Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 11.XI

РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДА ПРИЕМЕ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОМПЕНСАЦИИ НА НЕБИТОВИТЕ КРАЙНИ КЛИЕНТИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

 

РЕШЕНИЕ ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ДА ПРИЕМЕ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОМПЕНСАЦИИ НА НЕБИТОВИТЕ КРАЙНИ КЛИЕНТИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.90 от 11 Ноември 2022г., изм. ДВ. бр.98 от 9 Декември 2022г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България


РЕШИ:


1. Възлага на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации, свързани с цените на електрическата енергия на небитовите крайни клиенти съгласно чл. 36б, ал. 1, т. 4 от Закона за енергетиката за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. и при спазване на правилата за държавните помощи.

2. Компенсацията е в размер 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" - ЕАД, за съответния месец и:

2.1. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2022 г.) базова цена в размер на 200 лв./MWh за крайните небитови клиенти, присъединени в мрежа високо напрежение.

2.2. базова цена в размер на 200 лв./MWh за крайните небитови клиенти, присъединени в мрежа ниско и средно напрежение.

3. Не се изплаща компенсацията на небитовите крайни клиенти с цени под съответните базови цени.

4. На клиенти с цена, надвишаваща базовите по т. 2.1 и 2.2 с по-малка сума от размера на компенсацията, изчислена по реда на т. 2, се изплаща компенсация в намален размер на MWh, така че резултативната цена за клиента след компенсиране да не е по-ниска от съответната базова цена по т. 2.1 и 2.2.

5. Средствата за плащане на компенсациите по Програмата по т. 1 се набират във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", като вноските се определят от Министерския съвет в срок от 10 дни в изпълнение и при условията на Регламент ЕС/2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, а след изтичане на сроковете по Регламента - по действащия към датата на приемане на следващото решение ред.

-------------------------

Решението е прието от 48-ото Народно събрание на 8 ноември 2022 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките