Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 11.XI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 190 ОТ 22 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ФОНД "УБЕЖИЩЕ, МИГРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ" И ФОНД "ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ" ЗА ПЕРИОДА ОТ 2014 Г. ДО 2020 Г.

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 190 ОТ 22 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ФОНД "УБЕЖИЩЕ, МИГРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ" И ФОНД "ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ" ЗА ПЕРИОДА ОТ 2014 Г. ДО 2020 Г.

В сила от 28.07.2015 г.

Обн. ДВ. бр.57 от 28 Юли 2015г., доп. ДВ. бр.37 от 17 Май 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.97 от 23 Ноември 2018г., изм. и доп. ДВ. бр.90 от 11 Ноември 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) Приема детайлни правила за допустимост на разходите за периода от 2014 г. до 2020 г., както следва:

1. по Фонд "Убежище, миграция и интеграция" (ФУМИ), създаден с Регламент (ЕС) № 516/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. за създаване на Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и за изменение на Решение № 2008/381/ЕО на Съвета и отмяна на решения № 573/2007/ЕО и № 575/2007/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и на Решение № 2007/435/ЕО на Съвета (ОВ, L 150, 20.5.2014 г.), наричан по-нататък Регламент (ЕС) № 516/2014;

2. по Фонд "Вътрешна сигурност" (ФВС), създаден с Регламент № 513/2014/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. за създаване на инструмента за финансово подпомагане на полицейското сътрудничество, предотвратяването и борбата с престъпността и управлението на кризи като част от Фонд "Вътрешна сигурност" и за отмяна на Решение № 2007/125/ПВР на Съвета (ОВ, L 150, 20.5.2014 г.), наричан по-нататък Регламент (ЕС) № 513/2014, и Регламент (ЕС) № 515/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. за създаване на инструмента за финансово подпомагане за външните граници и визите като част от Фонд "Вътрешна сигурност" и за отмяна на Решение № 574/2007/ЕО (ОВ, L 150, 20.5.2014 г.), наричан по-нататък Регламент (ЕС) № 515/2014.

(2) Допустими категории разходи по ФУМИ и ФВС са тези, които попадат в обхвата за финансиране съгласно Регламент (ЕС) № 514/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. за определяне на общи разпоредби за Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и за инструмента за финансово подпомагане на полицейското сътрудничество, предотвратяването и борбата с престъпността и управлението на кризи (ОВ, L 150, 20.5.2014 г.), наричан по-нататък Регламент (ЕС) № 514/2014.

(3) Не се допуска проектите, подкрепяни от ФУМИ и ФВС, да бъдат финансирани от други източници, включени в бюджета на Европейския съюз (ЕС). Проектите, подкрепяни от двата фонда, се съфинансират от публични или частни източници.

(4) Проектите, подкрепяни от двата фонда, не допускат печалба. Ако при приключване на проекта източниците на приходи превишават разходите, приносът на съответния фонд към проекта съответно се намалява.

(5) Всички източници на приходи за проекта следва да са записани в счетоводните или данъчните документи на крайния бенефициер и да могат да се идентифицират и контролират.

Раздел II.
Условия и правила за допустимост на разходи

Чл. 2. (1) Общите правила относно допустимостта на разходите по ФУМИ и ФВС са заложени в чл. 17 и 18 на Регламент № 514/2014/ЕС, като, за да бъдат допустими, разходите следва:

1. да са в съответствие със специалните регламенти и техните цели;

2. да са необходими за осъществяване на дейностите по съответния проект;

3. да са в разумен размер и да съответстват на принципите на доброто финансово управление, по-специално - икономическата целесъобразност и ефективност;

4. (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) да са направени от бенефициер и да са изцяло изплатени от определения отговорен орган в периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2024 г.

5. (отм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.)

(2) Нетните приходи, пряко генерирани от проект по време на неговото изпълнение, които не са били взети предвид към момента на одобряване на проекта, се приспадат от допустимите разходи за проекта най-късно в окончателното искане за плащане, подадено от бенефициера.

(3) Допустимите разходи могат да се възстановяват по следните начини:

1. възстановяване на действително направени и платени допустими разходи заедно с амортизационните отчисления, когато е приложимо;

2. чрез стандартни таблици на разходите за единица продукт;

3. чрез еднократни плащания;

4. финансиране с единна ставка, определено чрез прилагане на процент към една или повече определени категории разходи.

