве;

г) категория F4: фойерверки, при използването на които съществува висока степен на опасност, предназначени са за използване само от лица със специализирани познания (известни като "фойерверки за професионална употреба") и чието ниво на шум не вреди на човешкото здраве;

2. сценични пиротехнически изделия:

а) категория Т1: пиротехнически изделия за сценична употреба, при използването на които съществува ниска степен на опасност;

б) категория Т2: пиротехнически изделия за сценична употреба, предназначени за използване само от лица със специализирани познания;

3. други пиротехнически изделия:

а) категория Р1: пиротехнически изделия, различни от фойерверки и сценични пиротехнически изделия, при използването на които съществува ниска степен на опасност;

б) категория Р2: пиротехнически изделия, различни от фойерверки и сценични пиротехнически изделия, предназначени за използване само от лица със специализирани познания.

(2) Нотифицираният орган по глава осма потвърждава категоризацията на пиротехническите изделия като част от процедурите за оценяване на съответствието по чл. 45.

Глава четвърта.
ВЪЗРАСТОВИ ГРАНИЦИ И ДРУГИ ОГРАНИЧЕНИЯ

Чл. 6. Забранява се предоставянето на пазара на:

1. фойерверки от категория F1 на лица под 12 години;

2. фойерверки от категория F2 на лица под 16 години;

3. фойерверки от категория F3, сценични пиротехнически изделия от категория Т1 и други пиротехнически изделия от категория Р1 на лица под 18 години.

Чл. 7. Производителите, вносителите и дистрибуторите могат да предоставят на пазара фойерверки от категория F4, сценични пиротехнически изделия от категория Т2 и други пиротехнически изделия от категория Р2 само на лица със специализирани познания.

Чл. 8. Други пиротехнически изделия от категория P1 за превозни средства, включително въздушни възглавници и системи за предварително обтягане на обезопасителни колани, не се предоставят на масовия потребител, освен когато тези пиротехнически изделия за превозни средства са монтирани в превозно средство или в подвижна част на превозно средство.

Глава пета.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ОПЕРАТОРИ

Раздел I.
Задължения на производителите

Чл. 9. Производителят, когато пуска на пазара пиротехническо изделие, гарантира, че то е проектирано и произведено в съответствие със съществените изисквания, определени в приложение № 1.

Чл. 10. (1) Производителят изготвя техническата документация съгласно изискванията, посочени в приложение № 2, и организира провеждане на съответната процедура за оценяване на съответствието по чл. 45.

(2) Когато съответствието на пиротехническото изделие с приложимите за него изисквания е доказано чрез съответната процедура по чл. 45, производителят изготвя ЕС декларация за съответствие съгласно приложение № 3 и нанася маркировката "СЕ".

(3) Производителят съхранява техническата документация и ЕС декларацията за съответствие в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара.

Чл. 11. (1) Производителят гарантира, че съществуват процедури, чрез които се осигурява съответствието на серийното производство с изискванията на наредбата.

(2) Производителят предприема необходимите действия при промени в проекта или характеристиките на пиротехническото изделие или при промени в хармонизираните стандарти или в други технически спецификации, чрез позоваването на които е декларирано съответствието на пиротехническото изделие.

Чл. 12. (1) Производителят с цел защитата на здравето и на безопасността на потребителите, предвид рисковете, които представлява дадено пиротехническо изделие, и при обосновано искане от страна на органите по чл. 27, ал. 2 от Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП) провежда изпитвания на образци от предоставените на пазара пиротехнически изделия, провежда разследвания и ако е необходимо, поддържа регистър на сигнали и жалби, на несъответстващи на изискванията на наредбата пиротехнически изделия и на изземвания на пиротехнически изделия.

(2) Производителят информира дистрибуторите за предприетите от него действия по ал. 1.

Чл. 13. Производителят гарантира, че пиротехническите изделия, които е пуснал на пазара, са етикетирани в съответствие с изискванията на глава шеста.

Чл. 14. (1) Производителят посочва върху пиротехническото изделие своето име, регистрирано търговско наименование или регистрирана търговска марка и пощенския адрес, на който може да се осъществи връзка с него. Когато размерът или естеството на изделието не позволява това, данните се нанасят върху опаковката му или в документ, който придружава пиротехническото изделие.

(2) С пощенския адрес по ал. 1 се посочва едно-единствено място, на което производителят може да бъде намерен. Адресът се представя по начин, разбираем за ползвателите и органите за надзор на пазара.

Чл. 15. Производителят гарантира, че пиротехническото изделие се придружава от ясни, разбираеми и съдържателни инструкции и информация за безопасност на български език.

Чл. 16. (В сила от 17.10.2016 г.) Производителят с цел улесняване проследимостта на пиротехническите изделия поставя върху етикета на всяко изделие регистрационен номер, съставен съгласно приложение № 4, който е определен от нотифицирания орган, извършил приложимите за изделието процедури за оценяване на съответствието.

Чл. 17. (В сила от 17.10.2016 г.) (1) Производителят създава и поддържа регистър, в който вписва данните по чл. 14, ал. 1, регистрационния номер по чл. 16, търговското наименование, общ тип и ако е приложимо, подтип на всяко произвеждано от него пиротехническо изделие и адрес на производствения обект.

(2) Регистърът по ал. 1 се съхранява за срок 10 години от датата на пускане на пиротехническото изделието на пазара.

(3) Производителят при мотивирано искане от органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП или от компетентните органи на други държави членки предоставя информацията по ал. 1.

(4) При прекратяване на дейността си производителят предава регистъра по ал. 1 за съхранение на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Чл. 18. (1) Производителят, когато смята или има основание да смята, че дадено пиротехническо изделие, пуснато от него на пазара, не съответства на наредбата, незабавно предприема необходимите коригиращи мерки, за да приведе пиротехническото изделие в съответствие, да го изтегли или да го изземе, ако това е целесъобразно.

(2) В случаите по ал. 1, когато пиротехническото изделие представлява риск, производителят информира незабавно за това органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП и компетентните органи на другите държави членки, в които пиротехническото изделие е предоставено на пазара, като представя подробни данни, по-специално относно несъответствието на пиротехническото изделие с изискванията и относно предприетите коригиращи мерки.

Чл. 19. (1) Производителят при обосновано искане от органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП предоставя на хартиен или на електронен носител на български или на друг посочен от тях език цялата информация и документация, необходима за доказване на съответствието на пиротехническото изделие с наредбата.

(2) Производителят сътрудничи на органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП по тяхно искане при всяко предприето действие за отстраняване на рискове, свързани с пиротехническите изделия, които е пуснал на пазара.

Раздел II.
Задължения на упълномощения представител

Чл. 20. Производителят може да упълномощи писмено свой представител за изпълнение на задълженията му, с изключение на тези по чл. 9 и чл. 10, ал. 1.

Чл. 21. Упълномощеният представител изпълнява задачите, определени в пълномощието от производителя. Пълномощието позволява на упълномощения представител да извършва най-малко следното:

1. да съхранява ЕС декларацията за съответствие и техническата документация на разположение на органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара;

2. при обосновано искане от органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП да предостави цялата информация и документация, необходима за доказване на съответствието на дадено пиротехническо изделие;

3. да сътрудничи на органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП по тяхно искане при всяко предприето действие за отстраняване на рискове, свързани с пиротехническите изделия, попадащи в рамките на пълномощието на упълномощения представител.

Раздел III.
Задължения на вносителите

Чл. 22. Вносителят пуска на пазара само пиротехнически изделия, съответстващи на изискванията на наредбата.

Чл. 23. Преди да пусне пиротехническо изделие на пазара, вносителят гарантира, че съответната процедура за оценяване на съответствието по чл. 45 е била проведена от производителя, че производителят е изготвил техническата документация, че върху пиротехническото изделие е нанесена маркировката "СЕ", че изделието се придружава от изискваните документи, както и че производителят е спазил изискванията по чл. 13 и 14.

Чл. 24. (1) Когато вносителят смята или има основание да смята, че дадено пиротехническо изделие не съответства на съществените изисквания, определени в приложение № 1, той не пуска пиротехническото изделие на пазара, докато не бъде приведено в съответствие.

(2) В случаите по ал. 1, когато пиротехническото изделие представлява риск, вносителят информира за това производителя и органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП.

Чл. 25. (1) Вносителят посочва върху пиротехническото изделие своето име, регистрирано търговско наименование или регистрирана търговска марка и пощенския адрес, на който може да се осъществи връзка с него, а когато това е невъзможно - върху неговата опаковка или в документ, който придружава пиротехническото изделие. Пощенският адрес се представя по разбираем начин за ползвателите и органите за надзор на пазара.

(2) Вносителят гарантира, че пиротехническото изделие се придружава от инструкции и информация за безопасност на български език.

Чл. 26. (В сила от 17.10.2016 г.) (1) Вносителят създава и поддържа регистър, в който вписва данните по чл. 25, ал. 1, регистрационния номер по чл. 16, търговското наименование, общ тип и ако е приложимо, подтип на всяко внасяно от него пиротехническо изделие и адрес на производствения обект.

(2) Регистърът по ал. 1 се съхранява за срок 10 години от датата на пускане на пиротехническото изделие на пазара.

(3) Вносителят при мотивирано искане от органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП или от компетентните органи на други държави членки предоставя информацията по ал. 1.

(4) При прекратяване на дейността си вносителят предава регистъра по ал. 1 за съхранение на ДАМТН.

Чл. 27. Вносителят гарантира, че докато отговаря за дадено пиротехническо изделие, условията на съхранение или транспортиране не застрашават съответствието му със съществените изисквания, определени в приложение № 1.

Чл. 28. (1) Вносителят с цел защитата на здравето и на безопасността на потребителите, предвид рисковете, които представлява дадено пиротехническо изделие, и при обосновано искане от органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП провежда изпитвания на образци от предоставените на пазара пиротехнически изделия, провежда разследвания и ако е необходимо, поддържа регистър на сигнали и жалби, на несъответстващи на изискванията на наредбата пиротехнически изделия и на изземвания на пиротехнически изделия.

(2) Вносителят информира дистрибуторите за предприетите от него действия по ал. 1.

Чл. 29. (1) Вносителят, когато смята или има основание да смята, че пуснато от него на пазара пиротехническо изделие не съответства на наредбата, незабавно предприема необходимите коригиращи мерки, за да приведе пиротехническото изделие в съответствие, да го изтегли или да го изземе, ако това е целесъобразно.

(2) В случаите по ал. 1, когато пиротехническото изделие представлява риск, вносителят информира незабавно за това органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП и компетентните органи на другите държави членки, в които пиротехническото изделие е предоставено на пазара, като представя подробни данни, по-специално - относно несъответствието на пиротехническото изделие с изискванията и за предприетите коригиращи мерки.

Чл. 30. Вносителят в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара съхранява копие от ЕС декларацията за съответствие на разположение на органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП и гарантира, че при поискване от тези органи може да предостави техническата документация.

Чл. 31. (1) Вносителят при обосновано искане от органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП предоставя на хартиен или на електронен носител на български или на друг посочен от тях език цялата информация и документация, необходима за доказване на съответствието на пиротехническото изделие с наредбата.

(2) Вносителят сътрудничи на органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП по тяхно искане при всяко предприето действие за отстраняване на рискове, свързани с пиротехническите изделия, които е пуснал на пазара.

Раздел IV.
Задължения на дистрибуторите

Чл. 32. Когато предоставя пиротехническо изделие на пазара, дистрибуторът действа с дължимата грижа по отношение на изискванията на тази наредба.

Чл. 33. Преди да предостави дадено пиротехническо изделие на пазара, дистрибуторът проверява дали е нанесена маркировката "СЕ", дали е придружено от изискваните документи, от инструкции и информация за безопасност на български език, както и дали производителят и вносителят са спазили изискванията съответно на чл. 13 и 14 и на чл. 25.

Чл. 34. (1) Когато дистрибуторът смята или има основание да смята, че дадено пиротехническо изделие не съответства на съществените изисквания, определени в приложение № 1, той не предоставя пиротехническото изделие на пазара, докато не бъде приведено в съответствие.

(2) В случаите по ал. 1, когато пиротехническото изделие представлява риск, дистрибуторът информира за това производителя или вносителя, както и органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП.

Чл. 35. Дистрибуторът гарантира, че докато отговаря за дадено пиротехническо изделие, условията на съхранение или транспортиране не застрашават съответствието му със съществените изисквания, определени в приложение № 1.

Чл. 36. (1) Дистрибуторът, когато смята или има основание да смята, че предоставено от него на пазара пиротехническо изделие не съответства на наредбата, следва да се увери, че са предприети необходимите коригиращи мерки за привеждането му в съответствие, за изтеглянето или изземването му, ако е целесъобразно.

(2) В случаите по ал. 1, когато пиротехническото изделие представлява риск, дистрибуторът информира незабавно за това органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП и компетентните органи на другите държави членки, в които пиротехническото изделие е предоставено на пазара, като представя подробни данни, по-специално - относно несъответствието на пиротехническото изделие с изискванията и за предприетите коригиращи мерки.

Чл. 37. (1) При обосновано искане от органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП дистрибуторът предоставя на хартиен или на електронен носител цялата информация и документация, необходима за доказване на съответствието на пиротехническото изделие с наредбата.

(2) Дистрибуторът сътрудничи на органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП по тяхно искане при всяко предприето действие за отстраняване на рискове, свързани с пиротехническите изделия, които е предоставил на пазара.

Раздел V.
Случаи, при които задълженията на производителя се прилагат и към вносителя и дистрибутора

Чл. 38. Когато вносител или дистрибутор пуска пиротехническо изделие на пазара със своето име или търговска марка или променя пиротехническо изделие, което вече е пуснато на пазара, по такъв начин, че съответствието с изискванията на наредбата може да бъде засегнато, той се счита за производител и изпълнява задълженията на производителя по глава пета, раздел I.

Раздел VI.
Идентификация на икономическите оператори

Чл. 39. (1) Икономическите оператори поддържат регистър, който съдържа информация за всеки икономически оператор, който им е доставил пиротехническо изделие, както и за всеки икономически оператор, на когото са доставили пиротехническо изделие.

(2) Информацията по ал. 1 и документите, които доказват осъществената доставка, се съхранява за период 10 години след датата на доставката и се предоставя на органите по чл. 27, ал. 2 ЗТИП по тяхно искане.

(3) Задълженията по ал. 1 и 2 могат да се изпълняват чрез регистрите по чл. 31 и 45 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, доколкото тези регистри отговарят на изискванията по ал. 1 и 2.

Глава шеста.
ЕТИКЕТИРАНЕ

Раздел I.
Етикетиране на пиротехническите изделия, различни от пиротехнически изделия за превозни средства

Чл. 40. (1) Производителят поставя върху всяко пиротехническо изделие на видимо място незаличим и четлив етикет на официалния/официалните език/езици на държавата членка, в която пиротехническото изделие се предоставя на пазара.

(2) Когато пиротехническото изделие се предоставя на пазара на територията на Република България, етикетът по ал. 1 е на български език.

(3) Данните върху етикета трябва да са ясни, разбираеми и съдържателни.

(4) Когато върху пиротехническото изделие няма достатъчно място, за да бъдат спазени изискванията за етикетиране по чл. 41, информацията се предоставя върху най-малката опаковка.

Чл. 41. Етикетът по чл. 40, ал. 1 съдържа:

1. информацията за производителя по чл. 14, ал. 1, а когато производителят е установен в трета държава - и информацията за вносителя по чл. 25, ал. 1;

2. наименование, тип и категория на изделието;

3. (в сила от 17.10.2016 г.) регистрационен номер съгласно приложение № 4;

4. номер на продукт, партиден или сериен номер;

5. инструкции за употреба;

6. нетното съдържание на взривното вещество;

7. информация за ограниченията по чл. 6;

8. за фойерверки от категории F3 и F4 - годината на производство;

9. за фойерверки от категория F1 - когато е приложимо, указание "само за употреба на открито" и посочване на минималните разстояния на безопасност;

10. за фойерверки от категория F2 - указание "само за употреба на открито" и когато е приложимо - посочване на минималните разстояния на безопасност;

11. за фойерверки от категория F3 - указание "само за употреба на открито" и посочване на минималните разстояния на безопасност;

12. за фойерверки от категория F4 - указание "за употреба само от лица със специализирани познания" и посочване на минималните разстояния на безопасност;

13. за сценичните пиротехнически изделия от категория Т1, когато е приложимо - указание "само за употреба на открито" и посочване на минималните разстояния на безопасност;

14. за сценичните пиротехнически изделия от категория Т2 - указание "за употреба само от лица със специализирани познания" и посочване на минималните разстояния на безопасност.

Раздел II.
Етикетиране на пиротехническите изделия за превозни средства

Чл. 42. (1) Етикетът на пиротехническото изделие за превозни средства съдържа информацията за производителя по чл. 14, ал. 1, наименованието и типа на пиротехническото изделие, неговия регистрационен номер, номер на продукт, партиден или сериен номер и когато е необходимо, инструкции за безопасност.

(2) Когато върху пиротехническото изделие за превозни средства няма достатъчно място, за да бъдат спазени изискванията за етикетиране по ал. 1, информацията се предоставя върху опаковката.

Чл. 43. (1) Пиротехническото изделие за превозни средства се придружава от информационен лист за безопасност, съставен в съответствие с приложение II към Регламент (ЕО) № 1907/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2006 г. относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH), за създаване на Европейска агенция по химикали, за изменение на Директива 1999/45/ЕО и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 793/93 на Съвета и Регламент (ЕО) № 1488/94 на Комисията, както и на Директива 76/769/ЕИО на Съвета и директиви 91/155/ЕИО, 93/67/ЕИО, 93/105/ЕО и 2000/21/ЕО на Комисията (ОВ, L 396, 30.12.2006 г., стр. 1 - 849), който се предоставя на професионалния потребител на посочения от него език.

(2) Информационният лист за безопасност по ал. 1 може да се предоставя на хартиен или електронен носител в зависимост от възможностите на професионалния потребител за достъп до него.

Глава седма.
СЪОТВЕТСТВИЕ НА ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ

Раздел I.
Презумпция за съответствие на пиротехническите изделия

Чл. 44. Пиротехнически изделия, които съответстват на хармонизираните стандарти или на части от тях, данните за които са били публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, се счита, че отговарят на съществените изисквания, посочени в приложение № 1, обхванати от тези стандарти или части от тях.

Раздел II.
Процедури за оценяване на съответствието

Чл. 45. За оценяване на съответствието на пиротехническо изделие производителят прилага една от следните процедури съгласно приложение № 2:

1. "ЕС изследване на типа" (модул B) в съчетание със:

а) "Съответствие с типа въз основа на вътрешен производствен контрол с надзор на проверката на продукта на случайни интервали" (модул С2), или с

б) "Съответствие с типа въз основа на осигуряване на качеството на производството" (модул D), или с

в) "Съответствие с типа въз основа на осигуряване на качеството на продукта" (модул Е);

2. "Съответствие въз основа на проверка на единичен продукт" (модул G);

3. "Съответствие въз основа на пълно осигуряване на качеството" (модул H), когато се извършва оценяване на съответствието на фойерверки от категория F4.

Раздел III.
ЕС декларация за съответствие

Чл. 46. ЕС декларацията за съответствие потвърждава, че е доказано съответствието със съществените изисквания, определени в приложение № 1.

Чл. 47. ЕС декларацията за съответствие се съставя по образеца съгласно приложение № 3, съдържа елементите, определени в съответните модули съгласно приложение № 2, и се актуализира редовно. Когато пиротехническото изделие се пуска или предоставя на пазара на територията на Република България и ЕС и декларацията не е съставена на български език, тя се превежда на български език.

Чл. 48. (1) Когато приложимите към пиротехническото изделие нормативни актове, които изискват ЕС декларация за съответствие, са повече от един, производителят изготвя само една ЕС декларация за съответствие, в която се посочват съответните актове на Европейския съюз и данните за публикуването им.

(2) Задължението по ал. 1 може да се изпълни чрез съставяне на досие от отделни ЕС декларации за съответствие, които се изискват от всички приложими за пиротехническото изделие актове на Европейския съюз.

Чл. 49. Като изготвя ЕС декларацията за съответствие, производителят поема отговорността за съответствието на пиротехническото изделие с изискванията на наредбата.

Раздел IV.
Правила и условия за нанасянето на маркировката "СЕ" и на други маркировки

Чл. 50. За маркировката "СЕ" се прилагат общите принципи, установени в чл. 30 от Регламент (ЕО) № 765/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 9 юли 2008 г. за определяне на изискванията за акредитация и надзор на пазара във връзка с предлагането на пазара на продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 339/93 (ОВ, L 218 от 13.08.2008 г., стр. 30 - 47).

Чл. 51. Маркировката "CE" се нанася върху пиротехническото изделие така, че да бъде видима, четлива и незаличима. Когато това не е възможно или не може да бъде гарантирано поради естеството на пиротехническото изделие, тя се нанася върху опаковката и в придружаващите документи.

Чл. 52. Маркировката "CE" се нанася, преди пиротехническото изделие да бъде пуснато на пазара.

Чл. 53. Маркировката "CE" е следвана от идентификационния номер на нотифицирания орган, когато този орган участва в оценяването на съответствието на пиротехническото изделие на етапа на производствения контрол. Идентификационният номер на нотифицирания орган се нанася от самия орган или по негови указания - от производителя.

Чл. 54. Маркировката "CE" и идентификационният номер на нотифицирания орган могат да бъдат следвани от друг знак, указващ специален риск или употреба.

