Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 3.VI

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-988 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2014 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕРОПРИЯТИЯ (ДВ, БР. 106 ОТ 2014 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-988 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2014 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД ПРИ ПРОВЕЖДАНЕ НА МЕРОПРИЯТИЯ (ДВ, БР. 106 ОТ 2014 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.41 от 3 Юни 2022г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 - 5:

"(2) При нарушения на обществения ред полицейските служители докладват незабавно на непосредствените ръководители на мероприятието по опазване на обществения ред за необходимостта от използване на физическа сила и/или помощни средства в зоната за сигурност или в определените им в плана по чл. 17 или 21 оперативни райони или сектори, като могат по собствена преценка да прилагат правомощията си единствено в случаите при нападение по чл. 85, ал. 1, т. 5 и 8 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

(3) За всяко взето решение за използване на физическа сила и/или помощни средства ръководителите на оперативни райони или сектори незабавно докладват на определения в плана по чл. 17 или 21 ръководител на полицейските сили.

(4) При преминаване на полицейски съоръжения или нарушаване физическата неприкосновеност на служители на МВР ръководителят на мероприятието по опазване на обществения ред може да разпореди координираната употреба на физическа сила и/или помощни средства от полицейските органи.

(5) Задържането на лица, участващи в нарушаване на обществения ред, се извършва по разпореждане на определения в плана по чл. 17 или 21 ръководител на мероприятието по опазване на обществения ред."

§ 2. Създава се чл. 5а:

"Чл. 5а. (1) Използването на физическа сила и/или помощни средства от полицейските органи при опазване на обществения ред при провеждане на мероприятия се осъществява след разпореждане от ръководителя на мероприятието по опазване на обществения ред или отговорника на оперативния район или сектор, посочени в плана по чл. 17 или 21, в съответствие с Наредба № 8121з-418 от 14 март 2017 г. за реда за употреба на физическа сила и помощни средства от служителите на Министерството на вътрешните работи (ДВ, бр. 25 от 2017 г.).

(2) Когато не е изготвен план за мероприятие с ниска степен на опасност и по време на мероприятието възникнат масови безредици, използването на физическа сила и/или помощни средства се разрешава от определения за отговорник на мероприятието по опазване на обществения ред. В този случай полицейските служители могат по собствена преценка да прилагат правомощията си единствено в случаите при нападение по чл. 85, ал. 1, т. 5 и 8 от ЗМВР.

(3) При спонтанно възникнало мероприятие ръководството на силите и средствата се осъществява от старшия на наряда или най-старшия по длъжност служител от пристигналите на място служители с полицейски правомощия до пристигане на служител на СДВР/ОДМВР, на когото са делегирани правомощия по непосредственото ръководство на силите."

§ 3. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "собствени, допълнителни и сили за сигурност и охрана извън МВР" се заменят със "собствени и допълнителни".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При опазване на обществения ред при провеждане на мероприятия МВР си взаимодейства с други институции, организации и лица, имащи отношение към сигурността на мероприятието."

§ 4. В чл. 21, ал. 1 след думите "чл. 18, ал. 1" се поставя запетая и се добавя "с изключение на изискването за посочване на ВОЩ и ГОУ".

§ 5. В чл. 25, ал. 1 след думата "същото" се поставя запетая и се добавя "след разпореждане от лицата по чл. 5 и 5а".

§ 6. В § 1 от допълнителната разпоредба се създава т. 7:

"7. "Нарушаване физическата неприкосновеност на служители на МВР при провеждане на мероприятия" са противоправни деяния, при които лица нарушават обществения ред, като използват физическа сила и/или предмети, и/или вещества, застрашаващи живота и/или здравето на служителите, определени за охрана на мероприятието."

Промени настройката на бисквитките