(4) Възможностите, посочени в ал. 3, могат да се съчетават, когато всяка от тях обхваща различни категории разходи или когато се използват за различни проекти, които са част от едно действие, или за последователните етапи на едно действие.

(5) Когато даден проект се изпълнява изключително чрез процедура за възлагане на обществени поръчки за строителни работи, доставка на стоки или услуги, се прилага единствено ал. 3, т. 1. Когато обществената поръчка в рамките на даден проект се ограничава до определени категории разходи, всички възможности, посочени в ал. 3, могат да се прилагат.

(6) Разходите, включени в искания за плащане от бенефициера към отговорния орган, се удостоверяват с фактури или счетоводни документи с еднаква доказателствена сила с изключение на формите на подпомагане по ал. 3, т. 2, 3 и 4. За такива форми на подпомагане чрез дерогация от ал. 5 сумите, включени в искането за плащане, са разходите, възстановени на бенефициера от отговорния орган.

(7) Сумите, посочени в ал. 3, т. 2, 3 и 4, се определят по един от следните начини:

1. коректен, справедлив и проверим метод на изчисление, който се основава на:

а) статистически данни или друга обективна информация;

б) проверени данни за минали периоди за отделните бенефициери, или

в) прилагането на обичайните практики за осчетоводяване на разходите на отделните бенефициери;

2. в съответствие с правилата за прилагане на съответни таблици за разходите за единица продукт, еднократни суми и единни ставки, прилагани в други политики на Съюза за подобен вид проекти и бенефициери;

3. в съответствие с правилата за прилагане на съответни таблици за разходите за единица продукт, еднократни суми и единни ставки, прилагани в рамките на схеми за предоставяне на безвъзмездни средства, финансирани изцяло от съответната държава членка за подобен вид проекти и бенефициери.

(8) В документа, в който са изложени условията за подпомагане на всеки проект, се съдържа и методът за определяне на разходите по проекта и условията за плащане на безвъзмездните средства.

(9) Когато изпълнението на проект поражда непреки разходи, те могат да се изчислят като единна ставка, прилагана към допустимите преки разходи въз основа на съществуващите методи и съответстващите ставки, приложими в политиките на Съюза за подобен вид проекти и бенефициери.

(10) За определяне на разходите за персонал, свързани с изпълнението на проекта, приложимата часова ставка може да се изчисли, като годишните брутни разходи за трудови възнаграждения в счетоводните отчети за последната година се разделят на 1720 часа.

(11) Освен чрез предвидените в ал. 7 методи в случаите, когато участието на бюджетните средства на Съюза не надвишава 100 000 евро, сумите, посочени в ал. 3, т. 2, 3 и 4, могат да се определят индивидуално предвид предварително одобрен от отговорния орган проектобюджет.

(12) Амортизационните разходи могат да са допустими, ако са изпълнени следните условия:

1. размерът на разходите е надлежно удостоверен чрез оправдателни документи, чиято доказателствена сила е еквивалентна на тази на фактурите за допустими разходи, в случаите, когато разходите се възстановяват по начина, посочен в ал. 3, т. 1;

2. разходите се отнасят изключително до периода на подпомагане по проекта;

3. подпомагането от бюджета на Съюза не е допринесло за придобиване на амортизираните активи.

Раздел III.
Документиране на разходите

Чл. 3. (1) Разходите следва да съответстват на плащанията, направени от крайния бенефициер във формата на финансови трансакции, с изключение на амортизационните разходи.

(2) Разходите следва да са оправдани от официални фактури. Когато това не може да се направи, разходите следва да се подкрепят от счетоводни документи или от подкрепящи документи с равностойна доказателствена сила.

(3) Разходите следва да могат да се идентифицират и проверяват, като по-специално трябва да са:

1. отразени в счетоводните документи на крайния бенефициер;

2. определени в съответствие с приложимите счетоводни стандарти на страната, в която е установен крайният бенефициер, и посредством обичайните практики за осчетоводяване на разходите на крайния бенефициер;

3. декларирани в съответствие с изискванията на приложимото данъчно и осигурително законодателство.

(4) Където е необходимо, крайните бенефициери са длъжни да съхраняват заверени копия на счетоводни документи, оправдаващи приходите и разходите, извършени от партньорите във връзка с определен проект.

(5) Съхраняването и обработката на счетоводни документи следва да се извършва в съответствие с националното законодателство за защита на данните.

Раздел IV.
Категории допустими разходи

Чл. 4. (1) Категориите допустими разходи на ниво проект по ФВС са преки и непреки.

(2) Преките допустими разходи по проект са разходи, които могат да са определени като специфични разходи, пряко свързани с изпълнението на проекта, и са направени:

1. за персонал, назначен да работи по проекта, които включват заплати, вноски за социално осигуряване, начислени за сметка на осигурителя върху възнаграждението съгласно националното законодателство, както и други разходи по закон, когато това съвпада с обичайната политика на бенефициера по отношение на възнагражденията:

а) за международните организации - разходи за персонал, които включват и удовлетворяване на предвидени в закона задължения и права на възнаграждение;

б) (доп. - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) за персонал на държавни органи - когато разходите се отнасят за дейности, които съответният държавен орган не би извършил, ако въпросният проект не е бил предприет; тези разходи по изпълнение на проекта са допустими, при условие че е изпълнено едно от следните условия:

аа) (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) налице е издадена заповед на органа по назначаването, съответно на работодателя, с която на служителя са възложени задължения във връзка с изпълнението и/или управлението на проекти в рамките на установеното му по служебно или по трудово правоотношение работно време и в длъжностната му характеристика са включени дейности по изпълнението и/или управлението на проекти;

бб) (отм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.)

вв) (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) налице е издадена заповед на органа по назначаването по чл. 21, ал. 4, т. 2 от Закона за държавния служител (ЗДСл), съответно на работодателя по чл. 107а, ал. 9, т. 2 от Кодекса на труда (КТ), с която на служителя са възложени допълнителни задължения във връзка с изпълнението и/или управлението на проекти извън установените му по служебно или по трудово правоотношение работно време и задължения по длъжностна характеристика;

в) (нова - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) за разходи за управление - до 10 на сто от общите допустими преки разходи за съответния проект;

г) (нова - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) отчитането на извършената работа от служителите по т. 1, буква "б" се извършва чрез попълване на месечен отчет, включващ описание на дейностите и часова таблица за доказване на изработеното време; средствата за възнаграждения, както и дължимите във връзка с тях задължителни здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя или органа по назначаване се изплащат от отпуснатите авансови, междинни и окончателни плащания по проекта или заемообразно от бюджета на съответния бенефициер; отчетените разходи за възнаграждения се верифицират от отговорния орган; периодично след верифициране средствата се възстановяват от съответната програма за сметка на средствата, предвидени в бюджета по проекта; начинът за определяне, изплащане и възстановяване на разходи за възнаграждения на служителите/екипите се извършва въз основа на приети вътрешни правила;

2. разходи за командировки (пътни, дневни и квартирни) за персонал или други лица, които участват в дейностите по проекта, чиито пътувания са необходими за изпълнението на проекта; стойността им се определя съгласно националното законодателство на бенефициера или правилата, действащи в международни и други организации;

3. за придобиване на оборудване чрез наемане, лизинг, закупуване, при заплащане на цялата цена или на част от нея или при заплащане на амортизационни разходи за закупени активи - само ако са от съществено значение за изпълнението на проекта, както и:

а) разходите, свързани с операции за наем и лизинг - съгласно националното законодателство и продължителността на наемане или лизинг за целите на проекта;

б) разходите за закупуване на оборудване (системи, оперативно оборудване, транспортни средства и други) при покриване на пълните разходи за закупуване или на част от тях при следните условия:

аа) пряко са свързани с осъществяването на проекта;

бб) направени са в съответствие с нормите за обществени поръчки според националното законодателство;

вв) оборудването притежава техническите характеристики, изисквани за дейността по проекта, и отговаря на приложимите норми и стандарти;

гг) оборудването ще продължи да се използва за същите цели като тези на проекта след деня на закупуване и в продължение най-малко на: 3 години или повече за информационно и телекомуникационно оборудване; 5 години или повече за други видове оборудване, като оперативно оборудване и транспортни средства; 10 години за хеликоптери, плавателни съдове и въздухоплавателни средства;

в) разходите за оборудването по буква "б" могат да са допустими и въз основа на разходите за амортизация, ако са изпълнени изискванията, посочени в буква "б", подбукви "аа" - "вв", и при следните условия:

аа) когато оборудването е закупено преди или по време на жизнения цикъл на проекта, допустим разход е само частта от амортизационните разходи на оборудването, съответстваща на продължителността на използването му за проекта, и процента на действително използване за проекта;

бб) когато оборудването е закупено преди жизнения цикъл на проекта, но е използвано за целите на проекта - само ако оборудването не е било първоначално закупено с безвъзмездни средства, отпуснати от ЕС;

вв) разходите за закупуване на оборудване следва да съответстват на нормалните пазарни разходи и стойността на съответното оборудване следва да се осчетоводява в съответствие с националните правила, приложими към крайния бенефициер;

4. за покупка, строителство или ремонт на недвижим имот - само когато придобиването на недвижим имот е от съществено значение за изпълнението на проекта и е ясно свързано с неговите цели, като допустими са разходите за съфинансиране въз основа на пълните или частичните разходи или въз основа на амортизационните разходи:

а) за закупуване или строителство на недвижим имот при следните условия:

аа) налице е оценка от независим лицензиран оценител или от съответно упълномощен служебен орган, удостоверяващ, че сградата е построена в съответствие с националното законодателство, или са описани частите, които не са в съответствие и които ще бъдат приведени в съответствие по време на изпълнението на операцията; оценката трябва да удостовери, че цената на придобиване на недвижимия имот не надвишава пазарната стойност;

бб) недвижимият имот не е бил закупен посредством безвъзмездни средства, отпуснати от ЕС по всяко време, предшестващо изпълнението на проекта;

вв) недвижимият имот следва да се използва само за целите, заявени в проекта, за период поне 10 години след приключването на проекта, в случай на съфинансиране на цялостните или частичните разходи, а в случай на съфинансиране въз основа на разходите за амортизация този срок се намалява на 5 години;

гг) в случай на съфинансиране въз основа на разходите за амортизация - само частта от амортизационните разходи на тези активи, съответстваща на продължителността на използването им за проекта, и процента на действително използване за проекта, изчислени в съответствие с националните счетоводни правила;

б) за ремонт на недвижим имот - въз основа на пълните или частичните разходи или въз основа на амортизационните разходи само когато недвижимият имот следва да се използва единствено за целите, заявени в проекта, и при условията на буква "а", подбукви "вв" и "гг";

5. за наем на недвижим имот - само когато има ясна връзка между наемането и целите на проекта, за който се отнася, при следните условия:

а) недвижимият имот не следва да е закупен чрез безвъзмездни средства на ЕС;

б) недвижимият имот следва да се използва само за изпълнението на проекта;

в) ако недвижимият имот не се използва само за изпълнението на проекта, допустима е само тази част от разходите, съответстваща на използването на проекта;

6. за договори с подизпълнители - когато крайните бенефициери нямат капацитета сами да изпълняват дейностите, одобрени в рамките на конкретния проект; сключването на договори с подизпълнители и сумата за изпълнение на възложените им задачи по проекта трябва да са точно посочени в споразумението за отпускане на безвъзмездна помощ или еквивалентен правен инструмент, като:

а) (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) при възлагане на договори за изпълнение на проектите възложителите по смисъла на Закона за обществените поръчки (ЗОП) действат в съответствие с националното законодателство в областта на обществените поръчки;

б) (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) субекти, които не са възложители по смисъла на ЗОП, възлагат договори за изпълнение на проекти при спазване принципите на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация и при условията и по реда на Постановление № 118 на Министерския съвет от 2014 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Норвежкия финансов механизъм, Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и Фонд "Вътрешна сигурност" (ДВ, бр. 44 от 2014 г.);

7. за консумативи, материали и общи услуги, при условие че те могат да се идентифицират и са пряко необходими за изпълнението на проекта;

8. произтичащи пряко от изискванията, свързани със съфинансирането от Европейския съюз, като публичност, прозрачност, оценка на проекта, външен одит, банкови гаранции, разходи за превод;

9. за хонорари за правни консултации, нотариални разходи и разходи за технически и финансови експерти;

10. не са допустими за финансиране операции, които са били физически завършени или са били изцяло осъществени преди подписване на споразумението за финансиране на проекта по фондовете от страна на бенефициера до отговорния орган, независимо дали всички свързани плащания са извършени от бенефициера, или не.

