Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 8.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 33 ОТ 2003 Г. ЗА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО НА СИНДИКА В БАНКА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ (ДВ, БР. 102 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 33 ОТ 2003 Г. ЗА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕТО НА СИНДИКА В БАНКА В НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ (ДВ, БР. 102 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.102 от 8 Декември 2023г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "изтичането на шест месеца след тази дата" се заменят с "началната дата за започване на процедурата за осребряване, предвидена в одобрената програма за осребряване на имуществото от масата на несъстоятелността";

б) в т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "с изключение на случаите по чл. 4, ал. 12".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Решението по ал. 1, т. 2 се взема след представяне на ежемесечните доклади, отчети и справки от синдика по Наредба № 32 от 2003 г. за отчетността и бюджета на синдика на банка в несъстоятелност (ДВ, бр. 102 от 2003 г.)."

3. Алинея 5 се отменя.

4. В ал. 6:

а) в изречение първо думите "Решенията по ал. 1 и 2 подлежат" се заменят с "Решението по ал. 2 подлежи", а думата "съдебно" се заличава;

б) в изречение второ накрая се добавя "на съда".

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. Заглавието на чл. 3 се заличава.

2. В ал. 1 основният текст се изменя така:

"(1) Месечното възнаграждение на синдика за периода от датата на назначаването му до началната дата за започване на процедурата за осребряване, предвидена в одобрената програма за осребряване на имуществото от масата на несъстоятелността, се определя в зависимост от:".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Определеното фиксирано възнаграждение може да бъде увеличено до размера, определен в чл. 2, ал. 1, т. 1, ако се установи, че синдикът изпълнява с дължимата грижа правомощията по чл. 31, ал. 1 ЗБН и е постигнал значителни резултати във връзка със запазването или попълването на масата на несъстоятелността."

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Заглавието на чл. 4 се заличава.

2. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) Размерът на месечното възнаграждение на синдика за периода по чл. 2, ал. 1, т. 2 се определя като процент от общата сума на осребреното през съответния месец имущество от масата на несъстоятелността и събраните през месеца вземания на банката в несъстоятелност в зависимост от вида на активите, формирали тази сума, и в посочените граници, както следва:";

б) в т. 2 думата "на" се заменя с "и събиране на вземания от";

в) в т. 3 буква "а" се изменя така:

"а) към финансови институции по чл. 3 от Закона за кредитните институции и предприятия от небанковия финансов сектор по смисъла на § 1, т. 81 от допълнителните разпоредби на Закона за пазарите на финансови инструменти;"

г) точка 4 се изменя така:

"4. за осребряване и събиране на вземания от дялови участия;".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) При постановяване на решението по чл. 2, ал. 1, т. 2 управителният съвет на Фонда определя конкретния процент в границите, посочени в ал. 1, като преценява както средствата, постъпили от осребряване на имущество и събиране на вземания от синдика през съответния месец, така и общо събраните средства до момента. При определяне на размера на възнаграждението на синдика управителният съвет на Фонда взема предвид данните, свързани със спазване на определените срокове, уважени искове за попълване на масата на несъстоятелността, както и други конкретни действия и обстоятелства по събиране и осребряване на имуществото."

4. В ал. 4 думите "числото 0,1" се заменят с "0,1%".

5. В ал. 8, изречение второ след думите "полученото възнаграждение" се поставя запетая и се добавя "включително по ал. 12".

6. Създават се ал. 12 и 13:

"(12) Ако в продължение на три последователни месеца възнаграждението на синдика, формирано по реда на ал. 1, е в размер, по-малък от минималната работна заплата, Фондът може към възнаграждението, определено по реда на ал. 1, да определи фиксирано възнаграждение на синдика за последния месец в размер на 3 минимални работни заплати.

(13) Възнаграждението по ал. 12 може да бъде определено на лицата, упражняващи правомощията на синдик, не повече от два пъти в рамките на производството по несъстоятелност."

§ 4. Параграф 1 от допълнителната разпоредба се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 5. Тази наредба се приема на основание § 3 във връзка с чл. 30, ал. 3 от Закона за банковата несъстоятелност и е приета с Решение № 501 от 22.11.2023 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.

Промени настройката на бисквитките