Глава осма.
НОТИФИЦИРАНИ ОРГАНИ

Раздел I.
Изисквания към лицата, които кандидатстват за разрешение за оценяване на съответствието

Чл. 55. (1) Лицето, което кандидатства за получаване на разрешение за извършване на оценяване на съответствието на пиротехническите изделия, трябва да отговаря на изискванията на чл. 10, ал. 1 ЗТИП.

(2) В допълнение на изискванията по ал. 1 лицето, което кандидатства за получаване на разрешение за извършване на оценяване на съответствието на пиротехническите изделия, както и членовете на неговото висше ръководство и персонал не могат:

1. да бъдат проектанти, производители, снабдители, собственици, ползватели, купувачи, не могат да бъдат лица, които монтират или осъществяват поддръжка на пиротехническите изделия и/или на взривните вещества, или са представители на някое от тези лица;

2. да вземат пряко участие в проектирането, производството или конструирането, продажбата, монтирането, използването или поддръжката на пиротехнически изделия и/или на взривни вещества, както и да представляват лицата, ангажирани в тези дейности;

3. да извършват дейност, включително консултантска, която може да е в противоречие с тяхната независима преценка или почтено поведение по отношение на дейностите по оценяване на съответствието на пиротехнически изделия.

(3) Лицето по ал. 1 трябва:

1. да е в състояние да осъществява всички задачи по оценяване на съответствието, предвидени за него съгласно приложение № 2 и по отношение на които органът е бил нотифициран, независимо дали тези задачи се изпълняват от самия орган за оценяване на съответствието, или от негово име и на негова отговорност;

2. да разполага с описания на процедурите, в съответствие с които се извършва оценяването на съответствието, гарантиращи прозрачността и възможността за повтаряне на тези процедури, и да прилага подходящи политика и процедури, които да позволяват разграничение между задачите, които изпълнява като нотифициран орган, и всички други дейности;

3. да разполага с процедури за изпълнение на своите дейности, които надлежно отчитат размера на дадено предприятие, сектора, в който осъществява дейност, и неговата структура, степента на сложност на съответната технология на продукта и масовия или серийния характер на производството;

4. да участва в съответните органи по стандартизация и в координационната група на нотифицираните органи, създадена съгласно съответното законодателство на Европейския съюз за хармонизация, или да е добре информиран за дейността на тези структури и да прилага като общи насоки административните решения и документи, приети в резултат от работата на тази група.

(4) Ръководителите на лицето по ал. 1, както и неговият персонал трябва:

1. да имат добро техническо и професионално обучение, обхващащо дейността по оценяване, познания за изискванията на оценките, подходящи познания за съществените изисквания, за съответните хармонизирани стандарти и за приложимото действащо законодателство;

2. да притежават висока степен на почтено професионално поведение, което гарантира независимост от морален натиск или финансови подбуди, които могат да повлияят на преценката им или на резултатите от дейностите по оценяване на съответствието, особено по отношение на заинтересуваните лица.

(5) Изискванията по ал. 2, т. 1 не изключват възможността за употреба на пиротехнически изделия и/или взривни вещества, необходими за дейностите на органа за оценяване на съответствието, или за употребата на пиротехнически изделия за лични цели.

(6) Възнаграждението на висшето ръководство и на персонала, отговорен за изпълнението на задачите по оценяване на съответствието, на органа за оценяване на съответствието не зависи от броя на извършените оценки или от резултатите от тях.

(7) Когато лицето по ал. 1 възнамерява да възложи конкретни задачи, свързани с оценяване на съответствието, на подизпълнители или използва поделенията си, той гарантира, че подизпълнителят и/или поделението отговарят на изискванията на този член и информира ДАМТН за това.

(8) В случаите по ал. 7 лицето по ал. 1 следва да получи съгласието на производителя.

(9) Лицето по ал. 1 има разработена процедура за разглеждане на възражения срещу негови решения, свързани с оценяването на съответствието на пиротехнически изделия.

Раздел II.
Презумпция за съответствие на нотифицираните органи

Чл. 56. Когато лицето, което кандидатства за получаване на разрешение за извършване на оценяване на съответствието, доказва своето съответствие с критериите, определени в съответните хармонизирани стандарти или части от тях, данните за които са били публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, се счита, че той отговаря на изискванията, посочени в чл. 55, доколкото приложимите хармонизирани стандарти обхващат тези изисквания.

Раздел III.
Заявление за получаване на разрешение за оценяване на съответствието

Чл. 57. (1) (Доп. - ДВ, бр. 87 от 2017 г., в сила от 31.10.2017 г.) Лицето по чл. 55 подава до председателя на ДАМТН писмено заявление, в което се посочват изделията и процедурите, за които желае да получи разрешение, а също така и единен идентификационен код (ЕИК) по чл. 23 от Закона за търговския регистър. Към заявлението се прилагат:

1. (отм. - ДВ, бр. 87 от 2017 г., в сила от 31.10.2017 г.)

2. справка в табличен вид, съдържаща видовете пиротехнически изделия, приложимите за тях процедури за оценяване на съответствието, за които лицето твърди, че е компетентно, хармонизираните стандарти или методиките и инструкциите за измерване и изпитване, които ще се прилагат при оценяване на съответствието;

3. (изм. - ДВ, бр. 87 от 2017 г., в сила от 31.10.2017 г.) списък на персонала с разпределение на функциите и информация за вида на правоотношението, професионална автобиография, придружена от документ за завършено образование и допълнително придобита квалификация, както и справка относно неговата компетентност и опит за извършване на оценяване на съответствието по заявения обхват;

4. справка за техническите средства за извършване на изпитвания като част от процедурите за оценяване на съответствието, с които разполагат собствените му лаборатории и/или лабораториите, с които има сключени договори;

5. копие от сключените договори с подизпълнители или поделения, когато има такива;

6. декларация от лицето, че ще съгласува избраните от него подизпълнители с производителя или с упълномощения му представител и че подизпълнителите ще отговарят на изискванията на чл. 55;

7. копие от сертификатите за акредитация на лабораториите съгласно БДС ЕN ISO/IEC 17025 или на органите за контрол съгласно БДС EN ISO/IEC 17020, в чийто обхват попадат видовете изделия, за които лицето кандидатства, когато има такива;

8. декларации от лицето и от наетия от него персонал за обстоятелствата по чл. 55, ал. 1, т. 1 и по чл. 10, ал. 1, т. 3, 5 и 8 ЗТИП;

9. (отм. - ДВ, бр. 87 от 2017 г., в сила от 31.10.2017 г.)

10. копие от договора за застраховка за вредите, които могат да настъпят вследствие на неизпълнение на задълженията му, свързани с дейностите по оценяване на съответствието;

11. списък на стандартите по чл. 44, които притежава, отнасящи се до изделията, посочени в заявлението;

12. методики и инструкции за изпитване на изделията, когато не се прилагат стандартите по чл. 44;

13. копие от документи, удостоверяващи завършено образование, обучение за одитори, професионален и одиторски опит съгласно изискванията на БДС EN ISO 19011, на одитора, който ще извършва оценяване на внедрената система по качеството, когато това се изисква от процедурата за оценяване на съответствието;

14. наръчник и процедурите на системата по качеството;

15. документираните процедури за оценяване на съответствието, за които кандидатства;

16. документирана процедура за разглеждане на възражения срещу негови решения;

17. документ за платена такса за установяване съответствието на документите с изискванията на чл. 10, ал. 1 и 2 ЗТИП по чл. 27, ал. 1 от Тарифа № 11 за таксите, които се събират в системата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по Закона за държавните такси.

(2) В случаите по чл. 11, ал. 2 ЗТИП лицето, което кандидатства за получаване на разрешение за оценяване на съответствието, подава до председателя на ДАМТН заявлението по ал. 1, придружено от:

1. (изм. - ДВ, бр. 87 от 2017 г., в сила от 31.10.2017 г.) документите по ал. 1, т. 2 - 7, 10 - 13 и 15 - 17;

2. сертификат за акредитация от орган по акредитация в зависимост от изделията и процедурите, за които кандидатства:

а) за "ЕС изследване на типа" - по стандарти БДС EN ISO/IEC 17020 или БДС EN ISO/IEC 17065 и БДС EN ISO/IEC 17025;

б) за "Съответствие с типа въз основа на вътрешен производствен контрол с надзор на проверката на продукта на случайни интервали" - по стандарти БДС EN ISO/IEC 17025 и БДС EN ISO/IEC 17065 или БДС EN ISO/IEC 17020 и БДС EN ISO/IEC 17025;

в) за "Съответствие с типа въз основа на осигуряване качеството на производството" - по стандарт БДС ЕN ISO/IEC 17021;

г) за "Осигуряване качеството на продукта" - по стандарт БДС ЕN ISO/IEC 17021;

д) за "Съответствие въз основа на проверка на единичен продукт" - по стандарти БДС EN ISO/IEC 17020 и БДС EN ISO/IEC 17025 или БДС EN ISO/IEC 17065 и БДС EN ISO/IEC 17025;

е) за "Съответствие въз основа на пълно осигуряване на качеството" - по стандарт БДС ЕN ISO/IEC 17021.

(3) (Нова - ДВ, бр. 87 от 2017 г., в сила от 31.10.2017 г.) За обстоятелствата по чл. 10, ал. 1, т. 2 и 7 ЗТИП се извършва служебна проверка.

(4) (Предишна ал. 3, доп. - ДВ, бр. 87 от 2017 г., в сила от 31.10.2017 г.) При положителен резултат от проверките на документите по ал. 1 и 2 и служебната проверка по ал. 3 кандидатът за издаване на разрешение за оценяване на съответствието внася такси за извършване на проверка на място за установяване на техническата компетентност и способността за изпълнение на заявените процедури, определени в чл. 27, ал. 1 от Тарифа № 11 за таксите, които се събират в системата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по Закона за държавните такси.

Раздел IV.
Процедура за издаване на разрешение за извършване на оценяване на съответствието

Чл. 58. (1) Оценяването на изпълнението на изискванията по чл. 55 и 56 се извършва съгласно процедура, утвърдена от председателя на ДАМТН.

(2) В срок до 6 месеца от получаването на документите по чл. 57 председателят на ДАМТН взема решение за издаване на разрешение за извършване на оценяване на съответствието на пиротехнически изделия или отказва издаването му с мотивирана заповед. Издаването на разрешение за оценяване на съответствието на пиротехнически изделия се извършва по реда на чл. 12а ЗТИП.

(3) При издаване на разрешението за оценяване на съответствието на пиротехнически изделия се заплащат такси, определени в чл. 27, ал. 1 от Тарифа № 11 за таксите, които се събират в системата на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор по Закона за държавните такси.

(4) Разрешението за оценяване на съответствието не може да се прехвърля или преотстъпва на други физически или юридически лица.

(5) При ограничаване, спиране на действието или оттегляне на нотифицирането или когато нотифицираният орган преустанови дейността си, ДАМТН предприема подходящи действия, за да гарантира, че досиетата на този орган се обработват или се съхраняват от друг нотифициран орган и се предоставят при поискване на ДАМТН.

Глава девета.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА НОТИФИЦИРАНИТЕ ОРГАНИ

Чл. 59. Нотифицираният орган извършва оценяване на съответствието на изделието съгласно процедури за оценяване на съответствието, определени в приложение № 2. Нотифицираният орган поема пълната отговорност за задачите, изпълнявани от подизпълнителя/подизпълнителите или неговите поделения, без значение къде са установени те.

Чл. 60. Нотифицираният орган съхранява и предоставя при поискване от ДАМТН съответните документи относно оценката на квалификацията на подизпълнителя или на поделението и работата, извършена от тях съгласно приложение № 2.

Чл. 61. Нотифицираният орган извършва оценяването на съответствието по пропорционален начин, като се избягва ненужната тежест за икономическите оператори. Нотифицираният орган осъществява своята дейност, като надлежно отчита размера на дадено предприятие, сектора, в който то осъществява дейността си, неговата структура, степента на сложност на съответната технология на продукта и масовия или серийния характер на производството.

Чл. 62. (В сила от 17.10.2016 г.) (1) Нотифицираният орган определя регистрационен номер, съставен съгласно приложение № 4, и води регистър на пиротехническите изделия, за които е издал сертификат за ЕС изследване на типа съгласно процедурата "ЕС изследване на типа" (модул В), сертификат за съответствие съгласно процедурата "Съответствие въз основа на проверка на единичен продукт" (модул G) или одобрение на системата по качеството съгласно процедурата "Съответствие въз основа на пълно осигуряване на качеството" (модул Н). Нотифицираният орган редовно актуализира регистъра и го прави публично достояние чрез интернет.

(2) Регистърът по ал. 1 съдържа информацията и се води във формата съгласно приложение № 5. Той се съхранява за срок 10 години от датата, на която нотифицираният орган е издал съответния сертификат или одобрение.

(3) При отнемане на разрешението за извършване на оценяване на съответствието нотифицираният орган предава регистъра по ал. 1 на друг нотифициран орган или на ДАМТН.

Чл. 63. Когато нотифицираният орган прецени, че определен производител не е изпълнил съществените изисквания, определени в приложение № 1 или в съответстващите хармонизирани стандарти, или в други технически спецификации, той изисква от този производител да предприеме подходящите коригиращи мерки и не издава сертификат за съответствие.

Чл. 64. Когато в процеса на наблюдение за съответствие след издаването на сертификата нотифицираният орган установи, че пиротехническото изделие вече не отговаря на изискванията, той изисква от производителя да предприеме подходящи коригиращи мерки и спира действието или отнема сертификата, ако това се налага.

Чл. 65. Когато не са предприети коригиращи мерки или те не дадат необходимия резултат, нотифицираният орган ограничава, спира действието или отнема всякакви сертификати в зависимост от случая.

Чл. 66. Нотифицираният орган информира ДАМТН за:

1. всеки отказ, ограничаване, спиране на действието или отнемане на сертификати;

2. всякакви обстоятелства, които влияят върху обхвата или условията за нотифициране;

3. всички искания за получаване на информация, получени от органите за надзор на пазара относно дейности по оценяване на съответствието;

4. при поискване - за дейностите по оценяване на съответствието, извършени в обхвата на тяхната нотификация, и за всякакви други извършени дейности, включително извън територията на страната, или възлагане на подизпълнители.

Чл. 67. Нотифицираният орган предоставя на нотифицираните органи от други държави членки, осъществяващи подобни дейности по оценяване на съответствието, чийто предмет са същите пиротехнически изделия, съответната информация по проблеми, свързани с отрицателни и - при поискване, положителни резултати от оценяване на съответствието.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Пиротехническо изделие" е всяко изделие, което съдържа взривни вещества или взривна смес от вещества, предназначено да произведе топлина, светлина, звук, газ или дим или комбинация от такива ефекти чрез самоподдържащи се екзотермични химични реакции.

2. "Фойерверк" е пиротехническо изделие за увеселителни цели.

3. "Сценично пиротехническо изделие" е пиротехническо изделие, предназначено за употреба на сцена в закрити помещения или на открито, включително във филмови или телевизионни продукции, или за друга сходна употреба.

4. "Пиротехнически изделия за превозни средства" са части от устройства за безопасност в превозни средства, които съдържат пиротехнически вещества, използвани за задействане на тези или други устройства.

5. "Боеприпаси" са снаряди, метателни заряди и халосни боеприпаси, използвани в преносимо огнестрелно оръжие, други огнестрелни оръжия и артилерия.

6. "Лице със специализирани познания" е лице, което е оправомощено съгласно законодателството на държава членка да борави със и/или да използва на нейна територия фойерверки от категория F4, сценични пиротехнически изделия от категория Т2 и/или други пиротехнически изделия от категория Р2.

7. "Предоставяне на пазара" е всяка доставка на пиротехническо изделие за дистрибуция, потребление или използване на пазара на Европейския съюз в процеса на търговска дейност, срещу заплащане или безплатно.

8. "Пускане на пазара" е предоставянето на пиротехническо изделие на пазара на Европейския съюз за първи път.

9. "Производител" е физическо или юридическо лице, което произвежда пиротехническо изделие или което възлага проектирането или производството на такова изделие и предлага това пиротехническо изделие на пазара със своето име или търговска марка.

10. "Вносител" е всяко физическо или юридическо лице, установено в Европейския съюз, което пуска на пазара на Европейския съюз пиротехническо изделие от трета държава.

11. "Дистрибутор" е всяко физическо или юридическо лице във веригата на доставка, различно от производителя или вносителя, което предоставя пиротехническо изделие на пазара.

12. "Упълномощен представител" е всяко физическо или юридическо лице, установено в Европейския съюз, което е упълномощено писмено от производител да действа от негово име във връзка с определени задачи.

13. "Икономически оператори" са производителят, упълномощеният представител, вносителят и дистрибуторът.

14. "Техническа спецификация" е документ, определящ техническите изисквания, които трябва да бъдат изпълнени за определено пиротехническо изделие.

15. "Хармонизиран стандарт" е хармонизиран стандарт по смисъла на чл. 2, параграф 1, буква "в" от Регламент (ЕС) № 1025/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 25 октомври 2012 г. относно европейската стандартизация, за изменение на директиви 89/686/ЕИО и 93/15/ЕИО на Съвета и на директиви 94/9/ЕО, 94/25/ЕО, 95/16/ЕО, 97/23/ЕО, 98/34/ЕО, 2004/22/ЕО, 2007/23/ЕО, 2009/23/ЕО и 2009/105/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Решение № 87/95/ЕИО на Съвета и на Решение № 1673/2006/ЕО на Европейския парламент и на Съвета (ОВ, L 316 от 14.11.2012 г., стр. 12 - 33).

16. "Акредитация" е акредитация по смисъла на чл. 2, т. 10 от Регламент (ЕО) № 765/2008.

17. "Оценяване на съответствието" е процес, който доказва дали са изпълнени съществените изисквания по наредбата, свързани с дадено пиротехническо изделие.

18. "Орган за оценяване на съответствието" е орган, осъществяващ дейности по оценяване на съответствието, включително калибриране, изпитване, сертификация и контрол.

19. "Изземване" е всяка мярка, целяща да постигне връщане на пиротехническо изделие, което вече е било предоставено на крайния ползвател.

20. "Изтегляне" е всяка мярка, целяща предотвратяване на предоставянето на пазара на пиротехническо изделие, което е във веригата на доставка.

21. "Законодателство на Европейския съюз за хармонизация" е законодателството на Европейския съюз, което хармонизира условията за предлагане на продукти на пазара.

22. "Маркировка "CE" е маркировка, чрез която производителят указва, че пиротехническото изделие е в съответствие с приложимите изисквания, установени в законодателството на Европейския съюз за хармонизация, предвиждащо нейното нанасяне.

§ 2. Наредбата въвежда разпоредбите на Директива 2013/29/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за хармонизиране на законодателствата на държавите членки за предоставяне на пазара на пиротехнически изделия (ОВ, L 178 от 28.06.2013 г., стр. 27 - 65) и на Директива за изпълнение 2014/58/ЕС на Комисията от 16 април 2014 г. относно създаването съгласно Директива 2007/23/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на система за проследяване на пиротехнически изделия (ОВ, L 115 от 17.04.2014 г., стр. 28 - 31).

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 7, ал. 1 от Закона за техническите изисквания към продуктите.

§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 юли 2015 г., с изключение на разпоредбите на чл. 16, 17, 26, чл. 41, т. 3 и чл. 62, които влизат в сила от 17 октомври 2016 г.

§ 5. (1) Пиротехнически изделия, пуснати на пазара преди 1 юли 2015 г., които отговарят на изискванията на Наредбата за съществените изисквания и оценяване на съответствието на пиротехническите изделия, приета с Постановление № 315 на Министерския съвет от 2009 г. (обн., ДВ, бр. 102 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 75 от 2013 г., бр. 13 от 2015 г.), се предоставят на пазара до изчерпване на наличните количества.

(2) Националните разрешения за пиротехнически изделия за превозни средства, включително за резервни части за тях, издадени от държавите - членки на Европейския съюз, или от държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, преди 4 юли 2013 г., са валидни до изтичането на срока им.

(3) Сертификатите, издадени в съответствие с наредбата по ал. 1 или законодателството на държавите - членки на Европейския съюз, или на държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, което въвежда Директива 2007/23/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 май 2007 г. относно пускането на пазара на пиротехнически изделия (ОВ, L 154 от 14.06.2007 г., стр. 1 - 21), са валидни за целите на наредбата.

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 241 ОТ 26 ОКТОМВРИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 87 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 31.10.2017 Г.)


§ 19. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 9


СЪЩЕСТВЕНИ ИЗИСКВАНИЯ


1. Всяко пиротехническо изделие трябва да притежава функционалните характеристики, посочени от производителя на нотифицирания орган, с оглед гарантиране на максимална сигурност и надеждност.

2. Всяко пиротехническо изделие трябва да бъде проектирано и произвеждано по такъв начин, че да може да се обезврежда по безопасен начин чрез подходящ процес и с минимално въздействие върху околната среда.