(3) Непреките допустими разходи се отнасят до категории разходи, които не се определят като специфични разходи, пряко свързани с резултатите от проекта. Фиксиран процент от общата сума на преките допустими разходи може да бъде допустим като непреки разходи, при условие че:

1. (доп. - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) фиксираният процент на непреки разходи от общата сума на преките допустими разходи не превишава 7 на сто по Инструмента за финансово подпомагане на полицейското сътрудничество, предотвратяването и борбата с престъпността и управлението на кризи като част от Фонд "Вътрешна сигурност" и 2,5 на сто по Инструмента за финансово подпомагане на външните граници и визите като част от Фонд "Вътрешна сигурност";

2. организациите, получаващи оперативни безвъзмездни средства от бюджета на Европейския съюз, не включват непреки разходи в прогнозния си бюджет.

Чл. 5. (1) Категориите допустими разходи на ниво проект по ФУМИ са преки и непреки.

(2) Преките допустими разходи по проект са разходи, които могат да се определят като специфични разходи, пряко свързани с изпълнението на проекта, и са направени:

1. за персонал, назначен да работи по проекта, които включват заплати, вноски за социално осигуряване, начислени за сметка на осигурителя върху възнаграждението съгласно националното законодателство, както и други разходи по закон, когато това съвпада с обичайната политика на бенефициера по отношение на възнагражденията:

а) за международните организации - разходи за персонал, които включват и удовлетворяване на предвидени в закона задължения и права на възнаграждение;

б) (доп. - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) за персонал на държавни органи - когато разходите се отнасят за дейности, които съответният държавен орган не би извършил, ако въпросният проект не е бил предприет; тези разходи по изпълнението на проекта са допустими, при условие че е изпълнено едно от следните условия:

аа) (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) налице е издадена заповед на органа по назначаването, съответно на работодателя, с която на служителя са възложени задължения във връзка с изпълнението и/или управлението на проекти в рамките на установеното му по служебно или по трудово правоотношение работно време и в длъжностната му характеристика са включени дейности по изпълнението и/или управлението и на проекти;

бб) (отм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.)

вв) (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) налице е издадена заповед на органа по назначаването по чл. 21, ал. 4, т. 2 от ЗДСл, съответно на работодателя по чл. 107а, ал. 9, т. 2 от КТ, с която на служителя са възложени допълнителни задължения във връзка с изпълнението и/или управлението на проекти извън установените му по служебно или по трудово правоотношение работно време и задължения по длъжностна характеристика;

в) (нова - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) за разходи за управление - до 10 на сто от общите допустими преки разходи за съответния проект;

г) (нова - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) отчитането на извършената работа от служителите по т. 1, буква "б" се извършва чрез попълване на месечен отчет, включващ описание на дейностите и часова таблица за доказване на изработеното време; средствата за възнаграждения, както и дължимите във връзка с тях задължителни здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя или органа по назначаване се изплащат от отпуснатите авансови, междинни и окончателни плащания по проекта или заемообразно от бюджета на съответния бенефициер; отчетените разходи за възнаграждения се верифицират от отговорния орган; периодично след верифициране средствата се възстановяват от съответната програма за сметка на средствата, предвидени в бюджета по проекта; начинът за определяне, изплащане и възстановяване на разходи за възнаграждения на служителите/екипите се извършва въз основа на приети вътрешни правила;

2. разходи за командировки (пътни, дневни и квартирни) за персонал или други лица, които участват в дейностите по проекта, чиито пътувания са необходими за изпълнението на проекта; стойността им се определя съгласно националното законодателство на бенефициера или правилата, действащи в международни и други организации;

3. за придобиване на оборудване чрез наемане или лизинг, ако е съобразено с продължителността на наемане или лизинг за целите на проекта, закупуване или при заплащане на амортизационни разходи само ако са от съществено значение за изпълнението на проекта и са извършени съгласно националното законодателство; за отделни артикули оборудване на стойност под 20 000 евро допустим разход е пълният размер на разхода за закупуване; финансирането на и над тази стойност е допустимо единствено въз основа на амортизационни разходи; при закупуване на транспортни средства по фонда на стойност под 100 000 евро допустим разход е пълният размер на разхода за закупуване; финансирането на и над тази стойност е допустимо единствено въз основа на амортизационни разходи; пълният размер на разхода е допустим, ако оборудването е придобито до 3 месеца преди изтичане на крайния срок за изпълнение на проекта;

