Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 8.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2016 Г. ЗА ИНФОРМАЦИЯТА И ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 66 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2016 Г. ЗА ИНФОРМАЦИЯТА И ДОКУМЕНТИТЕ ЗА СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ (ДВ, БР. 66 ОТ 2016 Г.)

В сила от 08.12.2023 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.102 от 8 Декември 2023г.

§ 1. В чл. 2, ал. 2 след думите "по отношение" се добавя "на издаване".

§ 2. В чл. 8, ал. 2 след думата "като" се добавя "цветно".

§ 3. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Директорът на институцията не по-късно от 5 работни дни преди началото на учебната година въвежда в НЕИСПУО текуща информация за предстоящата учебна година за: разпределение на децата/учениците по групи/паралелки, по изучавани учебни предмети, разпределение на нормата преподавателска работа на педагогическите специалисти, за целите на актуализацията на структурата на образователния домейн на МОН."

2. В ал. 4 думите "от 17 до 23" се заменят с "от 17 до 31".

3. Създава се нова ал. 4:

"(4) В Списък-образец за съответната учебна година за институции, които са открити след сроковете по ал. 3, се въвежда текуща информация в срок до 10 дни от датата на получаване на институционален профил в образователния домейн на МОН."

4. В ал. 6 и 8 думите "по ал. 3 и 4" се заменят с "по ал. 3, 4 и 5".

5. Досегашните ал. 4, 5, 6, 7, 8 и 9 стават съответно ал. 5, 6, 7, 8, 9 и 10.

§ 4. В чл. 19 ал. 3 се изменя така:

"(3) При преместване на дете или ученик в учебно време достъпът по ал. 2 се предоставя на приемащата институция след издаване на удостоверение за преместване от институцията, в която се е обучавало детето/ученикът."

§ 5. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. (1) Директорът на институцията организира и контролира воденето на личното образователно дело за всяко дете/ученик, като осигурява:

1. организиране на дейностите по индивидуално предоставяне на електронните профили на МОН (потребителски имена и пароли) на учениците над 14-годишна възраст и на законните представители на деца/ученици под 14-годишна възраст;

2. попълване на данните за всяка учебна година.

(2) Директорът на институцията организира и контролира приключването на работата по личното образователно дело за всяко дете/ученик за съответната учебна година, като:

1. приключва работата по електронната партида при преместване на детето/ученика в учебно време след издаване на удостоверение за преместване;

2. приключва работата по електронната партида и я подписва с електронен подпис при отписване на детето/ученика;

3. подписва с електронен подпис личното образователно дело при успешно завършена учебна година от детето/ученика.

(3) Директорът на институцията организира и контролира съхраняването на личното образователно дело за всяко дете/ученик на хартиен носител, като осигурява:

1. разпечатване на личното образователно дело на хартиен носител в съответствие с изискванията по чл. 40, съдържащо информация за учебните години, в които детето/ученикът се е обучавал в съответната институция;

2. съхраняване в институцията на личното образователно дело в единен хартиен носител със срок не по-малък от 50 години."

§ 6. В чл. 24, ал. 6 думите "съответната регистрационна книга съгласно приложение № 2" се заменят със "списък на издадените документи по учебни години".

§ 7. (В сила от учебната 2024/2025 г.) В чл. 32, ал. 2 думите "или в електронен формат с идентична информация" се заличават.

§ 8. В чл. 33 в т. 2 и 3 накрая се добавя "съгласно приложение № 4".

§ 9. В чл. 34 след думите "държавните зрелостни изпити" се добавя "и от държавния изпит за придобиване на професионална квалификация".

§ 10. Член 35 се изменя така:

"Чл. 35. (1) Удостоверение за присъдено звание "лауреат на национална олимпиада или национално състезание" се издава във връзка с чл. 68, ал. 5 от ЗВО и § 2 от Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България, приета с ПМС № 79 от 2000 г. (ДВ, бр. 40 от 2000 г.), на учениците, класирани на първо, второ или трето място и/или получили оценка отличен 6,00 на националния кръг на съответната олимпиада или състезание, проведени в съответствие с изискванията, утвърдени от министъра на образованието и науката, за провеждане на училищните олимпиади и състезания през съответната учебна година.

(2) Удостоверение за присъдено звание "лауреат на международна олимпиада или състезание" се издава във връзка с чл. 68, ал. 5 от ЗВО и § 2 от Наредбата за държавните изисквания за приемане на студенти във висшите училища на Република България, приета с ПМС № 79 от 2000 г. (ДВ, бр. 40 от 2000 г.), на учениците, получили златен, сребърен или бронзов медал като участници в национален отбор.

(3) Удостоверението по ал. 1 и 2 се издава на учениците през учебната година, в която завършват средно образование."

§ 11. В чл. 44, ал. 6 думите "сканирани изображения" се заменят с "цветни сканирани изображения, с изключение на документите, издавани от професионалните колежи, които се регистрират в регистъра по чл. 83, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение".

§ 12. В чл. 45, ал. 7 думата "могат" се заменя с "може".

§ 13. Навсякъде в текста думите "първостепенен разпоредител с бюджет", "първостепенния разпоредител с бюджет" и "първостепенни разпоредители с бюджет" се заменят съответно с "първостепенен/второстепенен разпоредител с бюджет", "първостепенния/второстепенния разпоредител с бюджет" и "първостепенни/второстепенни разпоредители с бюджет".

§ 14. В приложение № 1 към чл. 7, т. 1 се правят следните изменения:

1. В т. I. 3, I. 4, II. 4, III. 2 и III. 3 думите "задължителна норма за преподавателска заетост" и "задължителната норма за преподавателска заетост" се заменят с "норма преподавателска работа".

2. В т. I. 8 и II. 8 думите "до 23 декември" се заменят с "до 31 декември".

§ 15. В приложение № 2 към чл. 7, т. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 19, колона 2 думите "2) Протокол за допускане на учениците до държавни зрелостни изпити и за придобиване на средно образование и/или до държавен изпит за придобиване на професионална квалификация" се заменят с "2) Протокол за допускане на учениците до държавни зрелостни изпити и/или до държавен изпит за придобиване на професионална квалификация за придобиване на средно образование".

2. В т. 21, колона 6, подточка 3б) в края се добавя "или държавен изпит за придобиване на професионална квалификация".

3. В т. 22 и 23, колона 4 абревиатурата "РУО" се заличава.

§ 16. В приложение № 3 към чл. 7, т. 3 в т. IV се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 9 се изменя така:

"9. Изучавани специални учебни предмети - по класове: учебни предмети и хорариум."

2. Създават се т. 10, 11, 12 и 13:

"10. Резултати от изпити за промяна на оценка:

- поправителни изпити;

- изпити за промяна на годишна оценка - за VII клас, за ХI клас и за ХII клас;

- изпити за промяна на окончателна оценка при завършване на първи и на втори гимназиален етап на средното образование.

11. Резултати от национално външно оценяване, с изключение на резултатите от НВО, определено от министъра на образованието и науката, в определен клас, който не е последен за етап от степента на образование - учебна година, учебни предмети и оценка с точки и с качествен и количествен показател, ниво от Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР) и ниво от Европейската референтна рамка за дигиталните компетентности (ЕРРДК).

12. Резултати от държавни зрелостни изпити - учебна година, учебни предмети, точки и оценка с качествен и количествен показател, оценка по European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) за:

- задължителни държавни зрелостни изпити;

- допълнително положени държавни зрелостни изпити;

- валидиране на компетентности по учебен предмет по реда на допълнителните държавни зрелостни изпити.

13. Резултати от държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - учебна година, оценка с качествен и количествен показател."

§ 17. В приложение № 4 към чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2, колона 7 думата "учители," се заличава.

2. (В сила от учебната 2024/2025 г.) В т. 46, 47 и 48 в колона 9 накрая се допълва "РД".

3. Създават се т. 50 и 51:

"


50.

Удостоверение за присъдено звание "лауреат"

 

-

МОН

удостоверява резултати от национална или международна олимпиада/ състезание;

дава право за приемане на студенти във висши училища на Република България

изходящ номер, учебна година, национална или международна олимпиада/ състезание, учебен предмет, резултат, данни за дипломата за средно образование и институцията, от която е издадена

министър на образованието и науката, печат

ОГД

7 дни от

датата на

издаване на дип-
ломата за средно образование или от датата на представяне в МОН на доклада от ръководи-теля на националния отбор

51.

Служебна бележка за постигнати отлични резултати от олимпиада

-

МОН

удостоверява резултати от национална олимпиада;

дава право за приемане на студенти във висши училища на Република България

изходящ номер, учебна година, национална или международна олимпиада/ състезание, учебен предмет, резултат, данни за дипломата за средно образование и институцията, от която е издадена

заместник-министър на образованието и науката, печат

ОГД

7 дни от

датата на

издаване на дип-
ломата за средно образование или от датата на представяне в МОН на доклада от ръководителя на националния отбор




"

Заключителни разпоредби

§ 18. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на § 7 и § 17, т. 2, които влизат в сила от учебната 2024/2025 година.


Промени настройката на бисквитките