3. Всяко пиротехническо изделие трябва да функционира правилно, когато се използва по предназначение. Всяко пиротехническо изделие трябва да бъде изпитвано при реални условия. При невъзможност това да стане в лаборатория изпитванията трябва да бъдат проведени при условията, в които пиротехническото изделие ще се използва. Следната информация и характеристики трябва да бъдат отчетени или изпитани, в случай че са приложими:

а) проект, конструкция и характерни свойства, включително подробен химически състав (маса и процентно съдържание на използвани вещества), и размери;

б) физическа и химическа стабилност на пиротехническото изделие при всички нормални и предвидими условия на околната среда;

в) чувствителност при нормални и предвидими условия на боравене и превоз;

г) съвместимост на всички компоненти по отношение на тяхната химическа стабилност;

д) устойчивост на пиротехническото изделие на влага, когато е предназначено за употреба при влажни или мокри условия и когато влагата може да окаже неблагоприятно въздействие върху неговата безопасност или надеждност;

е) устойчивост на ниски и високи температури, когато пиротехническото изделие е предназначено за съхранение или употреба при такива температури и охлаждането или нагряването на компонент или на пиротехническото изделие като цяло могат да окажат неблагоприятно въздействие върху неговата безопасност или надеждност;

ж) мерки за безопасност за предотвратяване на преждевременно или непреднамерено запалване или задействане;

з) подходящи инструкции и при необходимост - маркировка за безопасно боравене, съхранение, употреба (включително безопасни разстояния) и обезвреждане;

и) устойчивост на пиротехническото изделие, на неговата опаковка или на други компоненти срещу влошаване на състоянието при нормални и предвидими условия на съхранение;

к) спецификация на всички необходими уреди и принадлежности и инструкции за безопасна употреба на пиротехническото изделие.

По време на превоз и нормално боравене пиротехническото изделие трябва да съдържа състава на пиротехническата смес, освен ако производителят е предвидил друго в инструкциите за употреба.

4. Пиротехническото изделие не трябва да съдържа детониращи взривни вещества, различни от черен барут или възпламенителен състав, освен за пиротехнически изделия от категории P1, P2 и T2 и фойерверки от категория F4, които отговарят на следните условия:

а) детониращото взривно вещество да не може да бъде лесно извлечено от изделието;

б) за категория Р1 - пиротехническото изделие да не може да функционира като детониращо взривно вещество или, така както е проектирано и произведено, да не може самото то да инициира вторични взривни вещества;

в) за категории F4, Т2 и Р2 - пиротехническото изделие е проектирано и предназначено да не функционира като детониращо взривно вещество или ако е проектирано да детонира, самото то, така както е проектирано и произведено, да не може да инициира вторични взривни вещества.

5. Различните групи пиротехнически изделия трябва също да отговарят най-малко на следните изисквания:

А. Фойерверки:

1. Производителят отнася фойерверките към различните категории съгласно чл. 5, характеризиращи се по нетно съдържание на взривното вещество, безопасни разстояния, ниво на шума или други подобни характеристики. Категорията трябва да е ясно посочена на етикета:

а) за фойерверки от категория F1 трябва да са спазени следните изисквания:

аа) разстоянието на безопасност да бъде най-малко 1 m; въпреки това, когато е уместно, разстоянието на безопасност може да бъде по-малко;

бб) максималната стойност на нивото на шум не трябва да надвишава 120 dB (A, imp) или еквивалентно ниво на шум, измерено посредством друг подходящ метод, на разстоянието на безопасност;

вв) категория F1 не трябва да включва звукови петарди, пиробатерии от звукови петарди, звукови петарди със светлинен ефект и пиробатерии от звукови петарди със светлинен ефект;

гг) гърмящите топчета за хвърляне на земята от категория F1 не трябва да съдържат повече от 2,5 mg сребърен фулминат;

б) за фойерверки от категория F2 трябва да са спазени следните изисквания:

аа) разстоянието на безопасност трябва да бъде най-малко 8 m; въпреки това, когато е уместно, разстоянието на безопасност може да бъде по-малко;

бб) максималната стойност на нивото на шум не трябва да надвишава 120 dB (A, imp) или еквивалентно ниво на шум, измерено посредством друг подходящ метод, на разстоянието на безопасност;

в) за фойерверки от категория F3 трябва да са спазени следните изисквания:

аа) разстоянието на безопасност трябва да бъде най-малко 15 m; въпреки това, когато е уместно, разстоянието на безопасност може да бъде по-малко;

бб) максималната стойност на нивото на шум не трябва да надвишава 120 dB (A, imp) или еквивалентно ниво на шум, измерено посредством друг подходящ метод, на разстоянието на безопасност.

2. Фойерверките могат да се произвеждат само от материали, които свеждат до минимум риска за здравето, имуществото и околната среда, причинен от отломки.

3. Начинът на запалване трябва да бъде ясно видим или да бъде посочен върху етикета или в инструкциите.

4. Фойерверките не трябва да извършват хаотично и непредсказуемо движение.

5. Фойерверките от категории F1, F2 и F3 трябва да бъдат защитени срещу непреднамерено запалване чрез защитно покритие, чрез опаковката или чрез устройството на изделието. Фойерверките от категория F4 трябва да бъдат защитени срещу непреднамерено запалване чрез методи, определени от производителя.

Б. Други пиротехнически изделия:

1. Пиротехническите изделия трябва да са проектирани по такъв начин, че рискът за здравето, собствеността и околната среда да е сведен до минимум при нормалната им употреба.

2. Начинът на запалване трябва да бъде ясно видим или да бъде посочен върху етикета или в инструкциите.

3. Пиротехническите изделия трябва да са проектирани по такъв начин, че да се намали до минимум рискът за здравето, имуществото и околната среда от отломки при непреднамереното им запалване.

4. В зависимост от случая пиротехническото изделие трябва да функционира правилно до изтичане на срока на годност, посочен от производителя.

В. Средства за запалване:

1. Средствата за запалване трябва да могат да бъдат надеждно задействани и да имат достатъчен капацитет за задействане при всички нормални и предвидими условия на употреба.

2. Средствата за запалване трябва да бъдат защитени от електростатичен заряд при нормални и предвидими условия на съхранение и употреба.

3. Електрическите средства за запалване трябва да бъдат защитени срещу електромагнитни полета при нормални и предвидими условия на съхранение и употреба.

4. Покритията на възпламенителните шнурове трябва да имат необходимата механична якост и да предпазват адекватно взривния пълнеж, когато са подложени на нормално и предвидимо механично напрежение.

5. Параметрите за времето на горене на възпламенителните шнурове трябва да бъдат предоставяни заедно с пиротехническото изделие.

6. Електрическите характеристики (например безопасен ток, съпротивление и др.) на електрическите средства за запалване трябва да се предоставят заедно с пиротехническото изделие.

7. Проводниците на електрическите средства за запалване трябва да бъдат с достатъчна изолация и трябва да имат достатъчна механична якост, включително здрава връзка със средството за запалване, в зависимост от предназначението им.

Приложение № 2 към чл. 10, ал. 1


ПРОЦЕДУРИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА СЪОТВЕТСТВИЕТО


МОДУЛ B: ЕС изследване на типа

1. ЕС изследване на типа е тази част от процедурата за оценяване на съответствието, при която нотифициран орган изследва техническия проект на пиротехническото изделие, проверява и удостоверява, че техническият проект на пиротехническото изделие отговаря на изискванията на наредбата, приложими към него.

2. ЕС изследване на типа се извършва като оценка на пригодността на техническия проект на пиротехническото изделие чрез изследване на техническата документация и подкрепящите доказателства, посочени в т. 3, заедно с изследване на образец от крайния продукт, представителен за предвиденото производство (комбинация от изследване на типа произведен продукт и изследване на проекта на типа).

3. Производителят подава заявление за ЕС изследване на типа само до един нотифициран орган по свой избор. Заявлението включва:

3.1. Името и адреса на производителя и името и адреса на упълномощения представител, когато заявлението се подава от него.

3.2. Писмена декларация, че същото заявление не е подавано до друг нотифициран орган.

3.3. Техническата документация. Техническата документация позволява да се оцени съответствието на пиротехническото изделие с приложимите изисквания на наредбата и включва съответен анализ и оценка на риска (рисковете); техническата документация определя точно приложимите изисквания и обхваща дотолкова, доколкото е необходимо за нуждите на оценяването, проекта, производството и действието на пиротехническото изделие; техническата документация съдържа, когато е приложимо, най-малко следните елементи:

3.3.1. общо описание на пиротехническото изделие;

3.3.2. конструктивни и производствени чертежи и схеми на компонентите, сглобените единици, електрическите вериги и др.;

3.3.3. описанията и обясненията, необходими за разбиране на тези чертежи и схеми и за действието на пиротехническото изделие;

3.3.4. списък на хармонизираните стандарти, приложени изцяло или частично, данните за които са публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, и в случаите, когато тези стандарти не са били приложени - описания на решенията, приети за изпълнение на съществените изисквания на наредбата, включително списък на приложените други подходящи технически спецификации; при частично приложени хармонизирани стандарти техническата документация посочва частите, които са приложени;

3.3.5. резултати от извършените проектни изчисления, проведените изследвания и др.;

3.3.6. протоколи от изпитванията.

3.4. Представителни образци за предвижданото производство; нотифицираният орган може да изисква допълнителни образци, ако такива са необходими за осъществяване на програмата за изпитвания.

3.5. Подкрепящи доказателства за решението за пригодност на техническия проект; тези подкрепящи доказателства посочват всички използвани документи, по-специално в случаите, когато съответните хармонизирани стандарти не са били приложени изцяло; когато е необходимо, подкрепящите доказателства включват резултатите от изпитванията, проведени в съответствие с други подходящи технически спецификации от съответната лаборатория на производителя или от друга лаборатория от негово име и на негова отговорност.

4. Нотифицираният орган:

4.1. Изследва техническата документация и подкрепящите доказателства, за да оцени пригодността на техническия проект на пиротехническото изделие.

4.2. Удостоверява, че образецът/образците е/са произведен(и) в съответствие с техническата документация и определя елементите, проектирани в съответствие с приложимите разпоредби на съответните хармонизирани стандарти, както и елементите, проектирани в съответствие с други подходящи технически спецификации.

4.3. Провежда подходящи изследвания и изпитвания или организира тяхното провеждане с цел да провери дали в случаите, когато производителят е избрал да приложи решенията от съответните хармонизирани стандарти, същите са били приложени правилно.

4.4. Провежда подходящи изследвания и изпитвания или възлага тяхното провеждане с цел да провери дали в случаите, когато решенията от съответните хармонизирани стандарти не са приложени, решенията, избрани от производителя, включително тези в други приложени подходящи технически спецификации, отговарят на съответните съществени изисквания на наредбата.

4.5. Съгласува с производителя мястото, където ще се проведат изследванията и изпитванията.

5. Нотифицираният орган съставя доклад от оценката, в който описва действията, предприети съгласно т. 4, и получените резултати. Без оглед на задълженията си по отношение на нотифициращите органи нотифицираният орган разгласява изцяло или отчасти съдържанието на доклада само със съгласието на производителя.

6. Когато типът отговаря на изискванията на наредбата, приложими към съответното пиротехническо изделие, нотифицираният орган издава на производителя сертификат за ЕС изследване на типа. Сертификатът съдържа името и адреса на производителя, заключенията от изследването, условията (ако има такива) за неговата валидност и необходимите данни за идентификация на одобрения тип. Сертификатът за ЕС изследване на типа може да съдържа едно или повече приложения.

Сертификатът за ЕС изследване на типа и приложенията към него съдържат цялата необходима информация, за да може съответствието на произведените пиротехнически изделия да бъде оценено спрямо изследвания тип и да се даде възможност за осъществяването на контрол по време на експлоатация.