4. за покупка, строителство или ремонт на недвижим имот - само когато придобиването на недвижим имот е от съществено значение за изпълнението на проекта и е ясно свързано с неговите цели, като допустими са разходите за съфинансиране въз основа на пълните или частичните разходи или въз основа на амортизационните разходи:

а) за закупуване или строителство на недвижим имот при следните условия:

аа) налице е оценка от независим лицензиран оценител или от съответно упълномощен служебен орган, удостоверяващ, че сградата е построена в съответствие с националното законодателство, или са описани частите, които не са в съответствие и които ще бъдат приведени в съответствие по време на изпълнението на операцията; оценката трябва да удостовери, че цената на придобиване на недвижимия имот не надвишава пазарната стойност;

бб) недвижимият имот не е бил закупен посредством безвъзмездни средства, отпуснати от ЕС по всяко време, предшестващо изпълнението на проекта;

вв) недвижимият имот следва да се използва само за целите, заявени в проекта, за период поне 10 години след приключването на проекта в случай на съфинансиране на цялостните или частичните разходи, а в случай на съфинансиране въз основа на разходите за амортизация този срок се намалява на 5 години;

гг) в случай на съфинансиране въз основа на разходите за амортизация - само частта от амортизационните разходи на тези активи, съответстваща на продължителността на използването им за проекта, и процента на действително използване за проекта, изчислени в съответствие с националните счетоводни правила;

б) за ремонт на недвижим имот - въз основа на пълните или частичните разходи или въз основа на амортизационните разходи само когато недвижимият имот следва да се използва единствено за целите, заявени в проекта, и при условията на буква "а", подбукви "вв" и "гг";

5. за наем на недвижим имот - само когато има ясна връзка между наемането и целите на проекта, за който се отнася, при следните условия:

а) недвижимият имот не следва да е закупен чрез безвъзмездни средства на ЕС;

б) недвижимият имот следва да се използва само за изпълнението на проекта;

в) ако недвижимият имот не се използва само за изпълнението на проекта, допустима е само тази част от разходите, съответстваща на използването на проекта;

6. за договори с подизпълнители - когато крайните бенефициери нямат капацитета сами да изпълняват дейностите, одобрени в рамките на конкретния проект; сключването на договори с подизпълнители и сумата за изпълнение на възложените им задачи по проекта трябва да са точно посочени в споразумението за отпускане на безвъзмездна помощ или еквивалентен правен инструмент, като:

а) (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) при възлагане на договори за изпълнение на проектите възложителите по смисъла на Закона за обществените поръчки (ЗОП) действат в съответствие с националното законодателство в областта на обществените поръчки;

б) (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) субекти, които не са възложители по смисъла на ЗОП, възлагат договори за изпълнение на проекти при спазване принципите на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация и при условията и по реда на Постановление № 118 на Министерския съвет от 2014 г. за условията и реда за определяне на изпълнител от страна на бенефициенти на безвъзмездна финансова помощ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, Норвежкия финансов механизъм, Фонд "Убежище, миграция и интеграция" и Фонд "Вътрешна сигурност";

7. за консумативи, материали и общи услуги, при условие че те могат да се идентифицират и са пряко необходими за изпълнението на проекта;

8. произтичащи пряко от изискванията, свързани със съфинансирането от Европейския съюз, като публичност, прозрачност, оценка на проекта, външен одит, банкови гаранции, разходи за превод;

9. за хонорари за правни консултации, нотариални разходи и разходи за технически и финансови експерти;

10. разходи, направени от крайния бенефициер за дейностите и целевите групи, определени в Регламент № 516/2014/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за периода от 2014 до 2020 г., когато:

а) крайният бенефициер съхранява необходимата информация и доказателства, че лицата отговарят на специфични целеви групи и на разпоредбите, посочени в Регламент № 516/2014/ЕС;

б) за лицата, които получават подкрепа, крайният бенефициер съхранява необходимата информация, която позволява надлежното определяне на самоличността им, както и доказателствата за предоставената подкрепа (фактури, разписки и други);

в) подкрепящи мерки след връщането в третата държава или установяването/приемането в Република България, като обучение и съдействие за намиране на работа, краткосрочни мерки, необходими за процеса на реинтеграция/интеграция, и др. се предоставят в рамките на срок не по-дълъг от 12 месеца считано от датата на връщане/приемане на гражданина на третата държава и др.;

11. не са допустими за финансиране операции, които са били физически завършени или са били изцяло осъществени преди подписване на споразумението за финансиране на проекта по фондовете от страна на бенефициера до отговорния орган, независимо дали всички свързани плащания са извършени от бенефициера, или не.

(3) Непреките допустими разходи се отнасят до категории разходи, които не се определят като специфични разходи, пряко свързани с резултатите от проекта. Фиксиран процент от общата сума на преките допустими разходи може да е допустим като непреки разходи, при условие че:

1. фиксираният процент на непреки разходи от общата сума на преките допустими разходи не превишава 7 на сто;

2. организациите, получаващи оперативни безвъзмездни средства от бюджета на Европейския съюз, не включват непреки разходи в прогнозния си бюджет.

Раздел V.
Недопустими разходи

Чл. 6. (1) Недопустими са следните разходи:

1. разход за данък върху добавената стойност, с изключение на случаите, когато той не подлежи на възстановяване съгласно националното законодателство;

2. възвръщаемост на капитала, дългове и вноски за покриване на загуби от дългове, дебитни лихви, комисиони и загуби при обмяна на валута, определени средства за покриване на загуби и потенциални бъдещи дългове, дължими лихви, неопределени дългове, глоби, финансови санкции, разходи за разрешаване на спорове и прекомерни или необмислени разходи;

3. разходи за развлечения - разрешени са разумни разходи, като домакин на социални събития, обосновани от проекта, като събитие при приключване на проекта или срещи на групата за управление на проекта;

4. разходи, декларирани от крайния бенефициер и покрити от друг проект или работна програма, получаваща безвъзмездна помощ от ЕС;

5. покупка на артикули, които не са нови и/или са използвани;

6. покупка на незастроена земя;

7. покупка на застроена земя, когато земята е необходима за изпълнението на проекта, що се отнася до стойност, надвишаваща 10 на сто от общите допустими разходи за съответния проект;

8. принос в натура.

(2) Недопустими за финансиране са разходи, свързани с договори с подизпълнител за изпълнение:

1. на задачи, свързани с общото управление на проекта;

2. което добавя разходи към проекта, без да добавя пропорционална стойност към него;

3. с посредници или консултанти, при които плащането е определено като процент от общите разходи на проекта, освен ако плащането не е обосновано от крайния бенефициер с посочване на действителната стойност на извършената работа или предоставените услуги.

Раздел VI.
Допустимост на разходите по линия на техническа помощ на фондовете

Чл. 7. (1) Допустими са мерките за техническа помощ, посочени в чл. 20 от Регламент № 514/2014/ЕС:

1. разходи, свързани с подготовката, подбора, оценката, управлението, координацията, мониторинга, информацията, контрола и наблюдението на фондовете, програмите, действията или проектите, включително разходи за възнаграждения;

2. (доп. - ДВ, бр. 37 от 2016 г., в сила от 17.05.2016 г.) разходи за възнаграждения за изпълнение на дейности във връзка с подготовката, управлението, координацията, мониторинга, оценката, информацията и контрола на фондовете се считат за допустими за финансиране по линия на техническа помощ за служителите от отговорния и одитния орган, както и за служители от други структури и звена, които подпомагат отговорния и одитния орган при изпълнение на посочените дейности;

3. разходи, свързани с одити и проверки на място на дейностите или проектите;

4. разходи, свързани с оценяването на програмата, дейностите или проектите;

5. разходи за информация, популяризация и прозрачност, свързани с програмата, дейностите или проектите, в т.ч. разходите, произтичащи от прилагането на чл. 53 от Регламент № 514/2014/ЕС, и разходите за кампании по информиране и популяризиране на целите на програмата, организирани наред с другото на местно равнище;

6. разходи за придобиване, инсталиране и поддържане на компютърни и информационни системи за управление, наблюдение и оценка на хоризонталния регламент и на специалните регламенти;

7. разходи за заседанията на комитетите и подкомитетите за наблюдение, свързани с изпълнението на действията, включително разходи за експерти и други участници в горепосочените комитети и включително участници от трети държави, когато тяхното присъствие е от съществено значение за ефективното изпълнение на програмите, действията или проектите;

8. разходи за повишаване на административния капацитет за изпълнението на дейностите по т. 1;

9. разходи за консумативи, офис обзавеждане, наем на зали и други, свързани с изпълнението на дейностите по т. 1.