Когато типът не отговаря на приложимите изисквания на наредбата, нотифицираният орган отказва да издаде сертификат за ЕС изследване на типа и съответно информира подалия заявлението, като подробно мотивира отказа си.

7. Нотифицираният орган следи за евентуални промени в общоприетото ниво на технически познания, които промени показват, че одобреният тип може вече да не отговаря на приложимите изисквания на наредбата, и преценява дали такива промени изискват по-нататъшни проучвания. Ако случаят е такъв, нотифицираният орган информира производителя.

Производителят информира нотифицирания орган, у когото се намира техническата документация, отнасяща се до сертификата за ЕС изследване на типа, за всички промени на одобрения тип, които могат да повлияят на съответствието на пиротехническото изделие със съществените изисквания на наредбата или на условията за валидност на сертификата. Такива промени изискват допълнително одобрение под формата на допълнение към оригиналния сертификат за ЕС изследване на типа.

8. Всеки нотифициран орган информира своя нотифициращ орган за сертификати за ЕС изследване на типа и/или за допълнения към тях, които е издал или отнел, и периодично или при поискване предоставя на нотифициращия орган списък на сертификатите и/или допълненията към тях, които е отказал да издаде, спрял е действието им или по друг начин е ограничил.

Всеки нотифициран орган информира останалите нотифицирани органи за сертификатите за ЕС изследване на типа и/или за допълнения към тях, чието издаване е отказал, отнел, спрял е действието им или по друг начин е ограничил, а при поискване - и за сертификатите и/или допълненията към тях, които е издал.

Европейската комисия, държавите членки и останалите нотифицирани органи могат при поискване да получат копие от сертификатите за ЕС изследване на типа и/или от допълненията към тях. При поискване Европейската комисия и държавите членки могат да получат копие от техническата документация и резултатите от проведените от нотифицирания орган изследвания. Нотифицираният орган съхранява копие от сертификата за ЕС изследване на типа, неговите приложения и допълнения, както и техническото досие, включващо документацията, представена от производителя, до изтичане на валидността на сертификата.

9. Производителят съхранява на разположение на националните органи копие от сертификата за ЕС изследване на типа, неговите приложения и допълнения заедно с техническата документация в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара.

10. Упълномощеният представител на производителя може да подава заявлението по т. 3 и да изпълнява задълженията по т. 7 и 9, при условие че са посочени в пълномощието.


МОДУЛ С2: Съответствие с типа въз основа на вътрешен производствен контрол с надзор на проверката на продукта на случайни интервали

1. Съответствие с типа въз основа на вътрешен производствен контрол с надзор на проверката на продукта на случайни интервали е тази част от процедурата за оценяване на съответствието, чрез която производителят изпълнява задълженията си по т. 2, 3 и 4 и осигурява и декларира на своя отговорност, че съответните пиротехнически изделия са в съответствие с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и отговарят на изискванията на наредбата, приложими към тях.

2. Производство:

Производителят взема всички необходими мерки за това производственият процес и неговото наблюдение да осигурят съответствието на произвежданите пиротехнически изделия с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и с изискванията на наредбата, приложими към тях.

3. Проверки на продукта:

Нотифицираният орган, избран от производителя, извършва проверките или организира тяхното извършване на случайни интервали, определени от органа, за да бъде проверено качеството на вътрешните проверки на пиротехническото изделие, като се вземат под внимание "inter alia", технологичната сложност на пиротехническите изделия и количеството на продукцията. Подходяща извадка от крайните продукти, взета на място от нотифицирания орган преди пускането на продуктите на пазара, се изследва, като се извършват подходящите изпитвания, определени от съответните части на хармонизираните стандарти, и/или равностойни изпитвания, установени в други подходящи технически спецификации, с цел проверка на съответствието на пиротехническото изделие с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и със съответните изисквания на наредбата. В случаите, когато извадката не съответства на допустимото ниво на качество, органът предприема необходимите мерки.

Прилагането на процедурата за приемане на извадки има за цел да установи дали производственият процес на пиротехническото изделие се осъществява в рамките на допустимите граници с оглед осигуряването на съответствието на пиротехническото изделие.

Производителят, на отговорността на нотифицирания орган, нанася идентификационния номер на нотифицирания орган по време на производствения процес.

4. Маркировка "СЕ" и ЕС декларация за съответствие:

4.1. Производителят нанася маркировката "CE" върху всяко отделно пиротехническо изделие, което е в съответствие с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и което отговаря на приложимите изисквания на наредбата.

4.2. Производителят съставя писмена ЕС декларация за съответствие за всеки модел на продукта и я съхранява на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара. ЕС декларацията за съответствие идентифицира пиротехническото изделие, за което е съставена. Копие от ЕС декларацията за съответствие се предоставя на съответните органи при поискване.

5. Упълномощен представител:

Задълженията на производителя по т. 4 могат да бъдат изпълнявани от негов упълномощен представител, от негово име и на негова отговорност, при условие че са посочени в пълномощието.


МОДУЛ D: Съответствие с типа въз основа на осигуряване на качеството на производството

1. Съответствие с типа въз основа на осигуряване на качеството на производството е тази част от процедурата за оценяване на съответствието, чрез която производителят изпълнява задълженията си по т. 2 и 5 и осигурява и декларира на своя отговорност, че пиротехническите изделия са в съответствие с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и отговарят на изискванията на наредбата, приложими към тях.

2. Производство:

Производителят разработва и въвежда одобрена система по качеството по отношение на производството, контрола на крайния продукт и изпитването на съответните пиротехнически изделия, както е определено в т. 3, и подлежи на надзор, както е определено в т. 4.

3. Система по качеството:

3.1. Производителят подава заявление за оценяване на неговата система по качеството по отношение на съответните пиротехнически изделия до нотифициран орган по свой избор. Заявлението включва:

3.1.1. името и адреса на производителя, а в случаите, когато заявлението е подадено от упълномощен представител - също така и неговото име и адрес;

3.1.2. писмена декларация, че същото заявление не е подавано до друг нотифициран орган;

3.1.3. цялата информация за предвижданата категория пиротехническо изделие;

3.1.4. документацията относно системата по качеството;

3.1.5. техническата документация на одобрения тип и копие от сертификата за ЕС изследване на типа.

3.2. Системата по качеството осигурява съответствие на пиротехническите изделия с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и с изискванията на наредбата, приложими към тях.

Всички елементи, изисквания и предписания, приети от производителя, се документират редовно и систематично под формата на писмени политики, процедури и инструкции. Документацията на системата по качеството позволява еднозначно тълкуване на програмите по качеството, плановете, наръчниците и записите. Тя включва, по-специално, подходящо описание на:

3.2.1. целите по качеството и организационната структура, отговорностите и правомощията на ръководството по отношение на качеството на продукта;

3.2.2. съответните средства и методи за производство, контрол и осигуряване на качеството, процесите и систематичните мерки, които ще се прилагат;

3.2.3. изследванията и изпитванията, които ще се извършват по време и след производството, както и честотата, с която ще бъдат извършвани;

3.2.4. записите по качеството, като доклади от проверки, данни от изпитвания, данни от калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и др.;

3.2.5. средствата за наблюдение за постигане на изискваното качество на продуктите и ефективното функциониране на системата по качеството.

3.3. Нотифицираният орган оценява системата по качеството, за да определи дали тя отговаря на изискванията, посочени в т. 3.2.

По отношение на елементите на системата по качеството, които отговарят на съответните спецификации на съответния хармонизиран стандарт, нотифицираният орган приема, че е налице съответствие с посочените по-горе изисквания.

В допълнение към опита в системи за управление на качеството екипът одитори разполага най-малко с един член с опит в оценяването на съответната продуктова област и на технологията на продукта, както и с познания за приложимите изисквания на наредбата. Одитът включва посещение в помещенията на производителя за извършване на оценка. Екипът одитори преглежда техническата документация по т. 3.1, подточка 3.1.5, с цел да установи способността на производителя да определи приложимите изисквания на наредбата и да проведе необходимите изследвания, за да осигури съответствието на пиротехническото изделие с тези изисквания.

Решението се съобщава на производителя. Това уведомление включва заключенията от одита и мотивирано решение относно извършеното оценяване.

3.4. Производителят се задължава да изпълни задълженията, произтичащи от одобрената система по качеството, както и да поддържа тази система в състояние на пригодност и ефективно функциониране.

3.5. Производителят редовно информира нотифицирания орган, одобрил системата по качеството, за всякакви планирани изменения в нея.

Нотифицираният орган оценява предложените изменения и решава дали изменената система по качеството ще продължи да отговаря на изискванията по т. 3.2, или се налага ново оценяване.

Той съобщава своето решение на производителя. Това уведомление включва заключенията от извършеното изследване и мотивирано решение относно извършеното оценяване.

4. Надзор на отговорността на нотифицирания орган:

4.1. Целта на надзора е да се гарантира, че производителят изпълнява правилно задълженията, произтичащи от одобрената система по качеството.

4.2. За целите на оценката производителят предоставя на нотифицирания орган достъп до местата на производство, проверка, изпитване и съхраняване и му предоставя цялата необходима информация, по-специално:

4.2.1. документацията на системата по качеството;

4.2.2. записите по качеството, като доклади от проверки, данни от изпитвания, данни от калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и др.

4.3. Нотифицираният орган извършва периодични одити, за да се увери, че производителят поддържа и прилага системата по качеството, и представя на производителя доклад от одита.

4.4. Освен това нотифицираният орган може да прави и внезапни посещения при производителя. По време на такива посещения нотифицираният орган може, ако това се налага, да провежда или да възлага провеждането на изпитвания на продуктите с цел да установи дали системата по качеството функционира правилно. Нотифицираният орган предоставя на производителя доклад от посещението, а ако са били проведени изпитвания - и протоколи от изпитванията.

5. Маркировка "СЕ" и ЕС декларация за съответствие:

5.1. Производителят нанася маркировката "СЕ" и на отговорността на нотифицирания орган, посочен в т. 3.1 - идентификационния му номер върху всяко отделно пиротехническо изделие, което е в съответствие с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и което отговаря на приложимите изисквания на наредбата.

5.2. Производителят съставя писмена ЕС декларация за съответствие за всеки модел на продукта и я съхранява на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара. ЕС декларацията за съответствие идентифицира пиротехническото изделие, за което е съставена.

Копие от ЕС декларацията за съответствие се предоставя на съответните органи при поискване.

6. Производителят съхранява на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара:

а) документацията по т. 3.1;

б) информация относно одобрените изменения по т. 3.5;

в) решенията и докладите на нотифицирания орган по т. 3.5, 4.3 и 4.4.

7. Всеки нотифициран орган информира своя нотифициращ орган за издадените или оттеглените одобрения на системи по качеството и периодично или при поискване му предоставя списък с одобрения на системи по качеството, които е отказал, спрял е действието им или по друг начин е ограничил.

Всеки нотифициран орган информира останалите нотифицирани органи за одобрения на системи по качеството, които е отказал, спрял е действието им, оттеглил или по друг начин е ограничил, и при поискване - за издадените одобрения на системи по качеството.

8. Упълномощен представител:

Задълженията на производителя по т. 3.1, 3.5, 5 и 6 могат да бъдат изпълнявани от негов упълномощен представител, от негово име и на негова отговорност, при условие че са посочени в пълномощието.


МОДУЛ Е: Съответствие с типа въз основа на осигуряване на качеството на продукта

1. Съответствие с типа въз основа на осигуряване на качеството на продукта е тази част от процедурата за оценяване на съответствието, чрез която производителят изпълнява задълженията си по т. 2 и 5 и осигурява и декларира на своя отговорност, че пиротехническите изделия са в съответствие с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и отговарят на изискванията на наредбата, приложими към тях.

2. Производство:

Производителят разработва и въвежда одобрена система по качеството по отношение на контрола на крайния продукт и изпитването на съответните пиротехнически изделия, както е определено в т. 3, и подлежи на надзор, както е определено в т. 4.

3. Система по качеството:

3.1. Производителят подава заявление за оценяване на неговата система по качеството по отношение на съответните пиротехнически изделия до нотифициран орган по свой избор. Заявлението включва:

3.1.1. името и адреса на производителя, а в случаите, когато заявлението е подадено от упълномощен представител - също така и неговото име и адрес;

3.1.2. писмена декларация, че същото заявление не е подавано до друг нотифициран орган;

3.1.3. цялата информация за предвижданата категория пиротехническо изделие;

3.1.4. документацията относно системата по качеството;

3.1.5. техническата документация на одобрения тип и копие от сертификата за ЕС изследване на типа.

3.2. Системата по качеството осигурява съответствието на пиротехническите изделия с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и с изискванията на наредбата, приложими към тях.

Всички елементи, изисквания и предписания, приети от производителя, се документират редовно и систематично под формата на писмени политики, процедури и инструкции. Документацията на системата по качеството позволява еднозначно тълкуване на програмите по качеството, плановете, наръчниците и записите. Тя включва, по-специално, подходящо описание на:

3.2.1. целите по качеството и организационната структура, отговорностите и правомощията на ръководството по отношение на качеството на продукта;

3.2.2. изследванията и изпитванията, които ще се извършват след производството;

3.2.3. записите по качеството, като доклади от проверки, данни от изпитвания, данни от калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и др.;

3.2.4. средствата за наблюдение на ефективното функциониране на системата по качеството.

3.3. Нотифицираният орган оценява системата по качеството, за да определи дали тя отговаря на изискванията, посочени в т. 3.2.

По отношение на елементите на системата по качеството, които отговарят на съответните спецификации на съответния хармонизиран стандарт, нотифицираният орган приема, че е налице съответствие с посочените по-горе изисквания.

В допълнение към опита в системи за управление на качеството екипът одитори разполага най-малко с един член с опит в оценяването на съответната продуктова област и на технологията на продукта, както и с познания за приложимите изисквания на наредбата. Одитът включва посещение в помещенията на производителя за извършване на оценка. Екипът одитори преглежда техническата документация по т. 3.1, подточка 3.1.5, с цел да установи способността на производителя да определи приложимите изисквания на наредбата и да проведе необходимите изследвания, за да осигури съответствието на пиротехническото изделие с тези изисквания.

Решението се съобщава на производителя. Това уведомление включва заключенията от одита и мотивирано решение относно извършеното оценяване.

3.4. Производителят се задължава да изпълни задълженията, произтичащи от одобрената система по качеството, както и да поддържа тази система в състояние на пригодност и ефективно функциониране.

3.5. Производителят редовно информира нотифицирания орган, одобрил системата по качеството, за всякакви планирани изменения в нея.

Нотифицираният орган оценява предложените изменения и решава дали изменената система по качеството ще продължи да отговаря на изискванията по т. 3.2, или се налага ново оценяване.

Той съобщава своето решение на производителя. Това уведомление включва заключенията от извършеното изследване и мотивирано решение относно извършеното оценяване.

4. Надзор на отговорността на нотифицирания орган:

4.1. Целта на надзора е да се гарантира, че производителят изпълнява правилно задълженията, произтичащи от одобрената система по качеството.

4.2. За целите на оценката производителят предоставя на нотифицирания орган достъп до местата на производство, проверка, изпитване и съхраняване и му предоставя цялата необходима информация, по-специално:

4.2.1. документацията на системата по качеството;

4.2.2. записите по качеството, като доклади от проверки, данни от изпитвания, данни от калибриране и доклади за квалификацията на съответния персонал и др.

4.3. Нотифицираният орган извършва периодични одити, за да се увери, че производителят поддържа и прилага системата по качеството, и представя на производителя доклад от одита.

4.4. Нотифицираният орган може да прави и внезапни посещения при производителя. По време на такива посещения нотифицираният орган може, ако това се налага, да провежда или да организира провеждането на изпитвания на продуктите с цел да установи дали системата по качеството функционира правилно. Нотифицираният орган предоставя на производителя доклад от посещението, а ако са били проведени изпитвания - и протоколи от изпитванията.

5. Маркировка "СЕ" и ЕС декларация за съответствие:

5.1. Производителят нанася маркировката "СЕ" и на отговорността на нотифицирания орган, посочен в т. 3.1 - идентификационния му номер върху всяко отделно пиротехническо изделие, което е в съответствие с типа, описан в сертификата за ЕС изследване на типа, и което отговаря на приложимите изисквания на наредбата.

5.2. Производителят съставя писмена ЕС декларация за съответствие за всеки модел на продукта и я съхранява на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара. ЕС декларацията за съответствие идентифицира пиротехническото изделие, за което е съставена.

Копие от ЕС декларацията за съответствие се предоставя на съответните органи при поискване.

6. Производителят съхранява на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара:

6.1. Документацията по т. 3.1.

6.2. Информация относно одобрените изменения по т. 3.5.

6.3. Решенията и докладите на нотифицирания орган по т. 3.5, 4.3 и 4.4.

7. Всеки нотифициран орган информира своя нотифициращ орган за издадените или оттеглените одобрения на системи по качеството и периодично или при поискване му предоставя списък с одобрения на системи по качеството, които е отказал, спрял е действието им или по друг начин е ограничил.

Всеки нотифициран орган информира останалите нотифицирани органи за одобрения на системи по качеството, които е отказал, спрял е действието им, оттеглил или по друг начин е ограничил, и при поискване - за издадените одобрения на системи по качеството.

8. Упълномощен представител:

Задълженията на производителя по т. 3.1, 3.5, 5 и 6 могат да бъдат изпълнявани от негов упълномощен представител, от негово име и на негова отговорност, при условие че са посочени в пълномощието.


МОДУЛ G: Съответствие въз основа на проверка на единичен продукт

1. Съответствие въз основа на проверка на единичен продукт е процедурата за оценяване на съответствието, чрез която производителят изпълнява задълженията по т. 2, 3 и 5 и осигурява и декларира на своя отговорност, че пиротехническото изделие, за което се прилагат разпоредбите на т. 4, е в съответствие с изискванията на наредбата, приложими към него.

2. Техническа документация:

2.1. Производителят изготвя техническата документация и я предоставя на нотифицирания орган по т. 4. Документацията позволява да се оцени съответствието на пиротехническото изделие с приложимите изисквания и включва съответния анализ и оценка на риска/рисковете. Техническата документация определя точно приложимите изисквания и обхваща дотолкова, доколкото е необходимо за нуждите на оценяването, проекта, производството и действието на пиротехническото изделие. Техническата документация съдържа, когато е приложимо, най-малко следните елементи:

2.1.1. общо описание на пиротехническото изделие;

2.1.2. конструктивни и производствени чертежи и схеми на компонентите, сглобените единици, електрически вериги и др.;

2.1.3. описанията и обясненията, необходими за разбиране на тези чертежи и схеми, и за действието на пиротехническото изделие;

2.1.4. списък на хармонизираните стандарти, приложени изцяло или частично, данните за които са публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, и в случаите, когато тези хармонизирани стандарти не са били приложени - описания на решенията, приети за изпълнение на съществените изисквания на наредбата, включително списък на други подходящи технически спецификации; при частично приложени хармонизирани стандарти - техническата документация посочва частите, които са приложени;

2.1.5. резултати от извършените проектни изчисления, проведените изследвания и др.;

2.1.6. протоколи от изпитванията.

2.2. Производителят съхранява техническата документация на разположение на съответните национални органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара.

3. Производство:

Производителят взема всички необходими мерки за това производственият процес и неговото наблюдение да осигурят съответствието на произведените пиротехнически изделия с приложимите изисквания на наредбата.

4. Проверка:

Нотифициран орган, избран от производителя, извършва или възлага извършването на подходящи изследвания и изпитвания, установени в съответните хармонизирани стандарти, и/или равностойни изпитвания, установени в други подходящи технически спецификации, за да провери съответствието на пиротехническото изделие с приложимите изисквания на наредбата. При липса на такъв хармонизиран стандарт нотифицираният орган решава кои изпитвания са подходящи за извършване.

Нотифицираният орган издава сертификат за съответствие по отношение на извършените изследвания и изпитвания на продукта и нанася идентификационния си номер върху одобреното пиротехническо изделие или изисква идентификационният му номер да се нанесе на негова отговорност.

Производителят съхранява сертификатите за съответствие на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара.

5. Маркировка "СЕ" и ЕС декларация за съответствие:

5.1. Производителят нанася маркировката "СЕ" и на отговорността на нотифицирания орган, посочен в т. 4, идентификационния му номер върху всяко пиротехническо изделие, което отговаря на приложимите изисквания на наредбата.

5.2. Производителят съставя писмена ЕС декларация за съответствие и я съхранява на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара. ЕС декларацията за съответствие идентифицира пиротехническото изделие, за което е съставена.

Копие от ЕС декларацията за съответствие се предоставя на съответните органи при поискване.

6. Упълномощен представител:

Задълженията на производителя по т. 2.2 и 5 могат да бъдат изпълнявани от негов упълномощен представител, от негово име и на негова отговорност, при условие че са посочени в пълномощието.


МОДУЛ H: Съответствие въз основа на пълно осигуряване на качеството

1. Съответствие въз основа на пълно осигуряване на качеството е процедурата за оценяване на съответствието, чрез която производителят изпълнява задълженията си по т. 2 и 5 и осигурява и декларира на своя отговорност, че пиротехническите изделия отговарят на изискванията на наредбата, приложими към тях.

2. Производство:

Производителят разработва и въвежда одобрена система по качеството по отношение на проектирането, производството и контрола на крайния продукт и изпитването на съответните пиротехнически изделия, както е определено в т. 3, и подлежи на надзор, както е определено в т. 4.

3. Система по качеството:

3.1. Производителят подава заявление за оценяване на неговата система по качеството по отношение на съответните пиротехнически изделия до нотифициран орган по свой избор. Заявлението включва:

3.1.1. името и адреса на производителя, а в случаите, когато заявлението е подадено от упълномощен представител - също така и неговото име и адрес;

3.1.2. техническата документация за един модел от всяка категория пиротехническо изделие, чието производство се предвижда; техническата документация съдържа, когато е приложимо, най-малко следните елементи:

3.1.2.1. общо описание на пиротехническото изделие;

3.1.2.2. конструктивни и производствени чертежи и схеми на компонентите, сглобените единици, електрически вериги и др.;

3.1.2.3. описанията и обясненията, необходими за разбиране на тези чертежи и схеми, и за действието на пиротехническото изделие;

3.1.2.4. списък на хармонизираните стандарти, приложени изцяло или частично, данните за които са публикувани в "Официален вестник" на Европейския съюз, и в случаите, когато тези стандарти не са били приложени - описания на решенията, приети за изпълнение на съществените изисквания на наредбата, включително списък на приложените други подходящи технически спецификации; при частично приложени хармонизирани стандарти техническата документация посочва частите, които са приложени;

3.1.2.5. резултати от извършените проектни изчисления, проведените изследвания и др.;

3.1.2.6. протоколи от изпитванията;

3.1.3. документацията относно системата по качеството;

3.1.4. писмена декларация, че същото заявление не е подавано до друг нотифициран орган.

3.2. Системата по качеството осигурява съответствие на пиротехническите изделия с приложимите изисквания на наредбата.

Всички елементи, изисквания и предписания, приети от производителя, се документират редовно и систематично под формата на писмени политики, процедури и инструкции. Документацията на системата по качеството позволява еднозначно тълкуване на програмите по качеството, плановете, наръчниците и записите. Тя включва, по-специално, подходящо описание на:

3.2.1. целите по качеството и организационната структура, отговорностите и правомощията на ръководството по отношение на проекта и на качеството на продукта;

3.2.2. техническите спецификации на проекта, включително стандарти, които ще бъдат приложени и когато съответните хармонизирани стандарти няма да бъдат приложени изцяло, средствата, които ще се използват за осигуряване на съответствието със съществените изисквания на наредбата;

3.2.3. средствата и методите за управление и проверка на проекта, процесите и систематичните мерки, които ще се прилагат при проектирането на пиротехническите изделия, принадлежащи към съответната категория пиротехнически изделия;

3.2.4. съответните средства и методи за производство, контрол и осигуряване на качеството, процесите и систематичните мерки, които ще се прилагат;

3.2.5. изследванията и изпитванията, които ще се извършват преди, по време на и след производството, както и честотата, с която ще бъдат извършвани;

3.2.6. записите по качеството, като доклади от проверки, данни от изпитвания, данни от калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и др.;

3.2.7. средствата за наблюдение за постигане на изискваното качество на проекта и продукта и за ефективното функциониране на системата по качеството.

3.3. Нотифицираният орган оценява системата по качеството, за да определи дали тя отговаря на изискванията, посочени в т. 3.2.

По отношение на елементите на системата по качеството, които отговарят на съответните спецификации на съответния хармонизиран стандарт, нотифицираният орган приема, че е налице съответствие с посочените по-горе изисквания.

В допълнение към опита в системи за управление на качеството екипът одитори разполага най-малко с един член с опит в оценяването на съответната продуктова област и на технологията на продукта, както и с познания за приложимите изисквания на наредбата. Одитът включва посещение в помещенията на производителя за извършване на оценка. Екипът одитори преглежда техническата документация по т. 3.1, подточка 3.1.2, с цел да установи способността на производителя да определи приложимите изисквания на наредбата и да проведе необходимите изследвания, за да осигури съответствието на пиротехническото изделие с тези изисквания.

Решението се съобщава на производителя или на упълномощения представител.

Това уведомление включва заключенията от одита и мотивирано решение относно извършеното оценяване.

3.4. Производителят се задължава да изпълни задълженията, произтичащи от одобрената система по качеството, както и да поддържа тази система в състояние на пригодност и ефективно функциониране.

3.5. Производителят редовно информира нотифицирания орган, одобрил системата по качеството, за всякакви планирани изменения в нея.

Нотифицираният орган оценява предложените изменения и решава дали изменената система по качеството ще продължи да отговаря на изискванията по т. 3.2, или се налага ново оценяване.

Той съобщава своето решение на производителя. Това уведомление включва заключенията от извършеното изследване и мотивирано решение относно извършеното оценяване.

4. Надзор на отговорността на нотифицирания орган:

4.1. Целта на надзора е да се гарантира, че производителят изпълнява правилно задълженията, произтичащи от одобрената система по качеството.

4.2. За целите на оценката производителят предоставя на нотифицирания орган достъп до местата на проектиране, производство, проверка, изпитване и съхраняване и му предоставя цялата необходима информация, по-специално:

4.2.1. документацията на системата по качеството;

4.2.2. записите по качеството, посочени в проектната част на системата по качеството, като резултати от анализи, изчисления, изпитвания и др.;

4.2.3. записите по качеството, посочени в производствената част на системата по качеството, като доклади от проверки, данни от изпитвания, данни от калибриране, доклади за квалификацията на съответния персонал и др.

4.3. Нотифицираният орган извършва периодични одити, за да се увери, че производителят поддържа и прилага системата по качеството, и представя на производителя доклад от одита.

4.4. Освен това нотифицираният орган може да прави и внезапни посещения при производителя. По време на такива посещения нотифицираният орган може, ако това се налага, да извършва или да възлага извършването на изпитвания на продукта с цел да провери дали системата по качеството функционира правилно. Той предоставя на производителя доклад от посещението, а ако са били извършени изпитвания - и протоколи от изпитванията.

5. Маркировка "СЕ" и ЕС декларация за съответствие:

5.1. Производителят нанася маркировката "СЕ" и на отговорността на нотифицирания орган, посочен в т. 3.1, идентификационния му номер върху всяко отделно пиротехническо изделие, което отговаря на приложимите изисквания на наредбата.

5.2. Производителят съставя писмена ЕС декларация за съответствие за всеки модел на продукта и я съхранява на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара. ЕС декларацията за съответствие идентифицира пиротехническото изделие, за което е съставена.

Копие от ЕС декларацията за съответствие се предоставя на съответните органи при поискване.

6. Производителят съхранява на разположение на националните органи в продължение на 10 години след пускането на пиротехническото изделие на пазара:

6.1. Техническата документация по т. 3.1, подточка 3.1.2.

6.2. Документацията относно системата по качеството по т. 3.1, подточка 3.1.3.

6.3. Информация относно одобрените изменения по т. 3.5.

6.4. Решенията и докладите на нотифицирания орган по т. 3.5, 4.3 и 4.4.

7. Всеки нотифициран орган информира своя нотифициращ орган за издадените или оттеглените одобрения на системи по качеството и периодично или при поискване му предоставя списък с одобрения на системи по качеството, които е отказал, спрял е действието им или по друг начин е ограничил.

Всеки нотифициран орган информира останалите нотифицирани органи за одобрения на системи по качеството, които е отказал, спрял е действието им, оттеглил или по друг начин е ограничил, и при поискване - за издадените одобрения на системи по качеството.

8. Упълномощен представител:

Задълженията на производителя по т. 3.1, 3.5, 5 и 6 могат да бъдат изпълнявани от негов упълномощен представител, от негово име и на негова отговорност, при условие че са посочени в пълномощието.

Приложение № 3 към чл. 10, ал. 2



ЕС ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ

(№ ХХХХ)*

 

1. Регистрационен номер в съответствие с чл. 16: .....................

2. Номер на продукта, партиден или сериен номер: ..................

3. Наименование и адрес на производителя и ако е приложимо, на неговия упълномощен представител: ..........................................

4. Настоящата декларация за съответствие е издадена на пълната отговорност на производителя.

5. Предмет на декларацията (идентификация на продукта, позволяваща проследяването му):

...........................................................................................................

6. Предметът на декларацията, описан по-горе, отговаря на съответното законодателство на Европейския съюз за хармонизация: ......................................................................................

7. Позоваване на използваните хармонизирани стандарти или позоваване на други технически спецификации, по отношение на които се декларира съответствие: ......................................................

8. Нотифицираният орган ..............................................................

(наименование, номер) извърши ...................................................

(описание на извършеното) и издаде сертификата:.....................

9. Допълнителна информация: ......................................................

...........................................................................................................

Подписано за и от името на: ..........................................................

...........................................................................................................

 (място и дата на издаване): ........................................................

(име, длъжност) (подпис): ............................................................

 

* Забележка. Производителят не е задължен да номерира декларацията за съответствие.

Приложение № 4 към чл. 16

РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР

 

Регистрационният номер по чл. 16 има следната структура:

XXXX - YY - ZZZZ...,

където:

1. "ХХХХ" е четирицифреният идентификационен номер по чл. 12а, ал. 8 ЗТИП на нотифицирания орган, който е издал:

а) сертификат за ЕС изследване на типа съгласно процедурата "ЕС изследване на типа" (модул В), определена в приложение № 2, или

б) сертификат за съответствие съгласно процедурата "Съответствие въз основа на проверка на единичен продукт" (модул G), определена в приложение № 2, или

в) одобрение на системата по качеството съгласно процедурата "Съответствие въз основа на пълно осигуряване на качеството" (модул Н), определена в приложение № 2.

2. "YY" е категорията на пиротехническото изделие, за което е удостоверено съответствието, представена в съкратена форма, с главни букви, както следва:

а) за фойерверки от категории F1, F2, F3 и F4 - съответно F1, F2, F3 и F4;

б) за сценични пиротехнически изделия от категории Т1 и Т2 - съответно Т1 и Т2;

в) за други пиротехнически изделия от категории Р1 и Р2 - съответно Р1 и Р2.

3. "ZZZZ…" е номерът, използван от нотифицирания орган за обработка на заявлението за оценяване на съответствието на пиротехническото изделие. 

Приложение № 5 към чл. 62, ал. 2


РЕГИСТЪР НА ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ

Регистраци-онен номер

Дата на издаване на сертификата за ЕС изследване на типа (модул В), на сертификата за съответствие (модул G) или на одобрението на системата по качеството (модул H) и дата на изтичане на срока на валидност, когато е приложимо

Произ-водител

Общ тип и ако е приложимо, подтип на пиротех-ническото изделие

Модул за оценяване на съответствието на етапа на производство*

Нотифициран орган, извършващ оценяване на съответствието на етапа на производство*

Допълнителна информация

*Може да не се попълва за процедурата за оценяване на съответствието по чл. 45, т. 2 и 3 (модули G и H). Попълва се винаги когато процедурата по чл. 45, т. 1, буква "б" или "в" се извършва от същия нотифициран орган, който е извършил процедурата "ЕC изследване на типа" (модул В), определена в приложение № 2. Когато в процедурата по чл. 45, т. 1, буква "б" или "в" участва друг нотифициран орган, информацията се попълва, ако е известна.


Промени настройката на бисквитките