(2) Техническата помощ може да финансира разходи, направени от някой от следните органи: отговорен орган, одитен орган или други структури, които подпомагат изпълнението на задачите по ал. 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) Разходите за възнаграждения по ал. 1, т. 2 са допустими, когато е изпълнено едно от следните условия:

1. налице е издадена заповед на органа по назначаването, съответно на работодателя, с която на служителя са възложени задължения във връзка с управление на фондовете, програмите, действията или проектите в рамките на установеното му по служебно или по трудово правоотношение работно време и в длъжностната му характеристика по служебно или трудово правоотношение са включени дейности по управление на фондовете, програмите, действията или проектите;

2. налице е издадена заповед на органа по назначаването по чл. 21, ал. 4, т. 2 от ЗДСл, съответно на работодателя по чл. 107а, ал. 9, т. 2 от КТ, с която на служителя са възложени допълнителни задължения във връзка с управление на фондовете, програмите, действията или проектите извън установените му по служебно или по трудово правоотношение работно време и задължения по длъжностна характеристика.

(4) Разходите за възнаграждения и вноски за социално осигуряване могат да са първоначално изплатени от бюджета на съответния разпоредител с бюджет и впоследствие възстановени от средства по техническата помощ на съответния фонд. Правилата за възстановяване се уреждат с вътрешни правила за работна заплата на съответното ведомство.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) В случаите, когато служители от звената, изпълняващи дейности по ал. 1, т. 2, съгласно длъжностната си характеристика изпълняват и други дейности извън подготовката, управлението, координацията, мониторинга, оценката, информацията и контрола на двата фонда, разходите за възнаграждения се считат за допустими за финансиране по линия на техническа помощ в размер на процентно съотношение между изпълнените задължения по фондовете и общо изпълнените задължения по длъжностна характеристика.

(6) Дейностите, свързани с техническата помощ, следва да са изпълнени и съответните плащания да са извършени най-късно до крайния срок за представяне на окончателните доклади за изпълнение на фондовете.

Допълнителни разпоредби

§ 1. (Нов - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) По смисъла на постановлението:

1. "Разходи за управление" са преки разходи, свързани с възнагражденията на персонала по администриране на проекта - ръководител на проект, координатор, технически сътрудник и счетоводител.

2. (изм. - ДВ, бр. 90 от 2022 г., в сила от 11.11.2022 г.) "Разходи за възнаграждения" са разходите за брутни заплати по трудово или служебно правоотношение, разходите за възнаграждения, определени в трудов договор по чл. 110 от КТ за възлагане на допълнителни задължения във връзка с дейности по изпълнение и/или управление на проект, или разходите по сключен договор за услуга, включително разходите за социални и здравни осигуровки, дължими от работодателя, органа по назначаването или възложителя.

Заключителни разпоредби

§ 2. (Предишен § 1 - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) Постановлението се приема на основание чл. 7а от Закона за нормативните актове във връзка с чл. 17 от Регламент № 514/2014/ЕС на Европейския парламент и на Съвета за периода от 2014 г. до 2020 г.

§ 3. (Предишен § 2 - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на вътрешните работи.

§ 4. (Предишен § 3 - ДВ, бр. 97 от 2018 г., в сила от 23.11.2018 г.) Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 117 ОТ 11 МАЙ 2016 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 190 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ФОНД "УБЕЖИЩЕ, МИГРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ" И ФОНД "ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ" ЗА ПЕРИОДА ОТ 2014 Г. ДО 2020 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 37 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 17.05.2016 Г.)


§ 2. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 248 ОТ 16 НОЕМВРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 190 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ФОНД "УБЕЖИЩЕ, МИГРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ" И ФОНД "ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ" ЗА ПЕРИОДА ОТ 2014 Г. ДО 2020 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 97 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 23.11.2018 Г.)


§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 359 ОТ 7 НОЕМВРИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 190 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ФОНД "УБЕЖИЩЕ, МИГРАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ" И ФОНД "ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ" ЗА ПЕРИОДА ОТ 2014 Г. ДО 2020 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 90 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 11.11.2022 Г.)


§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките